Η συνάντηση «κλείδωσε» χθες και θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται πως θα είναι σύντομη και δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν. Και αυτό γιατί ούτε οι ημέρες βοηθούν, αλλά και ούτε η συμπεριφορά της Αγκυρας, που κλιμακώνει την επιθετική της ρητορική απέναντι στη Λευκωσία.
Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με 32 μέλη, μετά και την προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η τελευταία του Γενς Στόλτενμπεργκ, που θα αντικατασταθεί από τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε, αλλά και η πρώτη του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, και δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία στην οποία τις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο Τζο Μπάιντεν. Οι εργασίες της Συνόδου, στην οποία και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εμφανίζεται «ψαλιδισμένος» μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία, ξεκίνησαν χθες.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις που οργανώνει ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Τζο Μπάιντεν: Η πρώτη έγινε χθες στο ιστορικό αμφιθέατρο Μέλον, όπου υπεγράφη η ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 1949, και η δεύτερη σήμερα Τετάρτη, το βράδυ, σε δείπνο στον Λευκό Οίκο. Στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, όπως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός Μάικ Τζόνσον, και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Στο περιθώριο του επίσημου προγράμματος, πέραν της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και της συνάντησης με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι.
Ο τελευταίος πάντως με την εμφάνισή του στην αμερικανική πρωτεύουσα συνέχισε τις προκλητικές του αναφορές και ανήρτησε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο μιλάει για «Μακεδονία», για «μακεδονική» διασπορά, αλλά και για «Μακεδόνες» ομογενείς.
Θεοδωρικάκος: Τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν και το 2025
Καταγγελία για τη στάση των Σκοπίων
Από το βήμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, o Ελληνας πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία, με μία σειρά σοβαρών δηλώσεων από τη νέα ηγεσία της -τόσο από τον πρωθυπουργό της όσο και από τη νέα πρόεδρο, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-, αθετεί τα διεθνώς συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα από τα δύο κράτη, κυρίως με τη μη τήρηση της σύνθετης ονομασίας erga omnes (δηλαδή έναντι όλων).
Η θέση της Αθήνας είναι ότι η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ -του οποίου είναι μέλος από τον Μάρτιο του 2020- είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θέτοντας έτσι και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία προ των ευθυνών της να… την ανακαλέσει στην τάξη.
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει απόλυτο σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, στέλνοντας εκ νέου ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων περνά από την Ελλάδα.
Στήριξη Δύσης στην Ουκρανία
Η Σύνοδος αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία στον πόλεμο που διεξάγει μετά την επίθεση που δέχθηκε από τη Ρωσία, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις για περαιτέρω ενίσχυση προς το Κίεβο. Στην ατζέντα της είναι επίσης η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπομένων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι τέσσερις εταίροι Ασίας-Ειρηνικού, δηλαδή οι Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα.