«Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του που έχει έλλειψη παθολόγων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης εγείροντας αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών. Προανήγγειλε δε την υπογραφή νέας κοινής (με το υπουργείο Οικονομικών) υπουργικής απόφασης που θα βάζει νέους κανόνες στην κάλυψη των κενών θέσεων των νοσοκομείων με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Οσο το καλοκαίρι προχωρά και τα νησιά παραμένουν υγειονομικώς ακάλυπτα, τα περιθώρια στενεύουν. Από τη μία, είναι ήδη στα σκαριά η υπουργική απόφαση για τη θέσπιση επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών στις άγονες περιοχές, με την παροχή δωρεάν στέγης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και επιμισθίου 2.100 ευρώ, πλέον του μισθού τους.
Η δεύτερη υπουργική απόφαση από την άλλη, αναμένεται να «στριμώξει» τους ιδιώτες γιατρούς και να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς προβλέπει μεν κίνητρα με αυξήσεις σε μισθούς και εφημερίες, αλλά και την επιβολή «ποινής» σε όσους δεν ανταποκριθούν, με στέρηση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει αρχίσει ήδη επαφές με τους Ιατρικούς Συλλόγους περιοχών που «πονάνε» από τις ελλείψεις προσωπικού και προσπαθεί να πείσει τους εκπροσώπους των γιατρών να κινητοποιήσουν τα μέλη τους. Μεταξύ αυτών είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι Λακωνίας, Ξάνθης, Σερρών, Κω κ.ά.
Αν οι γιατροί δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση της κυβέρνησης να εργαστούν στο ΕΣΥ με έξτρα χρήματα και μπλοκ παροχής υπηρεσιών, θα υπάρξει περαιτέρω πίεση με μέτρα όπως αυτά της στέρησης της συνταγογράφησης.
«Ενας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών ιατρών», τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στη Βουλή.
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα της Λακωνίας, όπου υπάρχει, όπως είπε, τραγική έλλειψη παθολόγων στα Νοσοκομεία Μολάων και Σπάρτης και στην ίδια περιοχή εργάζονται ως ιδιώτες γιατροί 8 παθολόγοι. Παρ’ όλα αυτά, όλες οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος έχουν βγει άγονες.
«Εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση και καμία συνεργασία από κανένα σάς διαβεβαιώ ότι η περίπτωση να βλέπω νοσοκομεία χωρίς ιατρούς και να βγαίνουν οι διαγωνισμοί συνεχώς άγονοι και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί η ιδιωτική αγορά ιατρών θα μας βρουν απολύτως απέναντι και ο νοών νοείτω. Το κράτος έχει πολλούς τρόπους να δράσει», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Κω, που δεν έχει κανένα παθολόγο στο νοσοκομείο και 9 ιδιώτες που εργάζονται στο νησί.
Δεν γίνεται, όπως είπε ο ίδιος, οι γιατροί να κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δίπλα τους δεν μπορεί να λειτουργήσει. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κόσμος πρέπει να μπορεί να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο. Εχω σκεφτεί πώς θα το λύσουμε και θα γίνει σχετική ανακοίνωση με την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως», σημείωσε.
Αντιδράσεις
Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, απέστειλε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας (ΙΣΛ), Μαρία Τσιρώνη, στην οποία κάνει λόγο για «πυροτεχνήματα» και «μελανά σημεία» στις τοποθετήσεις του υπουργού.
Στην επιστολή επισημαίνει ότι δεν είναι τόσο μεγάλες οι ελλείψεις στα νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων, όσες υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας, ενώ υπεραμύνεται των ιδιωτών γιατρών, σημειώνοντας πως είναι λάθος να εγκαλούνται και να απειλούνται αυτοί που έβαλαν πλάτη την περίοδο της πανδημίας, στηρίζοντας τους εμβολιασμούς με συμβολικές αμοιβές και αγοράζοντας μόνοι τους προστατευτικό εξοπλισμό.
Οι γιατροί -καταλήγει η πρόεδρος του ΙΣΛ- στηρίζουν ήδη εδώ και χρόνια την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πληρώνοντας κάθε φορολογική απαίτηση του κράτους.