Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο, τόνισε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία στο Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ.: που ξεκινά σήμερα) να συζητήσουμε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και τις άμεσες προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Θα συζητήσουμε τις προκλήσεις στο μέλλον, στο μέτωπο της μετανάστευσης. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο Συμβούλιο για τον κανονισμό της μετανάστευσης και του ασύλου, μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση» και συνέχισε: «Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά όσον αφορά στις δράσεις της κλιματικής προσαρμογής. Είχα την ευκαιρία και στη Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, να επαναλάβω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξησή τους κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή».
«Η Ελλάδα σήμερα είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες, που χτύπησαν πρωτίστως την περιοχή της Θεσσαλίας. Και θέλω να εκφράσω για ακόμα μία φορά την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, εντός των υφιστάμενων πλαισίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, δίνοντας στη χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Σε δήλωσή του στο CNBC, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του ότι η πολιτική κρίση στις ΗΠΑ, που σχετίζεται με τον Προϋπολογισμό, μπορεί να έχει επίπτωση στη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Βουλή: Αναστολή κρατικής χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες - Τι αναφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε από τη Σίλβια Αμάρο αρχικά για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ μετά την αποπομπή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, και την επίδραση που θα έχει στη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ανησυχεί και πως η κατάσταση δεν είναι για την ώρα αρκετά καθαρή. «Περιμένω στο τέλος της ημέρας να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις ΗΠΑ», είπε και πρόσθεσε ότι «η στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι κρίσιμη».
Στη συνέχεια ερωτήθηκε ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. και τη διεύρυνση, απαντώντας ότι «είναι και ζήτημα Προϋπολογισμού και λήψης αποφάσεων. Μεταξύ άλλων έχουμε και μια δύσκολη συζήτηση για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας».
«Αυτές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σε ένα βραχυπρόθεσμο πλαίσιο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το επόμενο έτος «θα δώσουμε περισσότερη ουσία σε αυτές οι συζητήσεις».
Μητσοτάκης: Ελληνική στήριξη στην Αρμενία
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε επίσης χθες με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, και τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρμένιο ομόλογό του συζητήθηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αρμενικό λαό και επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας μας να στηρίξει την Αρμενία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Πασινιάν να επισκεφθεί την Αθήνα. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Τιφλίδας, την οποία η Ελλάδα στηρίζει, αλλά και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων.