Με τον μέντορά του Αλέξη Τσίπρα στα «ορεινά» της αίθουσας, ο κ. Κασσελάκης ανέπτυξε μία έκθεση ιδεών, με περισσή αοριστολογία και συνθηματολογία που έκανε τους βουλευτές να κοιτάζονται μεταξύ τους ορισμένες φορές. «Ηταν μία ομιλία που δεν στεκόταν ούτε στη Βουλή των εφήβων» σύμφωνα με φράση βουλευτή του κόμματος που δεν ανήκει στους επικριτές του.
Ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε για γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Θεοδώρα Τζάκρη, για κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τον Νίκο Παππά, τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο και τον Διονύση Καλαματιανό, για διευθυντή της Κ.Ο. τον Γιώργο Τσίπρα και για συντονιστή των ΕΠΕΚΕ (θέση που συντονίζει τους τομεάρχες) και αντικαταστάτη του Αλέκου Φλαμπουράρη, τον Παύλο Πολάκη.
Η πρόταση αυτή πέρασε με 28 ψήφους υπέρ και 16 λευκά, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι αρχικά, οι ψήφοι ήταν 29 υπέρ – 15 λευκά, αλλά η Κατερίνα Νοτοπούλου άλλαξε την ψήφο της από «ναι» σε λευκό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιλογές που προκάλεσαν την «ανταρσία» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ήταν ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Τσίπρας.
Η ανάλυση παραπέμπει σε συμμαχία της «Ομπρέλας» με τους «6+6» απέναντι στις προεδρικές επιλογές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «λευκό» ψήφισαν και πρόσωπα-έκπληξη για τον νέο αρχηγό, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, που φέρεται να διαφώνησε με την τοποθέτηση Πολάκη σε ρόλο συντονιστή των ΕΠΕΚΕ και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Σύμφωνα δε με κάποια εκδοχή που «κυκλοφόρησε» στους διαδρόμους της Βουλής χθες, οι ψήφοι της κ. Γεροβασίλη και της κ. Νοτοπούλου ήταν μήνυμα Τσίπρα, ότι ούτε και εκείνος συμφωνεί με τις υπερεξουσίες Πολάκη.
Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του κ. Κασσελάκη έλεγαν ότι μέχρι τώρα ο συντονιστής των ΕΠΕΚΕ οριζόταν από τον πρόεδρο και για πρώτη φορά η επιλογή μπήκε σε ψηφοφορία.
Και είναι αληθής η πληροφορία που θέλει τον «προεδρικό» βουλευτή Γιώργο Γαβρίλο να προτείνει τη μη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τον Παύλο Πολάκη, πρόταση που όμως δεν πέρασε, λόγω ισχυρών παρεμβάσεων της «Ομπρέλας» με ισχυρότερη αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τις Σία Αναγνωστοπούλου και Πέτη Πέρκα να διαμαρτύρονται για την αντικατάσταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Στέργιου Καλπάκη από τις θέσεις του διευθυντή της Κ.Ο. και του εκπροσώπου Τύπου αντιστοίχως και να ζητούν να παραμείνουν στις θέσεις τους, όπως επίσης ο Νάσος Ηλιόπουλος φέρεται να αρνήθηκε να συνεχίσει στο ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση των χθεσινών εξελίξεων, η χθεσινή ψηφοφορία και η αντίδραση του 35% της κοινοβουλευτικής ομάδας που τέθηκε απέναντι στην πρόταση Κασσελάκη αποτελεί προάγγελο των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, με επόμενο πεδίο τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου
Πάντως, το κλίμα ήταν «παγωμένο» και δεν είναι αληθές ότι η μόνη βουλευτής που δεν χειροκρότησε τον κ. Κασσελάκη ήταν η Εφη Αχτσιόγλου, όπως γράφτηκε. Πολλοί δεν τον χειροκρότησαν, ενώ απογοητεύτηκαν και πολλοί «προεδρικοί».
ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ
Στην πραγματικότητα, το σύστημα Τσίπρα με «μπροστάρη» τον Στέφανο Κασσελάκη γνώρισε την πρώτη του ήττα στην ψηφοφορία για τα νέα πρόσωπα της Κ.Ο., καθώς ναι μεν πέρασε η πρότασή τους, αλλά με 28-16, τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρεί πριν την ψηφοφορία, τον Νίκο Παππά να απέχει λόγω Covid και τον Σωκράτη Φάμελλο να μην ψηφίζει λόγω του θεσμικού του ρόλου.
Ανδρουλάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ
Τα πυρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τα μόνα που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Κασσελάκης, κάθε φορά που βγαίνει εκτός του ελεγχόμενου περιβάλλοντος των social media.
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατηγορήθηκε από συντρόφους του για αδράνεια, επειδή το προηγούμενο διάστημα δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι περίμενε πρώτα να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.
Προχθές το βράδυ, εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Αν είχε εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2021 ένας αρχηγός εργαζόμενος στη Goldman Sachs, εφοπλιστής, ένας αρχηγός ο οποίος είχε αρθρογραφήσει υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένας αρχηγός που τον έπαιζαν μέρα-νύχτα τα κανάλια ακόμα και όταν πήγαινε βόλτα τον σκύλο του, τι θα έλεγε το στόμα του κ. Πολάκη, του κ. Παππά και της “υπόγας” των social media του ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε επί λέξει ο κ. Ανδρουλάκης.