Αρχικά στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση των αμοιβών των διοικητών οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των νοσοκομείων στο ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα και περιέγραψε τις τέσσερις τομές που φέρνει το νομοσχέδιο, δεσμεύτηκε ότι η πρώτη προκήρυξη θα αφορά τους νέους διοικητές των νοσοκομείων και θα εκδοθεί πριν το τέλος του χρόνου και ξεκαθάρισε ότι «το νομοσχέδιο παραπέμπει στους ικανούς και όχι σε εκείνους που απλά αναζητούν ένα κρατικό πόστο».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων με τον κρατικό μηχανισμό» το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον τρόπο ανάδειξης διοικήσεων καθώς, όπως είπε, «καθιερώνει αξιοκρατικό πλαίσιο, τον στεγανοποιεί από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις. Απελευθερώνει υπηρεσίες και διοικήσεις ώστε να εξυπηρετούν αποκλειστικά τον πολίτη».
«Οι διοικητές παύουν να είναι αποκλειστική επιλογή του υπουργού όπως ίσχυε. Η ιεραρχία δεν θα καθορίζεται μόνο από την κυβέρνηση αλλά από τις ικανότητες του υποψηφίου, πάντα σε σχέση με τις ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει. Σήμερα πιστεύω κάνουμε καίρια μεταρρύθμιση ξεπερνώντας προβλήματα εφαρμογής που είχαμε εντοπίσει στο προηγούμενο πλαίσιο» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε τις τέσσερις σημαντικές πτυχές της νέας πρωτοβουλίας «που δείχνουν ότι από τη μια θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και από την άλλη εισάγουμε διαδικασίες που απελευθερώνουν δυνάμεις τις κρατικής υπηρεσίας».
Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους απαντώντας στα όσα ισχυρίστηκαν οι Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Ανδρουλάκης. «Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για τον κανονισμό της Βουλής. Μιλήσατε 30 λεπτά και για το νομοσχέδιο 3 λεπτά. Εδώ δεν είναι αίθουσα ανάπτυξης έκθεσης ιδεών. Μιας και αναφέρεστε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για την παρουσία μου στη Βουλή, την προηγούμενη τετραετία η παρουσία μου στην Βουλή και οι αντιπαραθέσεις μου με άλλους πολιτικούς αρχηγούς ήταν οι πιο συχνές σε βάθος 20ετίας. Δόξα τω Θεώ δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι δεν είχαμε ζωντανό κοινοβουλευτικό διάλογο. Να δούμε τι έχει γίνει τις 120 ημέρες της νέας περιόδου; Πόσες ερωτήσεις μου έχετε καταθέσει κ. Φάμελλε; Μηδέν. Εσείς κ. Ανδρουλάκη; Μία. Το ποιος κρύβεται από τη Βουλή και ποιος έρχεται με γραμμένες ομιλίες θα το κρίνουν οι πολίτες» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε, επίσης, ότι «στο ευρωκοινοβούλιο, κ. Ανδρουλάκη, δεν τα κάνατε αυτά. Σας έκλειναν το μικρόφωνο γιατί αυτό προέβλεπε ο Κανονισμός. Και έρχεστε εδώ και λέτε άλλα».
«Ακούω λοιπόν την επιχειρηματολογία των κ. Φάμελλου και Ανδρουλάκη και μου θυμίζει εφήβους που ακούν τον πρώτο τους δίσκο και μην έχοντας άλλο δίσκο ακούν το ίδιο τροπάριο. Ο κ. Φάμελλος είπε ότι αποκλίνουμε από την Ευρώπη για συμφέροντα και ο κ. Ανδρουλάκης για ανθρώπινα δικαιώματα και υποκλοπές. Ομως η Ν.Δ. πήρε 41%, εσείς 17% και εσείς 12%. Αλλάξτε τροπάρι. Εχουμε μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτά τα θέματα και θα μιλήσουμε ξανά. Αναλογιστείτε όμως ότι μεσολάβησε η κρίση του ελληνικού λαού» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κλείνω με τη μνημειώδη φράση του κ. Φάμελλου που μας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε διοικητές νοσοκομείων κ.ά. Τροπολογία Κουρουμπλή με την οποία έπαυε τις διοικήσεις νοσοκομείων. Πάρτε την για να θυμηθείτε τι κάνατε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Επί Παπανδρέου η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει το Ισραήλ»
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική που διατυπώθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή για τη στάση της Ελλάδας στην κρίση στη Μέση Ανατολή τονίζοντας ότι στο Κάιρο μίλησε και με τον Αμπάς και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, είπε: «Μας είπατε για τη μεγάλη παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και αναφερθήκατε στις σχέσεις Παπανδρέου με Αραφάτ, για να μας πείτε τι; Οτι τότε ήταν ισορροπημένη η στάση μας με βάση τις διεθνείς σχέσεις; Ή δεν τα ξέρετε και θα πρέπει να διαβάσετε λίγο καλύτερα την ιστορία του χώρου σας ή κάτι άλλο θέλετε να πείτε. Ημασταν η τελευταία χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1990 με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».