«Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί. Κατά συνέπεια, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ομως ας είμαστε ρεαλιστές, σε αυτή τη συγκυρία πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τολμηρή τομή στην εξέλιξη της αγοράς εργασίας. «Ουσιαστικά το νομοσχέδιο κλείνει οριστικά μια δύσκολη εποχή για τη χώρα, την εποχή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, και κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε ο κατώτατος μισθός να μη συνιστά απλώς ένα μέσο επιβίωσης, αλλά την αρχή ενός ανοδικού κύκλου επαγγελματικής και ατομικής προκοπής», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ας μη γελιόμαστε, από την αρχή της κρίσης χιλιάδες νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ήταν από τις πιο αδικημένες κοινωνικά κατηγορίες».
Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυβερνούσε έως το 2019, υπενθύμισε ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, όταν μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, ήταν 650 ευρώ»: «Την τελευταία πενταετία το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω προφανώς και τις τριετίες και τα πολλά επιδόματα τα οποία συνδέονται με αυτόν. Και όχι μόνο αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πριν από τις εκλογές του 2023 ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ και αυτή τη δέσμευσή μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο. Μιλάμε για μια συνολική αύξηση 46%.
Και βέβαια, εκφράσαμε το 2023 την προσδοκία ότι οι συνολικές μας πολιτικές θα οδηγήσουν και στην αύξηση του μέσου μισθού από λίγο παραπάνω από 1.000 ευρώ που ήταν το 2019 στα 1.500 ευρώ. Και εκτιμώ ότι τον στόχο αυτόν όχι μόνο θα τον πετύχουμε, αλλά θα τον ξεπεράσουμε κιόλας».
Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης: « Δεν είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, όπως συχνά ισχυρίζονται κάποιοι. Καταθέτω, λοιπόν, τον σχετικό πίνακα στα πρακτικά. Και αυτό καταδεικνύει ότι οι πολιτικές αυξήσεως του κατώτατου μισθού και στήριξης των πιο αδύναμων εργαζομένων έχουν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και ως προς τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».
Επικαλούμενος, δε, στοιχεία του ΟΟΣΑ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πραγματική αύξηση μισθών μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε στοιχεία από την Ισπανία, όπου, όπως είπε, το μέτρο δεν ευνόησε τους καταναλωτές. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο δημόσιος διάλογος δεν έχει περιθώριο για ακοστολόγητα συνθήματα».
ΕΦΥΓΕ ΜΕ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Ενας έντονος πόνος στη μέση ανάγκασε τον πρωθυπουργό να ολοκληρώσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με τον κατώτατο μισθό.
Οπως ενημέρωσε το Σώμα ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο κ. Μητσοτάκης επίσπευσε το τέλος της ομιλίας του και αποχώρησε γρήγορα από τη Βουλή, καθώς αισθάνθηκε έντονο πόνο στην μέση, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα. «Κάτι ανάλογο είχε πάθει παλαιότερα και ο γ.γ. του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας, και μας είχε ανησυχήσει όλους. Είναι καλά και αναπαύεται μετά από αυτό το επεισόδιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Με απλά λόγια, αλλά με πράξεις… η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, όχι μόνο απέρριψε τις δύο τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά εξήγησε στον κ. Ανδρουλάκη γιατί είναι ανεφάρμοστες αλλά και παράνομες.
Η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι «ο ισχύων νόμος δεν απαγορεύει στους κοινωνικούς εταίρους να καθορίζουν τον μισθό με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά έως σήμερα δεν το έχουν πράξη σε καμία περίπτωση. Και κάτι τελευταίο. Το ΠΑΣΟΚ του 1981 στο “συμβόλαιο με το λαό” πρότεινε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προτείνετε εσείς σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ του 1981 είναι πιο μπροστά από το ΠΑΣΟΚ του 2024»!
Σκέρτσος:Στόχος της κυβέρνησης είναι τα πειθαρχικά του δημοσίου να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες
Απαντήσεις είχε η κ. Κεραμέως και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που καταλόγισε στην κυβέρνηση ακραία εργασιακή πολιτική, λέγοντάς του: «Eίναι ακραία αντεργατική πολιτική η μείωση της ανεργίας κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια; Και από σήμερα το πρωί με μείωση κατά μ;iα ακόμα μονάδα της ανεργίας; Είναι ακραία πολιτική η αύξηση του κατώτατου μισθού ήδη κατά 28%;».
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Επιστροφή σε συλλογικές συμβάσεις
Εργασιακές προτάσεις αλά τούρκα, ήξεις-αφήξεις, αναφορές στη χρησιμότητα του αλγορίθμου στον καθορισμό των μισθών, χιούμορ στην προαναγγελία του πρωθυπουργού για μέτρα κατά των τραπεζών χθες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, στη Βουλή.
Καταθέτοντας τις προτάσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε «ξεχάσει» ότι για τα εργασιακά η μόνη χώρα που τις ακολουθεί από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι η Τουρκία, ενώ απαγορεύονται από το άρθρο 6 του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και των σχετικών αποφάσεων που έχει εκδώσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας!
Ο κ. Ανδρουλάκης θέλησε να αναδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ προχωράει σε πρωτοβουλίες και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για να την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, παρ’ όλο που αυτός ο διάλογος αναπτύσσεται εδώ και πεντέμισι χρόνια!
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «ο μόνος δρόμος για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι η θέσπιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
ΦΑΜΕΛΛΟΣ
Αμήχανη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
Βολές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ χθες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, από το βήμα της Ολομέλειας, όπου θέλησε να έχει μια απευθείας αντιπαράθεση μαζί του, κάτι πρωτόγνωρο κοινοβουλευτικά μεταξύ αρχηγών της αντιπολίτευσης στα μεταπολιτευτικά χρονικά.
Μια κίνηση μπούμερανγκ, καθώς έδειξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικά αναγόρευσε σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Ανδρουλάκη.
Εβαλε ευθέως κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «εμείς δεν θα είμαστε ποτέ βολική αντιπολίτευση σε μία δεξιά αντιλαϊκή κυβέρνηση».
Μάλιστα, το έκανε ακόμα πιο «λιανά» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι με ξένισε το κλίμα στη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη. Λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ… Αλήθεια, τόσο γρήγορα ξεχάσατε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης; Γιατί αυτό που είδαμε από την τοποθέτησή σας, κύριε Ανδρουλάκη, είναι να προετοιμάζετε όχι μόνο τη συναίνεση, αλλά την ευρύτερη συνεργασία!».