Σε Κουμουνδούρου και Πατησίων (όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Νέας Αριστεράς) υπήρχε ήδη ενόχληση από την ουδέτερη ως αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση της Νέας Αριστεράς για να είναι ο κ. Ράμμος υποψήφιος πρόεδρος, προτεινόμενος και από τα τρία κόμματα, αλλά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, η στάση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς γίνεται ακόμα πιο εχθρική για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ.
Για τον κ. Φάμελλο, στόχος είναι να εμφανίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ ως ήπια και αναποτελεσματική αντιπολίτευση, μήπως και καταφέρει να «επαναπατρίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους.
Για τον κ. Χαρίτση, στόχος είναι να κάνει μία κίνηση που θα βγάλει το κόμμα του από την αφάνεια και θα του δώσει ρόλο στις συζητήσεις που υπάρχουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς, έστω και ως κόμμα- «κομπάρσο».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας πως «η χώρα δεν χρειάζεται μια συναινετική ή βολική αντιπολίτευση, αλλά θέλει μια αντιπολίτευση απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση και σε αυτή την πολιτική – δεν μιλάμε θεωρητικά». «Και θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν θα έχω και δεν θα έχουμε ποτέ καμία αφετηρία επί του ονόματος ή επί της ιδεολογικής αφετηρίας άλλων κυβερνήσεων», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, καταλήγοντας πως «θα κάνουμε διάλογο για τα ιδεολογικά ζητήματα, αλλά εδώ έχουμε εφαρμοσμένες πολιτικές. Δεν μιλάμε για κάτι θεωρητικό».
«Είναι μια ευκαιρία αυτή η πρότασή μας για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενώσουν τη φωνή τους, να υιοθετήσουν αυτή την πρόταση και όλοι μαζί να στείλουμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι φτάνει πια με αυτή την προσπάθεια διάλυσης κάθε έννοιας κράτους δικαίου στη χώρα μας», επανέλαβε και ο Αλέξης Χαρίτσης στα «Παραπολιτικά FM», παρά τη δημόσια άρνηση ΚΚΕ και Πλεύσης Ελευθερίας να στηρίξουν τον κ. Ράμμο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας,
«Θεωρώ ότι για όλες τις πολιτικές δυνάμεις εδώ που βρισκόμαστε και ειδικά σε τέτοιου τύπου κρίσιμα μείζονα θεσμικά ζητήματα δεν μπορεί να μπαίνουν μπροστά μικροκομματικές σκοπιμότητες, πρέπει να πρυτανεύουν η λογική και η θεσμική υπευθυνότητα» ήταν η «σπόντα» Χαρίτση κατά του ΠΑΣΟΚ.
Αυτά έγιναν προχθές, ενώ χθες στη Βουλή ξεχώρισε η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Σωκράτη Φάμελλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αρχικά στις υποκλοπές και απευθυνόμενος εμμέσως προς το ΠΑΣΟΚ είπε: «Λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ. Αλήθεια, τόσο γρήγορα ξεχάσατε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης; Προετοιμάζεται μία συναίνεση. Εμείς λέμε “ναι” σε προοδευτικές συνεργασίες για ανατροπή της κυβέρνησης». Αναμενόμενο ήταν να σηκώσει το γάντι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε:
«Ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος. Αποκάλυψα το παρακράτος, το πήγα στη Δικαιοσύνη και το Συμβούλιο της Επικρατείας έβγαλε αντισυνταγματικό τον νόμο της Ν.Δ. που επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Τι κάνατε εσείς, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να διατυπώνετε αυτά τα δηλητηριώδη υπονοούμενα;».
«Ζήτησα να μας πείτε αν υπάρχει κλίμα συναίνεσης. Θα μπορούσατε να μας πείτε ότι δεν υπάρχει κλίμα συναίνεσης. Επειδή ρωτήσατε τι κάναμε εμείς; Καταθέσαμε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και δηλώσαμε ότι εγκέφαλος και εμπνευστής του σκανδάλου των υποκλοπών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είδα, όμως, ακρότητα στις εκφράσεις, δεν θα ήθελα τέτοιο κλίμα στη Ολομέλεια», απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Η χώρα και η κοινωνία δεν χρειάζονται μια συναινετική και βολική αντιπολίτευση απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν χρειάζεται αντιπολίτευση που θα χορέψει ταγκό με την κυβέρνηση, αλλά ισχυρή αντιπολίτευση. Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θα υπερασπιστεί την κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση. Ενας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ποτέ βολική αντιπολίτευση σε μία δεξιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, που πλήττει ανεπανόρθωτα την κοινωνία και κυβερνάει με το ρουσφέτι, τους ημέτερους, την προπαγάνδα και τον αυταρχισμό, τσαλακώνοντας το Σύνταγμα όποτε δεν τη βολεύει», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και η κόντρα είναι σίγουρο ότι θα έχει συνέχεια.