Εκτός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς. Ο Αντώνης Σαμαράς απουσίαζε.
Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής και των άρθρων 1-15 του νομοσχεδίου.
Μητσοτάκης στη Βουλή: Θα ξεπεράσουμε τον στόχο του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ – Δεν μας ικανοποιεί η αντίδραση των τραπεζών και έρχονται σύντομα παρεμβάσεις
Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».
Την πρόβλεψη ότι ο μέσος μισθός στην χώρα το 2027 θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για «Τολμηρή τομή στον καθορισμό στον κατώτατο μισθό που θα έχει μόνο ανοδική πορεία. Στο νομοσχέδιο αυτό κλείνει μια δύσκολη περίοδος περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ώστε να μην είναι ο μισθός απλώς μέσο επιβίωσης».
Τα κυριότερα μέρη της ομιλίας του
«Οι νεοεισερχόμενοι ήταν οι πιο αδικημένοι και αυτοί παραμένουν προτεραιότητά μας» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ. Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 και αυτή τη δέσμευση θα την τηρήσουμε απολύτως. Ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, στόχο τον οποίο θα ξεπεράσουμε».
Και θα ήταν καλό στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή πολλές φορές γίνονται συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, να συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι αυτή είναι η εικόνα. Το λέω, κύριε Ανδρουλάκη και υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, για το τι συμβαίνει με τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη. Δεν είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, όπως συχνά ισχυρίζονται κάποιοι.
Καταθέτω λοιπόν το σχετικό πίνακα στα πρακτικά και αυτό και αυτό καταδεικνύει ότι οι πολιτικές αύξησης του κατώτατου μισθού και στήριξης των πιο αδύναμων εργαζομένων έχουν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και ως προς τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, για να μπορεί αυτή η διαρκής αναβάθμιση του εισοδήματος και πέραν του 2027 να μπορεί να συνεχίζεται το παρόν νομοσχέδιο καθιερώνει δύο απλές αρχές. Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας δεν μπορεί να μειώνεται παρά μόνο να αυξάνεται. Και δεύτερον, ότι το ακριβές ύψος της αύξησης θα καθορίζεται από έναν αντικειμενικό μηχανισμό, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει δύο και πάλι αντικειμενικούς δείκτες (…).
Η ανεργία πλέον είναι στο 9% από το 17% το 2019. Στον αλγόριθμο δεν λαμβάνουμε υπόψη τον πληθωρισμό. Κατά την άποψη μας, αυτή η πολιτική της στήριξης των εισοδημάτων είναι η μόνη πολιτική που απαντά στο πρόβλημα της ακρίβειας. Έχει και το πρόσθετο βάρος βέβαια της απειλής του πληθωρισμού που δοκιμάζει τα νοικοκυριά. Ακόμα κι αν ελεγχθούν οι αυξήσεις των τιμών, θέλει χρόνο για να επέλθει ισορροπία.
Ας αναγνωρίσουμε και τα θετικά: Σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ, τον τελευταίο μήνα είχαμε αποπληθωρισμό στα σούπερ μάρκετ, χάρη στις πολιτικές μας.
Κ. Ανδρουλάκη, συζητήσαμε και χθες την πρότασή σας για μείωση στον ΦΠΑ. Στην Ισπανία σωρευτικά οι τιμές αυξήθηκαν πιο πολύ από την Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύει πως τέτοιες ενέργειες ευνοούν τους μεσάζοντες και όχι τους καταναλωτές. Δεν μπορούμε να πάρουμε κάποια προϊόντα και να κατεβάσουμε την τιμή 2%.
Δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν κρυφές ατζέντες περί αύξησης φόρων. Για το ζήτημα των τραπεζών και το θέμα της φορολόγησης των κερδών. Υπάρχουν ζητήματα που χρήζου αντιμετώπισης, όπως οι προμήθειες και τα επιτόκια δανείων. Η αντίδραση των τραπεζών δεν μας ικανοποιεί και γι’ αυτό να περιμένετε παρεμβάσεις.
Αν ο κατώτατος μισθός αυξανόταν με γρηγορότερους ρυθμούς θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την αντοχή των επιχειρήσεων. «Θα πρέπει να δούμε και τα θετικά στοιχεία σε σχέση με την αποκλιμάκωση της ακρίβεια», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε για την πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ: «Δεν μπορείτε να κατεβάσετε τον ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα στο 2% γιατί δεν επιτρέπεται από ευρωπαϊκή οδηγία».
Απαντώντας στην πρόταση της αντιπολίτευσης για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σε αυτή τη συγκυρία πυροτεχνήματα όπως αυτή η πρόταση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών. Αν δηλαδή φορολογήσουμε τα κέρδη αυτός που έχει ένα στεγαστικό δάνειο δεν θα έχει κανένα όφελος Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε την αντιπολίτευση να δει ότι «η αύξηση μισθών μεγαλύτερη από την πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ».
«Τέτοιες ενέργειες ευνοούν τους μεσάζοντες και όχι τους καταναλωτές. Δεν μπορούμε να πάρουμε κάποια προϊόντα και να κατεβάσουμε την τιμή 2%. Δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν κρυφές ατζέντες περί αύξησης φόρων. Για το ζήτημα των τραπεζών και το θέμα της φορολόγησης των κερδών. Υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως οι προμήθειες και τα επιτόκια δανείων. Η αντίδραση των τραπεζών δεν μας ικανοποιεί και γι’ αυτό να περιμένετε παρεμβάσεις», ξεκαθάρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού
Τι είπαν από την αντιπολίτευση
«Το ΠΑΣΟΚ ζητάει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά από συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Η Νέα Δημοκρατία απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους δεν έχει όρια, γιατί προωθεί ένα μοντέλο αδιαφάνειας, στο πλαίσιο του οποίου οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται συλλογικά αλλά μονομερώς από την κυβέρνηση. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καθορίζουν τον κατώτατο μισθό μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Η Νίκη Κεραμέως απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Σας καλωσορίζουμε στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει κ. Ανδρουλάκη 5,5 χρόνια τώρα. Αν δεν κάνω λάθος, είστε τρία χρόνια αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Προκαλεί προφανώς εύλογα ερωτηματικά γιατί σας πήρε τρία χρόνια για να κάνετε μια τέτοια συνάντηση; Κάλλιο αργά παρά ποτέ».
Ο κ. Φάμελλος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η υπεράσπιση και αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου των εργαζομένων είναι μια δέσμευσή μας, Θεμελιώδης δέσμευση, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν ισχύει για την κυβέρνηση, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια υλοποιεί πολιτικές ακραία αντεργατικές».
Δριμεία κριτική άσκησε με τη σειρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας: «Φτάνει πια με την κοροϊδία σας. Το ίδιο θέατρο συνεχίζετε να παίζετε και με τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Ψέματα, ψέματα και πάλι ψέματα. Λέτε συνειδητά ψέματα ότι με το νόμο αυτό δεν θα μειώνονται οι μισθοί. Καλά, τι νομίζετε ότι ζούμε σε χώρα λωτοφάγων; Να αποσύρετε το δικό σας τερατούργημα και να φέρετε για ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αν όντως επιθυμείτε την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, από την άλλη πλευρά, σημείωσε: «Οι ώρες εργασίας παρέμειναν κατά σχεδόν τετρακόσιες ώρες περισσότερες συγκριτικά με τις γερμανικές. Οι Γερμανοί είναι επίσης οι κορυφαίοι στις αναρρωτικές άδειες με 25 ημέρες ετησίως σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 14 ημέρες. Ο Έλληνας λοιπόν εργάζεται, δεν αμείβεται και τον λένε τεμπέλη και μίζερο. Και μιλάμε για κατώτατο μισθό. Τι να συζητάμε;».
«Η μόνη χώρα που εφαρμόζει τον αλγόριθμο είναι η Γαλλία και δείτε τα χάλια της και την κατάντια της. Για αυτό και δεν ψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο», επισήμανε ο Δημήτρης Νατσιός.
Οι καινοτομίες του νέου προτεινόμενου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού
Στην ενημέρωσή του στους πολιτικούς συντάκτες σχετικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε για τις καινοτομίες του νέου προτεινόμενου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού μέσω μαθηματικού τύπου, που είναι οι εξής:
– Ενισχύει την ασφάλεια για τους εργαζόμενους, καθώς προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός ΔΕΝ μπορεί να μειωθεί.
– Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα. Λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων.
– Βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
– Συμπεριλαμβάνει τον Δημόσιο Τομέα, ώστε εφεξής, για πρώτη φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι να προστατεύονται και να λαμβάνουν την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού του Ιδιωτικού Τομέα.
– Ο μηχανισμός υπολογισμού αφορά το 2027 και μετά και θα ξεκινά από την αφετηρία των 950 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μία περίοδο που έχει ήδη συντελεστεί σημαντικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας καθώς τα τελευταία 5,5 χρόνια:
* Μειώθηκε η ανεργία κατά περίπου 50%, φτάνοντας στο χαμηλότερο -μονοψήφιο- ποσοστό ανεργίας από το 2009.
* Δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
* Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, από 650 σε 830€ και ο μέσος μισθός κατά 21%.
* 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα είναι στην 11η υψηλότερη θέση.
* Οι νέοι που εργάζονται αυξήθηκαν κατά 28,9%.
* Το ίδιο και οι εργαζόμενες γυναίκες, κατά 24,6%.
* Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δηλωθείσες υπερωρίες – σε ορισμένους κλάδους ακόμη και κατά 61%.
* Μειώθηκαν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές, προς όφελος, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.
Ειδήσεις σήμερα
Στρατιωτικές πηγές: Τρεις επεμβάσεις έκανε στο 424 ΓΣΝΕ ο συνταγματάρχης
Η οργισμένη απάντηση των τεχνικών στον Αχιλλέα Μπέο μετά τη χριστουγεννιάτικη γιορτή