Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη ρήση του Αμερικανού συγγραφέα, Μάρκ Τουέιν, ότι «πατριωτισμός είναι να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνησή σου, όταν το αξίζει».
«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα αμυντικά μας συμφέροντα. Για την κυβέρνησή μας συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών που αναβαθμίζουν την εικόνα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Βουλή στην συζήτηση για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
«Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και εκτός από το γεωπολιτικό βρίσκει και ενεργειακό ενδιαφέρον και η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην περιοχή. Είναι ένα γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη σημασία και διάσταση αν συνυπολογιστεί και η ασταθής συγκυρία με τον πόλεμο και την παγκόσμια αναταραχή σε έξαρση. Στο Αιγαίο η ένταση παραμένει με τις τουρκικές προκλήσεις και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν επανέλθει στο προσκήνιο», τόνισε ακόμα.
Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά και η ομιλία που θα εκφωνήσει στο Κογκρέσο. «Η χώρα μας ως ισότιμος σύμμαχος μπορεί να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη από τους φίλους της», είπε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τρεις λόγους, για τους οποίους η Βουλή θα πρέπει να προχωρήσει σε κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ:
- Πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική γιατί περιλαμβάνει την ρητή δέσμευση ότι η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας. Αυξάνεται το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας υποδομές, με δικό τους προϋπολογισμό.
- Δευτερον, διευρύνεται η συνεργασία όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο, καθώς αναπτύσσονται νέες υποδομές αμοιβαία επωφελείς για τους δύο συμμαχικούς στρατούς, οι οποίοι όμως θα βρίσκονται πάντοτε υπό ελληνική διοίκηση. Αναβαθμίζεται ο ναύσταθμος της Σούδας, στην Κρήτη, αξιοποιείται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, η στρατιωτική βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Λάρισας
- Τρίτον, η συμφωνία στο προοίμιό της προβλέπει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει αμοιβαία προστασία των συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση, διερωτήθηκε για ποιο λόγο, δεν επιθυμούν την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.
«Η σημερινή συμφωνία θα ήταν μια Χίμαιρα, αν δεν είχαν γίνει συγκεκριμένα βήματα από τη δική μας πλευρά. Η Δύση μας ακούει πλέον και μάλιστα με προσοχή. Προστατέψαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η Ελλάδα έγινε πιο μεγάλη επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση αυτή μείωσε τους φόρους και ειδικά τον ΕΝΦΙΑ», πρόσθεσε εμφατικά ο πρωθυπουργός.
Μπούγας για Τέμπη: Η παρέμβαση Αδειλίνη εντάσσεται στην προσπάθεια για πλήρη διερεύνηση του δυστυχήματος
Η συζήτηση για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής με τους εισηγητές των κομμάτων.
Η ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα ενώ σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κατά τη συζήτηση της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής υπέρ τής κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι την καταψήφισαν.
Θεσσαλονίκη – Σπαραγμός από την μητέρα της 3χρονης «Τι συνέβη στα παιδιά μας;»
Σοκ στο Αμύνταιο: 12χρονο κορίτσι εξομολογήθηκε στους δασκάλους τον βιασμό από τον πατέρα της
«Πράσινο» από το ΣτΕ στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Πότε και πώς θα ξεκινήσει
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν τα αίτια θανάτου 7χρονου στο Ιπποκράτειο