Το αν θα είναι σε επίπεδο γραμματέων ή υπευθύνων οργανισμών κανείς δεν μπορεί αυτή την ώρα να το προβλέψει, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι έχει εντοπίσει τις αδυναμίες, τα κενά, αλλά και τα λάθη που έχουν γίνει στη διαχείριση των πυρκαγιών και όχι μόνο.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, προανήγγειλε αλλαγές τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Πέρυσι πήγαμε καλύτερα, φέτος δεν έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα μπορούσαμε αλλά σε ένα ακραίο καιρικά καλοκαίρι, το χειρότερο ιστορικά. Οταν λήξει η αντιπυρική περίοδος, πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό και να δούμε πού μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Στο επίπεδο συνεργασίας με τους δήμους πρέπει να υπάρξει βελτίωση. Υπάρχουν δήμοι που ανταποκρίνονται, υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν πάρει ακόμη το μήνυμα της κλιματικής κρίσης. Εκεί ο εποπτικός μηχανισμός πρέπει να γίνει καλύτερος, αυστηρότερος, πιο αποτελεσματικός σε όλα τα επίπεδα».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι «η Πολιτική Προστασία, η Δημόσια Υγεία δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση. Εδώ όλοι υπερασπιζόμαστε το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και την ανθρώπινη ζωή πρώτα και πάνω από όλα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα που δεν πρέπει να απαξιώνουμε. Η αντιπολίτευση, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να θυμούνται ότι μετά το Μάτι είχε συσταθεί μια επιτροπή ειδικών υπό τον επιστήμονα κ. Γκολντάμερ». Και από τα πορίσματα και τις συστάσεις της έκθεσης Γκολντάμερ «έχει εφαρμοσθεί σχεδόν το 90%. Αρα να μην απαξιώνουμε, να μην ισοπεδώνουμε, να μην υποκύπτουμε στην ευκολία μιας εύκολης αντιπολίτευσης». Ειδικότερα, «η έκθεση Γκολντάμερ προέβλεπε τη δημιουργία επιτελικής δομής. Δημιουργήθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το οποίο έρχεται και συγκεντρώνει πλέον όλες τις κρίσιμες δυνάμεις. Ελεγε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν και να αλλάξουν χαρακτήρα τα εναέρια μέσα. Πήραμε περισσότερα και πιο στοχευμένα (μέσα), για να καλυφθούν οι γεωμορφολογικές ανάγκες της χώρας».
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Σε κάθε περίπτωση κατέληξε ο κ. Σκέρτσος, «το κράτος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του. Πρέπει ο καθένας μας να καθαρίζει την αυλή του και όλοι να έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα. Οταν υπάρχει συναγερμός επιπέδου 5, αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανθρώπινη παρουσία ή ανθρωπογενής δραστηριότητα απαγορεύεται “διά ροπάλου” στα δάση μας. Γιατί ακόμη και από μια αμέλεια μπορεί να προκύψει πυρκαγιά. Να παρακολουθούμε τα καιρικά δεδομένα, να ακολουθούμε τις συστάσεις της Πυροσβεστικής της Πολιτικής Προστασίας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Α. Σκέρτσος επεσήμανε ότι «έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις φέτος για εμπρησμούς. Δεν είναι όμως η μοναδική αιτία για την πρόκληση των πυρκαγιών». Από τη μεριά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για τις απόπειρες εμπρησμού τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση: «Κάποιοι αλιτήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές».
Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή του Αυλώνα, από τις 8 το πρωί χθες έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού. Στις 08:13, στον Αυλώνα έγινε μία απόπειρα εμπρησμού, στις 08:57 στο Συκάμινο τρεις απόπειρες, στις 09:47 πάλι στο Συκάμινο τρεις προσπάθειες εμπρησμού, στις 10:51 βόρεια του Αυλώνα μία προσπάθεια, και στις 12:02 μ.μ. στους πρόποδες της Πάρνηθας, βόρεια του Αυλώνα, μία προσπάθεια, η οποία και πήρε διαστάσεις».
«Αυτό που συμβαίνει, δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό. Αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά. Γίνονται προσαγωγές υπόπτων», είπε ο υπουργός. «Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα δεν θα γλιτώσετε θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη», κατέληξε.