Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι υπάρχουν «μουρμούρες» και γκρίνια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα από επιλογές και αστοχίες που καλούνται εκείνοι να διαχειριστούν στις εκλογικές τους περιφέρειες ακούγοντας τα δίκαια σε κάποιες περιπτώσεις παράπονα του κόσμου.
Ο δεύτερος να τους τονώσει στο κομμάτι της ψυχολογίας κάνοντας ένα restart (επανεκκίνηση), «ζεσταίνοντας» τη γαλάζια ομάδα, κάτι που δεν είναι άσχετο με την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί.
Ο τρίτος και βασικός λόγος είναι ότι βρισκόμαστε μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός θέλει να βγουν οι βουλευτές και να στηρίξουν τις κεντρικές επιλογές του κόμματος, ιδιαίτερα στις περιφέρειες όπου υπάρχουν «αντάρτες» απέναντι σε υποψηφίους στους οποίους η Πειραιώς έχει δώσει χρίσμα. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν βάζουν πλάτη, «κλείνοντας» το μάτι σε υποψηφίους με τους οποίους έχουν προσωπικές σχέσεις.
Ο τέταρτος αφορά στην εκλογή νέου γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αναμένεται να είναι και πάλι ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.
Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.
Σήμερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί αναμένεται να συζητηθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά και το νέο σχέδιο για το Μεταναστευτικό.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Την Τετάρτη, όπως σας είχαμε αποκαλύψει, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που θα γίνει σε… δόσεις λόγω των αρκετών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Το δεύτερο Υπουργικό αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα όσα είχαμε αποκαλύψει χθες, το πρώτο ακανθώδες ζήτημα αφορά στο Μεταναστευτικό. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, θα καταθέσει την πρότασή του για το Μεταναστευτικό, η οποία θα περιέχει και θέματα που μέχρι τώρα ήταν ταμπού για το «δεξιό κοινό» και δεν είναι άλλα από την αξιοποίηση μέρους των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας στην αγορά εργασίας με διαδικασίες fast track, και συγκεκριμένα σε κλάδους όπου απουσιάζουν εργατικά χέρια. Με ανταλλάγματα τη «νομιμοποίησή τους» και την εξασφάλιση της παραμονής τους με άδεια εργασίας.
Μεταρρυθμίσεις σε Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη
Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν, επίσης, το σχέδιο νόμου για την ενιαία λίστα χειρουργείων, του οποίου η διαβούλευση από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ολοκληρώνεται σήμερα. Βασικοί όροι για την κατάρτισή της αποτελούν η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς. Η αξιολόγηση των περιστατικών γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Αλλά ζητήματα που θα συζητηθούν είναι θέματα αξιολόγησης στο Δημόσιο αλλά και το κλείσιμο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που λειτουργούν στους δήμους και επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης από τον κ. Φλωρίδη. Οπως είχε τονίσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σίγουρα είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να κάνουμε αλλαγές εκ των υστέρων στον Ποινικό Κώδικα. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί κάποιος άνθρωπος μπορεί να τρέχει με 140 χλμ., να σκοτώνει δύο ανθρώπους και να μην μπαίνει ούτε μία ημέρα στη φυλακή.
Αυτές οι παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν σύντομα και θα είναι τομή με το χθες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δικαιοσύνη».
Τέλος, φαίνεται ότι το σχέδιο νόμου για το άρθρο 28 που μελετά να καταθέσει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, και που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης καθώς αφορά στις διακρατικές συμφωνίες για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας πάει για Οκτώβριο.