Μη κρατικά πανεπιστήμια
Η ψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να το καταψηφίσει, αποκτά χαρακτήρα αναμέτρησης με το «κοινωνικό θέλω», αλλά και με τον ρεαλισμό και την κοινή λογική.
Είναι η πρώτη νέα μάχη για τη μεταρρύθμιση της χώρας. Και ξεκινάει χωρίς να έχει δοθεί ακόμα από κανέναν στοιχειωδώς σοβαρή απάντηση γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει μη κρατικά πανεπιστήμια. Αλλά και γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα με το ίδιο πτυχίο από την Κύπρο ή τη Βουλγαρία, αλλά υπάρχει με το πτυχίο που θα χορηγεί ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, που θα μπορεί να λειτουργήσει με πολύ αυστηρά κριτήρια.
Συγκρούονται έτσι η κοινή λογική με τον αναχρονισμό. Πόσω μάλλον όταν τα στοιχεία είναι συντριπτικά και παραπέμπουν σε εκπαιδευτική μετανάστευση: Περίπου 40.000 Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όταν ο αντίστοιχος αριθμός φοιτητών από την Ισπανία, που έχει τετραπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, είναι 35.000 και ο αριθμός των φοιτητών από την ισομεγέθη Πορτογαλία είναι 15.000.
Εωλος παραμένει και ο ισχυρισμός για την αποδυνάμωση και την υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων, όταν το 70% των άρθρων του νομοσχεδίου αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο μάλιστα θα ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και με έκτακτες ενισχύσεις 1 δισ. ευρώ. Στο Μ. Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση πως ο μεγάλος χαμένος αυτή της μεταρρύθμισης θα είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο «δείχνει προγραμματική ασυνέπεια», όπως και με την επιστολική ψήφο, την οποία, ενώ συμφωνούσε, την καταψήφισε.
Υγεία
Στο ίδιο πλαίσιο της αντιμετώπισης προβλημάτων της καθημερινότητας, στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται η πρόσληψη 2.145 νοσηλευτών, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 θα γίνουν άλλες 6.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Και επιταχύνεται η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων, προκειμένου να ανακουφιστεί η μετακίνηση των πολιτών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Λίγο πριν από την τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, το Μ. Μαξίμου ολοκληρώνει τον πρώτο μεγάλο κύκλο μεταρρυθμίσεων (επιστολική ψήφος, νέος Ποινικός Κώδικας, αύξηση κατώτατου μισθού, μη κρατικά πανεπιστήμια, νέος τρόπος επιλογής διοικητών Νοσοκομείων και Οργανισμών, μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, μεγάλα δημόσια έργα υποδομών, γάμος ομοφύλων).
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές και θα αφορά μεταξύ άλλων τη ριζική αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ, χωρίς την πλήρη κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ
Η μελέτη των Ολλανδών για τον κάμπο
Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων, μαζί με την ακρίβεια, είναι τα προβλήματα των αγροτών και ιδιαίτερα των Θεσσαλών αγροτών που επλήγησαν από τον Daniel. Η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους Θεσσαλούς αγρότες θα γίνει στις 11 Μαρτίου, κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα. Σε αυτήν τη συνάντηση ο πρωθυπουργός, εκτός από τα ειδικά μέτρα που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει μαζί του και τη Μελέτη των Ολλανδών για τη συνολική αποκατάσταση και ενίσχυση των υποδομών της περιοχής που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και περί τα τέλη του μήνα θα παρουσιαστεί λεπτομερώς σε ειδική εκδήλωση. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη, που αφορά όχι μόνο τις κατεστραμμένες υποδομές, αλλά και την αντιμετώπιση της πλημμυρισμένης Λίμνης Κάρλα, που έχει καλύψει πολλές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Οπως και προτάσεις για την μετεγκατάσταση χωριών, τα οποία είναι χτισμένα σε περιοχές που θεωρούνται επισφαλείς.
Οι πιέσεις για την περαιτέρω αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από το «μέτωπο του Νότου» στο οποίο πρωταγωνιστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να κλιμακωθούν. Ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ο Λ. Αυγενάκης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους μελισσοκόμους και είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης ελληνοποίησης μελιού.
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ
Νέος «γύρος της Ελλάδας» από τον πρωθυπουργό
Ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για το «νέο γύρο της Ελλάδας», με επισκέψεις και εκδηλώσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου αναμένεται να γίνει με πανηγυρικό τρόπο στο Συνέδριο της Ν.Δ., που θα γίνει στις 5-6-7 Απριλίου. Λίγο πριν ή λίγο μετά, θα ανακοινωθεί και το γαλάζιο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές.
Κεντρικός στόχος της καμπάνιας της Ν.Δ. θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της πολιτικής σταθερότητας στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών. Ιδιαίτερη θέση σε αυτήν την καμπάνια αναμένεται να έχουν τα θέματα της ασφάλειας και του περιορισμού της εγκληματικότητας. Ενώ η ενημέρωση των αποδήμων για την επιστολική ψήφο -η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο και ευρύτερο εκλογικό σώμα- έχει ξεκινήσει ήδη. Μόνο στα 4 πρώτα εικοσιτετράωρα λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας του υπ. Εσωτερικών, οι συμμετοχές έχουν φτάσει σχεδόν τις 20.000, δηλαδή όσες ήταν και οι ψήφοι των ομογενών στις εθνικές εκλογές του 2023.
Οι δημοσκοπήσεις παρά τα καμπανάκια που επιφυλάσσουν για την κυβέρνηση, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την πολιτική κυριαρχία της. Γεγονός που της επιτρέπει να παίζει χωρίς αντίπαλο στο τερέν της βελτίωσης της καθημερινότητας και της εισοδηματικής ενίσχυσης των πολιτών. Αφήνοντας την αντιπολίτευση με τον «ξύλινο λόγο» και τη «μάχη» της 2ης, της 3ης και της 4ης θέσης…