«Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα της κρατικής αρωγής. Το κράτος θα είναι δίπλα στους πληγέντες για να αποζημιώσει τους κατοίκους και να μπουν γρήγορα στα σπίτια τους» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει οτιδήποτε πρόσθετο για τον ΕΛΓΑ, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας» ανέφερε σε άλλο σημείο της δήλωσής του.
«Θα υπάρχει διαρκής ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες και σε όσους έχασαν οικείους τους» τόνισε. «Την Τρίτη στο Στρασβούργο θα βρεθώ με την πρόεδρο της ΕΕ και να αναφέρω πως η χώρα μας χρειάζεται βοήθεια, και η Ευρώπη απέναντι σε αυτή την καταστροφή πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που θα έχουν αποτύπωμα σε 10-15 χρόνια. Βιώσαμε την κλιματική αλλαγή με μία πρωτοφανή καταιγίδα. Είμαι σίγουρος πως η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας και δεν θα αφήσει μόνους τους τους Έλληνες φορολογούμενους» υποστήριξε.
«Η χώρα πήρε την επενδυτική βαθμίδα και είναι οικονομικά πιο ισχυρή, έτσι η η χώρα μας έχει όσα χρειάζεται για να μπορέσει να στηρίξει τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές» επισήμανε.
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα παραστεί στην 87η ΔΕΘ. «Η παρουσία μου στη ΔΕΘ, λόγω των συνθηκών θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα αργότερα, εκεί θα μπορέσουμε να πούμε και περισσότερα» κατέληξε.
Σε 2.5000 ανέρχονται οι αυτοψίες σε Μαγνησία – Φθιώτιδα και Λάρισα ενώ από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα, για τους πληγέντες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος είπε:
Τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα φτάνει έως τα 10.000 ευρώ.
Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.
Σε 6.600 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.
Χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου.
Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων.
Αναστολή συμβάσεων εργασίας, η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς. Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η καύση και ταφή των νεκρών ζώων και ήδη μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία – φορτηγά για διαδικασία οργανωμένης ταφής σε επιπλέον σημεία όπως η Κοζάνη, η Αττική, τα Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα και ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αρχίσει να δέχεται ατιήσεις για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σε ζωοτροφές, τόνισε ο κ. Αυγενάκης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας, «φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στο Βόλο και μάλιστα επιτυχημένα να συνεχίζουμε αυτή τη φιλοξενία για ένα μήνα ακόμα. Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει, οικογένειες με άτομα με αναπηρία μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μία δύσκολη συγκυρία. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κύριος Τριαντόπουλος, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνεται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όποια δικαιούχα ή δικαιούχος έχει μία εγκριτική απόφαση η οποία λήγει το Σεπτέμβριο αυτόματα ανανεώνεται για τρεις μήνες ενώ αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση».
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη – Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας τόνισε: Καλησπέρα σας. Έχουμε κάνει ενημερώσεις και νωρίτερα σήμερα, μέσα στην ημέρα. Θέλω να επισημάνω το εξής: το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για τις απειλές σε θέματα δημόσιας υγείας, το οποίο και υλοποιούμε και είναι σε τέσσερις άξονες.
Ο πρώτος αφορά στον έλεγχο του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, με επαναληπτικούς ελέγχους, για να διασφαλίσουμε ότι όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία είναι ασφαλές για τους πολίτες. Άρα, οι πολίτες, μέχρι να έχουν επίσημη ενημέρωση από τις αρχές, καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ως πόσιμο.
Δεύτερον. Υπάρχουν ειδικότερες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας τις οποίες θα πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες αυτές τις μέρες για να διατηρηθούν ασφαλείς. Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσματικά. Συν το ότι έχουμε αυξημένο αριθμό και έκταση η οποία καλύπτεται από νεκρά ζώα, αυτό καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επιβαρυμένη και θα πρέπει να έχουν στο νου τους και αυτό.
Δεν θα κάνω αναλυτική ενημέρωση, την κάναμε το πρωί. Υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες. Να πω μόνο ότι έχουμε εκπονήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις δομές της Περιφέρειας, για να γίνεται -και έχει ξεκινήσει άμεσα- συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων.
Ο τρίτος άξονας στον οποίο εργαζόμαστε είναι η επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά τα λοιμώδη νοσήματα σε τέτοιες περιπτώσεις, για παράδειγμα τη γαστρεντερίτιδα. Ήδη βγήκε εγκύκλιος προς τις δομές υγείας για να έχουν επιδημιολογική επιτήρηση σε συγκεκριμένα νοσήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας το οποίο έχουμε στήσει εδώ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ιατρικό τμήμα, στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας.
Τέλος, έχουμε ξεκινήσει ήδη και την εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να ξέρετε, καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα Δυτικού Νείλου, το Υπουργείο Υγείας κάνει αυτή τη δουλειά όλο το χρόνο. Τώρα, λοιπόν, εντατικοποιούμε την προσπάθεια. Δεν αναμένουμε αυτήν την εβδομάδα να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει αφού γίνει αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές. Αναμένουμε, λοιπόν, σε μία εβδομάδα από σήμερα να έχουμε παραπάνω ζήτημα ως προς αυτό. Γι’ αυτό και θα ελέγξουμε έγκαιρα για να μην υπάρχουν περαιτέρω επιβαρύνσεις σε σχέση με τα έντομα στην περιοχή.