Οι εξελίξεις στις πυρκαγιές και η εικόνα της κυβέρνησης τον είχαν προβληματίσει. Κατανοούσε ότι η κόπωση ύστερα από δυο εκλογικές αναμετρήσεις ήταν αναμενόμενη, αλλά δεν περίμενε αυτή την εικόνα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και έτεινε να ακυρώσει επί της ουσίας το ισχυρό χαρτί της τετραετίας που πέρασε. Οτι παρά τις δυσκολίες και τα παγκόσμια γεγονότα (πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος), υπήρχε μια κυβέρνηση που αποτελούσε σταθερά, καθώς, παρά τα όποια λάθη, σήκωνε τα μανίκια και έδινε λύσεις.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, πριν από το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών, είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και ήταν έτοιμος για την επανεκκίνηση σε ένα θέμα για το οποίο η Ελλάδα ξόδευε πολλή ενέργεια και χρήμα. Στη Βουλή σχετικά εύκολα πετύχαινε τους δυο στόχους που είχε βάλει. Το να περάσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και το πολυνομοσχέδιο που εφάρμοζε το μισό εξαγγελθέν πρόγραμμα της Ν.Δ. και υποχρέωνε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν τα περισσότερα άρθρα.
Βαρύ κλίμα
Και ενώ πολιτικά συνέβαιναν αυτά, τα οποία επιβεβαίωναν την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης στην κοινωνία, το κλίμα και η αίσθηση ήταν άλλα. Οι πυρκαγιές όλων αυτών των ημερών είχαν κάνει… στάχτη τους σχεδιασμούς και την εικόνα της κυβέρνησης. Κυρίως όμως έπλητταν τον πυρήνα του αφηγήματος του «πολυδύναμου» εκσυγχρονισμού που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις.
Η κυβέρνηση από το σοκ των πυρκαγιών χρειαζόταν και η ίδια σοκ επανεκκίνησης, καθώς μπροστά υπήρχε η απειλή της θερινής ραστώνης και της ανάγκης, ανθρωπίνως, ξεκούρασης των υπουργών και των βουλευτών.
Αλλά η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει από την έλλειψη κάποιων αυτού που λέμε ενσυναίσθηση και τη χαλαρότητα που έδινε την αίσθηση μιας κυβέρνησης στην οποία κάποιοι σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό και την καθημερινότητα είχαν μπει σε mood διακοπών.
Οσοι υπουργοί πάντως είχαν ακούσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στις λίγες συνεντεύξεις που έδωσε μετά την επανεκλογή του, όφειλαν να γνωρίζουν ότι δεν θα καθόταν θεατής των όσων βρίσκονταν σε εξέλιξη. Είχε πει ο πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου: «Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός, προφανώς, που μιλάει για το έργο του, αλλά είναι και αυτός ο οποίος υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική, εν συνόλω. Είμαστε συλλογικό όργανο, παίρνουμε αποφάσεις που δεσμεύουν συνολικά την κυβέρνηση και όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων. Αλλά, βέβαια, τονίζω ότι το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας. Και ο νοών νοείτω. Γ ι’ αυτό και οι ευθύνες στους ώμους μας -θα το ξαναπώ- είναι βαριές. Λίγα λόγια, πολλή δουλειά».
Για να ακολουθήσει λίγες ημέρες αργότερα η συνέντευξή του στη Σία Κοσιώνη και στον Παύλο Τσίμα στην οποία τόνιζε προφητικά: «Καταρχάς δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στη διάρκεια της τετραετίας θα γίνουν και λάθη. Και αν γίνονται λάθη τα οποία απαιτούν μια συγγνώμη πρωθυπουργική, θα υπάρξει. Είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό. Αλλά η διακυβέρνηση, ξέρετε, συνίσταται σε δύο πράγματα: στην υλοποίηση του προγράμματος και στη διαχείριση των έκτακτων περιστατικών, τα οποία πάντα, σε έναν τόσο αβέβαιο κόσμο, θα προκύπτουν».
Μεγάλο σοκ
Η τραγωδία με τους δυο πιλότους ήταν το πρώτο μεγάλο σοκ αφύπνισης. Ακολούθησε η εικόνα από τις εκρήξεις πέριξ του στρατοπέδου στη Νέα Αγχίαλο ενώ όταν έφτασαν οι εικόνες από τον ευρισκόμενο στην παραλία της Πάτμου Νότη Μηταράκη, τα πράγματα πλέον είχαν τελειώσει. Ο Μητσοτάκης δεν πίστευε αυτά που μάθαινε και έβλεπε. Το κουμπί πατήθηκε και μέσα σε 30 ημέρες, ένα μήνα ακριβώς από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έστελνε τον πρώτο υπουργό του στο σπίτι του, βάζοντας τέλος στις αρρυθμίες που είχαν παρατηρηθεί.
Η αποδοχή της παραίτησης Μηταράκη, ή η αποπομπή κατά άλλους (τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε καλύψει στην ίδια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ), ήταν η λήξη και τυπικά της περιόδου χάριτος από το Μαξίμου στους υπουργούς. Το μήνυμα που τους εστάλη ήταν ξεκάθαρο. Κανείς δεν θα μένει στο υπουργείο, εάν δεν έχει ενσυναίσθηση της αποστολής, του ρόλου του και των απαιτήσεων που έχει η ελληνική κοινωνία. Και κυρίως αν κάποιοι είχαν στο μυαλό τους να κάνουν… διακοπές μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, καλό θα είναι να το ξεχάσουν, τουλάχιστον για περισσότερες από λίγες ημέρες πέριξ του 15αυγούστου και αφού έχουν ηρεμήσει τα πράγματα.
Οι 4 προτεραιότητες
Πέρα από όσα αφορούν στην εσωτερική λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολές σε τέσσερα επίπεδα, σε σχέση με τις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος:
» Το πρώτο αφορά τις αποζημιώσεις και την καμπάνια των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
Ηδη αυτήν την εβδομάδα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των αποφάσεων για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού της Ρόδου.
» Το δεύτερο αφορά τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με την επιτάχυνση των νομοσχεδίων. Παράλληλα, αποφασίσθηκε να… τρέξει το θέμα που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει σχεδόν έτοιμη την κυβερνητική πρόταση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Αδ. Γεωργιάδη με το σχέδιο νόμου για τους συνταξιούχους.
» Τρίτο επίπεδο, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ο σχεδιασμός των εξορμήσεων του πρωθυπουργού που επιλεκτικά θα επισκεφθεί συγκεκριμένες περιοχές.
» Τέταρτο επίπεδο η προετοιμασία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι να δείξει ότι η κυβέρνηση επιστρέφει. Και όσοι δεν το καταλάβουν θα βρεθούν κάτω από το… τρένο όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο ο πρωθυπουργός θυμήθηκε στη Βουλή.