«Αν δεν καταφέρουμε να παρουσιάσουμε αξιοπρεπή συμμετοχή, είναι πιθανό ο επόμενος αρχηγός να είναι αρχηγός του… τίποτα» μας λέει και όταν ρωτάμε πού βάζει ο ίδιος τον πήχη της αξιοπρεπούς συμμετοχής, απαντά: «Ακούω κάποιους που λένε και ξαναλένε για τα 170.000 μέλη που ψήφισαν πέρυσι τον Τσίπρα. Επίτηδες το κάνουν, για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Στις μετεκλογικές συνθήκες, με το 18% και υπολογίζοντας την απογοήτευση των μελών και των ψηφοφόρων μας, θα έλεγα πως αν περάσουμε τις 50.000, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά μην ξεχνούν κάποιοι ότι πριν την εκλογή Τσίπρα από τη βάση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 15.000 μέλη…».
Τα λόγια αυτά είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από όσα λένε -ή μάλλον δεν λένε- όλες αυτές τις ημέρες οι υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα δημοσίως, την ώρα που εκείνος κάνει διακοπές με την οικογένειά του στις ΗΠΑ.
Τεταμένο κλίμα
Η κατάθεση τεσσάρων υποψηφιοτήτων για τον Δήμο Αθηναίων δεν είναι δείγμα προσφοράς και πλουραλισμού, αλλά απόδειξη ότι ο «εμφύλιος» που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται οριζόντια και κάθετα.
Η αδυναμία της Κουμουνδούρου να καταλήξει σε υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μεν αποτέλεσμα της απογοήτευσης και της παραίτησης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συγχρόνως είναι και αποτέλεσμα του πολέμου που γίνεται προς πιθανούς υποψηφίους από τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους. Με απλά λόγια, ο πόλεμος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεκταθεί στην προετοιμασία των αυτοδιοικητικών και η κάθε τάση προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς της υποψηφίους.
Είναι πολύ λίγα τα στελέχη που φωνάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει εικόνα «πολιτικού αυτισμού» όταν οι πάντες αγνοούν τι συμβαίνει στην κοινωνία, κοιτούν προς τα μέσα και «σκοτώνονται» μεταξύ τους. Οι περισσότεροι συμβάλλουν στη δημιουργία της… Βαβέλ που εισπράττει η κοινή γνώμη – όσοι ακόμα παρακολουθούν το τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αιτία αυτής της κατάστασης ήταν η διάσπαση των «προεδρικών».
Αυτή ήταν που προκάλεσε μετακινήσεις από τάση σε τάση και σήμερα στελέχη που έδιναν μαζί τη μάχη υπεράσπισης του Αλέξη Τσίπρα, τώρα βάζουν τρικλοποδιές ο ένας στον άλλον. Ο πυρήνας της «Κίνησης Μελών», για παράδειγμα, δεν ανέμενε τόσο μεγάλη αντίδραση στην υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη για τον Δήμο της Αθήνας. Ανέμεναν δηλαδή ότι η «Ομπρέλα» θα κατέθεσε τη δική της πρόταση (Νίκος Φίλης), αλλά δεν ανέμεναν ότι ένας άλλος «προεδρικός», ο Διονύσης Τεμπονέρας, που ανήκει στη ΡΕΝΕ, θα εισηγούνταν και θα πάλευε τόσο πολύ στο παρασκήνιο να προωθήσει την υποψηφιότητα του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά.
Ολα, όμως, έχουν την ανάγνωσή τους και την εξήγησή τους.
Η κίνηση Τεμπονέρα συνδέεται με την ενόχληση που επικρατεί στους κύκλους που ήταν δίπλα και στήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα για την ξεκάθαρη και θερμή στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη και άλλων προεδρικών στην Εφη Αχτσιόγλου. Και αυτός είναι ο λόγος που οι πληροφορίες θέλουν τον υποψήφιο των «προεδρικών» Νίκο Παππά να τάσσεται όχι υπέρ της υποψηφιότητας Ζαχαριάδη για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά υπέρ της υποψηφιότητας Τσουκαλά. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως η ΡΕΝΕ και άλλοι «προεδρικοί» συνεχίζουν να πιέζουν τον Διονύση Τεμπονέρα να καταθέσει και αυτός υποψηφιότητα, με το επιχείρημα ότι ο Νίκος Παππάς δεν «τραβάει» και δεν μπορεί να απειλήσει την Αχτσιόγλου. Από τις τάξεις της ΡΕΝΕ προέκυψε η διαρροή πως αν και στις επόμενες δημοσκοπήσεις ο Νίκος Παππάς κινηθεί σε… ρηχά νερά, είναι πολύ πιθανό να αποσυρθεί από την κούρσα, στηρίζοντας τον Διονύση Τεμπονέρα ή τον Σωκράτη Φάμελλο ή κάποιον άλλον που θα επιλέξουν οι προεδρικοί για να μπορέσει να ανταγωνιστεί την Εφη Αχτσιόγλου που δείχνει, σήμερα, να είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί. Και ίσως για αυτό, οι «6+6» που στηρίζουν Εφη Αχτσιόγλου και στους οποίους μετέχουν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος, για να μην εμφανίζονται μαζί με τους «προεδρικούς» (συμπεριλαμβανομένης της ΡΕΝΕ) ή την «Ομπρέλα», πρότειναν μέσω της Ανοικτής Πόλης μία τέταρτη υποψηφιότητα, την Ολγα Μπαλαούρα.
Για να εκμεταλλευτεί τη διάσπαση των δυνάμεων των προεδρικών και προσπαθώντας να διαμορφώσει νέους συσχετισμούς εν όψει της εκλογής νέου προέδρου, η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου πρότεινε τον Νίκο Φίλη και δεν έμεινε στην επιλογή της στήριξης του Κώστα Ζαχαριάδη. Οχι μόνο επειδή ο πρώην βουλευτής της Α΄ Αθήνας στήριξε δημοσίως την Εφη Αχτσιόγλου, αλλά κυρίως επειδή θέλουν να δείξουν ότι έχουν στελέχη και απόψεις απέναντι από τους προεδρικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη όπως ο Νίκος Μπίστης, που ανήκει στους «πασοκογενείς» και έχει επίσης στηρίξει δημοσίως την Εφη Αχτσιόγλου για την προεδρία, στηρίζει τον Νίκο Φίλη για τον Δήμο Αθηναίων.
Και μέσα σε όλα αυτά, έχεις τον Χρίστο Σπίρτζη που βγαίνει καθημερινά στις τηλεοράσεις και ο κόσμος τον βλέπει συχνά, να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας επισήμως στην κεντρική επιτροπή και αυτός είναι ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ο οποίος κατά τον Χρίστο Σπίρτζη εξέφρασε μεν κάποιους ενδοιασμούς, αλλά ποτέ δεν παραιτήθηκε από την υποψηφιότητα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας…
ΣΤΑ ΑΚΡΑ Ο «ΕΜΦΥΛΙΟΣ»
Πέφτουν «πιστολιές» στα social media
Ολο αυτό το σκηνικό διαιρεί και δεν ενώνει. «Πιστόλια» του ενός ή του άλλου υποψηφίου στα social media και στο Ιντερνετ επιτίθενται με απίστευτο μένος κατά των αντιπάλων. Είτε για να γράψουν ότι η Εφη Αχτσιόγλου αν εκλεγεί πρόεδρος θα διαγράψει τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά είτε για να την εμφανίσουν ως «έρμαιο συμφερόντων» είτε για να πουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έξαλλος με τον Νίκο Παππά είτε για να απαξιώσουν την υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα.
Η αλήθεια είναι ότι η αίσθηση που κυριάρχησε μετά το πρώτο γκάλοπ της Metron Analysis είναι ότι το αποτέλεσμα σχεδόν έχει κριθεί υπέρ της Ε. Αχτσιόγλου, η οποία συγκέντρωνε 62% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 57% μεταξύ εκείνων που δήλωναν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, όταν οι συνυποψήφιοί της κινούνται λίγο πάνω από το 10%.
Ολα για την… καρέκλα
Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δίνουν την εντύπωση ότι το μόνο που διακυβεύεται σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές είναι μία καρέκλα, αυτή του αρχηγού και τίποτε άλλο.
Απουσιάζει η πολιτική, απουσιάζουν οι προτάσεις, απουσιάζουν τα διλήμματα, απουσιάζει ακόμα και η αντιπολιτευτική στρατηγική. Απολύτως έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι προχθές, η Πολιτική Γραμματεία διέκοψε τις εργασίες της για περίπου μία ώρα, ώστε να συνταχθεί μία ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο, αυτή που έπληξε και την 111 Πτέρυγα Μάχης.
Αλλος έλεγε ότι το κείμενο είναι ήπιο, άλλος ότι είναι σκληρό, άλλος έλεγε να μη βγει καθόλου ανακοίνωση και τελικά βγήκε μία ανακοίνωση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε σκληρή ούτε ήπια.
ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ, ΟΜΩΣ, ΟΙ «ΣΚΛΗΡΟΙ»
Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος υπέρ της ψήφου αποδήμων
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Εφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν συμφώνησαν με την αρνητική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την άρση των εμποδίων στην ψήφο των αποδήμων. Και ενώ φέρονται να μη συμφωνούν με το σύνολο του περιεχομένου της κυβερνητικής πρότασης, φέρονται να πρότειναν στην Κουμουνδούρου να ψηφίσει ναι επί της αρχής, επισημαίνοντας διαφωνίες και επιφυλάξεις, όπως δηλαδή έπραξε το ΠΑΣΟΚ.
Ο προβληματισμός δε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το θέμα, μόνο καινούργιος δεν είναι. Ενδεικτικά, σε παλιό του άρθρο, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Δημήτρης Χριστόπουλος (κεντρικός ομιλητής σε πολλές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ) έχει υπογραμμίσει ότι μόνο τα κράτη με υψηλή διασπορά, όπως είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Κύπρος, δεν έχουν περάσει από το κοινοβούλιό τους νομοθεσίες διευκόλυνσης της ψήφου των αποδήμων, ενώ όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν υιοθετήσει νομοθεσίες, οι οποίες διευκολύνουν την ψήφο των αποδήμων, αν και δεν οδηγούν σε απόλυτη εξομοίωση μεταξύ εκλογικού σώματος των πολιτών του εξωτερικού και του εσωτερικού. Εχει επίσης συμφωνήσει με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης να μην τεθεί περιορισμός για το μέλλον (όταν δηλαδή περάσουν, για παράδειγμα, 30 χρόνια παραμονής στο εξωτερικό να χάνεται η δυνατότητα της ψήφου).
Διαφωνία
Σε πρόσφατο άρθρο του ωστόσο, διαφώνησε οριζοντίως και καθέτως για την πρόσφατη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και την πρόταση που κατέθεσε ως αξιωματική αντιπολίτευση: «Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την οποία προτείνεται η κατάτμηση της υφηλίου σε 4 εκλογικές περιφέρειες -μία ανά ήπειρο- είναι εξίσου προβληματική. Είναι ανήκουστο αριστερό κόμμα να προτείνει εκλογική περιφέρεια «Ωκεανίας» ή «Αμερικής», διότι σε τέτοιες περιφέρειες μόνο μεγιστάνες μπορούν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς και εδώ…» έγραψε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για «λαιμαργία της Δεξιάς» και για «φοβία της Αριστεράς».
«Ευτυχώς οι ψηφοφόροι -εξωτερικού κι εσωτερικού- είναι πολύ απρόβλεπτοι. Και όπως είπα και στην αρχή, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι τόσοι πολλοί όσο κάποιοι προσδοκούν ή κάποιοι άλλοι φοβούνται» γράφει ο κ. Χριστόπουλος.