Να ξεκινήσουμε από το επίμαχο και επίκαιρο. Πώς απαντάτε στην κριτική ότι με την πρότασή του για τρίτο, πολιτικό πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας ο κ. Ανδρουλάκης αγνοεί -πολλοί λένε μάλιστα πως προσβάλλει- το μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που θα επιλέξει το πρώτο κόμμα την Κυριακή των εκλογών;
Αυτού του είδους η κριτική δεν έχει βάση. Ειδικά, μάλιστα, όταν διατυπώνεται από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία περιφρονεί και απαξιώνει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δηλώνοντας από τώρα ότι δεν θα συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και εκβιάζοντας τους πολίτες με δεύτερες και τρίτες εκλογές μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που θέλει.
Το ΠΑΣΟΚ δεν κινείται στη λογική των αποκλεισμών. Υπάρχουν όμως πρόσωπα με σκιές, πρόσωπα που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, πρόσωπα που δεν μπορούν, αποδεδειγμένα, να υπηρετήσουν το σχέδιο για μια συνολική ανασύνταξη της χώρας. Νομιμοποίηση από το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να έχουν αυτά τα πρόσωπα.
Ναι, αλλά στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε την εντύπωση ότι αυτοπροτείνεται για τη θέση του πρωθυπουργού, την ίδια ώρα που λέει στους πολίτες «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας».
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνονται την παρουσία τους στην πολιτική ζωή μόνο ως πρωθυπουργοί. Θεωρούν ίσως ότι τους χρωστάει η χώρα και οι πολίτες κάτι τέτοιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει την ίδια αντίληψη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τους πολίτες ισχυρό διψήφιο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ. Οι προγραμματικές συμφωνίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εμπεριέχουν και το πρόσωπο του πρωθυπουργού, το οποίο θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Εχουν ακόμα ακουστεί ή γραφτεί ονόματα, όπως του κ. Αλιβιζάτου, αλλά και του κ. Δένδια ή της κ. Μπακογιάννη. Μπορεί να είναι αυτά τα ονόματα στην πρότασή σας;
Σε αυτήν τη χώρα δεν πάσχουμε από πρόσωπα και ονόματα, πάσχουμε από υπεύθυνη κυβερνητική λειτουργία, από ένα σχέδιο διακυβέρνησης που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Και αυτό προϋποθέτει μια άλλη, διαφορετική πολιτική. Που δεν θα οδηγεί στο περιθώριο την πλειοψηφία των πολιτών, θα εγγυάται την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και θα στηρίζεται στην ανεξαρτησία των θεσμών και στους κανόνες του κράτους δικαίου. Ολα αυτά που αναφέρω είναι τα μεγάλα και τα σημαντικά και όχι τα πρόσωπα.
Ο διμέτωπος συνεχίζεται; Το τελευταίο διάστημα όποιος παρακολουθεί τον κ. Ανδρουλάκη καταλαβαίνει ότι αντίπαλός του είναι ο κ. Μητσοτάκης και όχι ο κ. Τσίπρας. Τον ΣΥΡΙΖΑ εννοείτε όταν μιλάτε για προοδευτική διακυβέρνηση;
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ο δικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η χώρα. Αντίπαλός μας, επίσης, είναι οι νοοτροπίες και οι αντιλήψεις ενός καθεστωτισμού που αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο, οι αντιλήψεις κληρονόμων εξουσίας και πλούτου που αισθάνονται ότι όλα τους ανήκουν.
Και για να γίνω πιο σαφής: Το ΠΑΣΟΚ είναι μακριά από αντιλήψεις ελέγχου των αρμών της εξουσίας, έτσι όπως εκφράστηκαν την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου μακριά είμαστε όμως και από τις παρακρατικές λειτουργίες που αποκαλύφθηκαν με τις υποκλοπές και συνιστούν μια ακραία καθεστωτική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Θεωρείτε ότι είστε πιο κοντά στη Ν.Δ. ή πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ;
Το ΠΑΣΟΚ, κ. Ελευθερόγλου, δεν ετεροπροσδιορίζεται, έχει τις δικές του θέσεις. Θα σας έλεγα, επίσης, ότι είναι το μοναδικό κόμμα μέχρι σήμερα που καταθέτει συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες στη Βουλή.
Τις επόμενες μέρες, όπως σας είπα, το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση, που θα αποτελέσει τη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης. Και θα περιμένουμε και από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν και αυτοί τη δική τους πρόταση. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε συγκεκριμένα.
Ο στόχος, όμως, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εγκλωβίσουν και να εκβιάσουν τους πολίτες, να συντηρήσουν αυτόν τον καχεκτικό δικομματισμό για να συντηρηθούν και οι ίδιοι. Αλίμονο αν οι μοναδικές επιλογές που έχουν οι Ελληνες είναι ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας.
Τι θα προτάξετε ως προτεραιότητες σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας; Εχετε κόκκινες γραμμές;
Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένα προτάγματα:
- Την επαναφορά της προστασίας της πρώτης και κύριας κατοικίας των οικονομικά αδύναμων.
- Ενα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος.
- Τη στήριξη και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
- Την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά.
- Ενα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα, που θα διαχέει τα οφέλη στους πολλούς και όχι στους λίγους.
- Ενίσχυση των θεσμών και των ανεξάρτητων Αρχών, επαναφορά του κράτους δικαίου.
- Ενα συμπεριληπτικό σχέδιο για τους νέους ανθρώπους που πρέπει να μπορούν να κάνουν οικογένεια, να έχουν δουλειά, να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Ειδήσεις σήμερα
Μιθριδάτης-ΝΔ : Αδιάφορες για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα οι ομοφοβικές, χυδαία σεξιστικές αναρτήσεις
Εκλογές 2023: Πώς αναλύουν στο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ισχυρό χαρτί
Εκλογές 2023: Σενάριο απελπισίας από τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ
Εκλογές 2023: Μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ ο άγνωστος «Χ» πρωθυπουργός