Με απίθανο το σενάριο να προκύψει κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτών, η Κουμουνδούρου επαναφέρει το σενάριο της «κυβέρνησης ανοχής ή κυβέρνησης μειοψηφίας», το οποίο για λόγους πολιτικής επικοινωνίας ο κ. Τσίπρας είχε πολλές φορές αποκλείσει στο παρελθόν.
Γενικώς και αορίστως
Τώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή δημοσιολόγοι που κινούνται στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστηρίζουν ανοικτά ή εμμέσως τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας… γενικώς για τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, κάνουν λόγο για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που θα έχει τη στήριξη λιγότερων από 151 βουλευτών, που θα στηρίζεται από 120 βουλευτές το ελάχιστο, εφόσον διασφαλίσουν την ανοχή ενός μέρους του κοινοβουλίου. «Η ανοχή αυτή εκφράζεται με την αποχή του κόμματος που θα ανεχθεί από την ψηφοφορία κατά την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης» ανέλαβε να εξηγήσει πρόσφατα στη Ναυτεμπορική TV ο συνταγματολόγος και καθηγητής του ΑΠΘ Ακρίτας Καϊδατζής, σημειώνοντας ότι «αν υπάρχουν κάποια κόμματα που θα απέχουν για να διευκολύνουν μία κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς να θέλουν να είναι κομμάτι της κυβέρνησης συνεργασίας, έχουν τη δυνατότητα να απέχουν και έτσι να σχηματιστεί κυβέρνηση και με λιγότερους από 151 βουλευτές».
Οι επισημάνσεις αυτές, ιδιαιτέρως μέσα στην προεκλογική περίοδο, δεν γίνονται «ακαδημαϊκά». Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και η ψαλίδα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείνει, τέτοια σενάρια θα ακούμε όλο και περισσότερο από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθούν συγκεκριμένη στρατηγική με στρατηγικό στόχο όχι τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα αλλά τον αποκλεισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμα και αν είναι ο νικητής των εκλογών, από τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Και σε αυτή τη στρατηγική κινείται εσχάτως και το ΠΑΣΟΚ, με τη θέση περί τρίτου πολιτικού προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού.
Οχι τυχαία, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Καϊδατζής ταυτίζεται και με το επιχείρημα του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «στο σύστημά μας οι ψηφοφόροι εκλέγουμε βουλευτές, δεν εκλέγουμε κόμματα, πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αναδεικνύεται από τη Βουλή», στο οποίο η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να στηρίξει τη γραμμή «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός», αγνοώντας ότι, καλώς ή κακώς, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης οι Ελληνες ψηφίζουν κυρίως πρόσωπα και το πολιτικό σύστημα είναι πρωθυπουργοκεντρικό.
Σκοπιμότητα
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι από την ήπια προπαγάνδα του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κυβέρνησης ανοχής ή μειοψηφίας, λείπουν σκοπίμως όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως η δεδομένη πολιτική αστάθεια, η ημερομηνία λήξης, οι επιπτώσεις στην οικονομία κ.λπ. Οπως λείπει ότι σε μία τέτοια λύση, ως λύση ανάγκης, προσέφυγε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός όταν η κυβέρνησή του έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή και συνέχισε με τη στήριξη βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και του Ποταμιού, οι οποίοι πριν απ’ τις εκλογές του 2019 μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το «πλασάρισμα» ωστόσο του σεναρίου περί κυβέρνησης ανοχής ή μειοψηφίας αγνοεί το προφανές. Οτι δεν μπορεί να αναφέρεται ή και να προτείνεται ως δήθεν λύση πολιτικής σταθερότητας στην κοινή γνώμη και την ίδια στιγμή να καταγγέλλεται η προσφυγή στις δεύτερες κάλπες με σκοπό τη συγκρότηση κυβέρνησης αυτοδυναμίας, όπως είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας.
Εκλογές 2023: Ονειρεύονται αλλαγή του εκλογικού νόμου
Από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών το πλέον πιθανό σενάριο είναι η Βουλή να ζήσει ξανά -μετά τον Μάιο του 2012- τη χαρά των βουλευτών του ενός μήνα και τον Πρόεδρο της Βουλής των ολίγων ωρών. Ισως ζήσει και κόμματα ενός… μήνα, αν ένα κόμμα είναι εντός Βουλής την πρώτη Κυριακή και εκτός Βουλής τη δεύτερη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο υφαίνουν σενάρια, προσπαθώντας να βρουν τους τρόπους ώστε η Βουλή να μη διαλυθεί μέσα σε μία ημέρα και να μην προκηρυχθούν άμεσα εκ νέου εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Οπως χαρακτηριστικά λένε, αν η Ν.Δ. δεν καταφέρει να εκλέξει 101 βουλευτές, ώστε να μπλοκάρει τη δυνατότητα να συνασπιστούν τα υπόλοιπα κόμματα και να συγκεντρώσουν 200 ψήφους που απαιτούνται για άμεση αλλαγή εκλογικού νόμου και επαναφορά της απλής αναλογικής, τότε όλα είναι πιθανά.
Θα συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ που είχε ψηφίσει κατά της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ που έχει πει ότι δεν συζητά με κανέναν με τον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνουν οι εκλογές του Ιουλίου με την απλή αναλογική; Ναι, λένε στην Κουμουνδούρου.
Ελπίδες
Ακόμα όμως και αν η Ν.Δ. καταφέρει να εκλέξει 100-105 βουλευτές, όπως π.χ. προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, πάλι οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ για συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα και αλλαγή του εκλογικού νόμου με 200 ψήφους, συνεχίζουν να υπάρχουν. Και οι ελπίδες αυτές στηρίζονται στις ψήφους του κόμματος Κασιδιάρη. Εξηγούμαστε: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις περιλαμβάνουν το κόμμα Κασιδιάρη, δίνοντάς του μάλιστα περί τους 15 βουλευτές, καθώς στις περισσότερες εξ αυτών, ανιχνεύεται με ποσοστό εισόδου στη Βουλή. Στην Κουμουνδούρου υπολογίζουν ότι αν ο Αρειος Πάγος επιτρέψει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, απορρίπτοντας τη σχετική κυβερνητική διάταξη, το κόμμα αυτό δεν θα είχε αντίρρηση να ψηφίσει υπέρ της απλής αναλογικής. Και αν όμως ο Αρειος Πάγος δεν επιτρέψει στο κόμμα Κασιδιάρη να ψηφίσει στις εκλογές, τότε στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν από τώρα πού μπορεί να πάνε αυτές οι ψήφοι, θεωρώντας βέβαιο πως δεν θα πάνε στη Νέα Δημοκρατία.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Πώς αναλύουν στο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ισχυρό χαρτί