Οι αρχικές εκτιμήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη ότι με αυτή την πρωτοβουλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπήκε δυνατά στο πολιτικό παιχνίδι και μονοπωλεί την πολιτική συζήτηση είχαν μόνο λίγες ημέρες διάρκεια. Η αντίδραση πρωτίστως της Ν.Δ. και δευτερευόντως του ΣΥΡΙΖΑ που διστάζει να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να μην κόψει τις γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης ανάμεσα στα δύο κόμματα, γύρισε την αρχική συζήτηση.
Αγνοια και εκβιασμός
Με τη φράση του «ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα πρωθυπουργό» και την πρότασή του για «τρίτο πολιτικό πρόσωπο», ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε να αγνοεί και να προσβάλλει όχι μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά όλους όσοι εκλέξουν πρώτο των εκλογών τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα. Και να «εκβιάζει» τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, προκειμένου να δεχθούν τους όρους του ώστε να στηρίξει όποιο βγει πρώτο, με την προσφορά του να ισχύει μόνο μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών.
Με τη δέσμευσή του ότι ρόλο στις διαπραγματεύσεις το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει μόνο με «ισχυρό, διψήφιο ποσοστό» ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε και μία δεύτερη, παράλληλη συζήτηση που μπερδεύει τα πράγματα και τους πολίτες. Τη συζήτηση που έχει στο επίκεντρο το αν το δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ή με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντός ή εκτός κυβέρνησης.
Στη Χαριλάου Τρικούπη η πλειοψηφία των στελεχών της ηγετικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Ανδρουλάκη, θα ήθελαν να μη μετέχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών. Φοβούνται όμως να το πουν δημοσίως καθώς φοβούνται την αντίδραση των ψηφοφόρων τους που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι ψηφίζουν ένα κόμμα ευθύνης και όχι ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Γι’ αυτό και ό,τι κινήσεις κάνει ο κ. Ανδρουλάκης έχουν ως κύριο στόχο τη μη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς όμως να αναλάβει το πολιτικό κόστος μίας τέτοιας επιλογής. Θα τα καταφέρει;
«Η ευθύνη των αποφάσεων είναι πλέον δική του. Αν πάει καλά, ο κόσμος θα του το πιστώσει, αν όχι, θα του το χρεώσει και θα έχουμε εξελίξεις, ίσως και πριν απ’ τις δεύτερες εκλογές» λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που αντιλαμβάνεται ως λογική και βάσιμη την κριτική που δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θεωρεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «μετά τη χαμηλή πτήση πολλών μηνών, εμφανίζεται αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο ρίσκο. Και για τον ίδιο και για το ΠΑΣΟΚ». Θεωρεί δε, πολύ πιθανό η κοινή γνώμη να εκλάβει ως «μικρομεγαλισμό» τους όρους του κ. Ανδρουλάκη, πολλώ δε μάλλον όταν έφτασε να αυτοπροταθεί για πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Εσωτερικά πυρά
Η εκ των έσω κριτική που δέχεται ο κ. Ανδρουλάκης είναι ότι την ίδια ώρα που κατηγορεί τον Ανδρέα Λοβέρδο ότι «έχει κοινές ανησυχίες με τον κ. Οικονόμου και τον κ. Σκέρτσο», δηλαδή υιοθετεί τις θέσεις της Ν.Δ., με τη στάση του δικαιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απευθυνόμενος στους πολίτες που επιζητούν πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα την επόμενη ημέρα, ζητά αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και της χώρας.
Στελέχη που δεν βλέπουν με καλό μάτι ενδεχόμενο διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα ο «διμέτωπος» κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και οι ίσες αποστάσεις δεν ακολουθούνται και ο πολιτικός λόγος του αρχηγού αλλά και των στενών συνεργατών του είναι οξύς κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης και ήπιος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μήνυμα που έρχεται από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι θα συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή που «όπως τον έβαλε στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας, θα αρχίσει να του δίνει και πόντους». Συνεργάτες του παραπέμπουν στο 31% που κρίνουν θετικά την πρότασή του στην τελευταία μέτρηση της Metron Analysis για το MEGΑ, ποσοστό που στη Χαριλάου Τρικούπη διαβάζουν ότι δίνει μεγάλα περιθώρια αύξησης του εκλογικού ποσοστού του κόμματος την 21η Μαΐου.
Εκλογές 2023: Θέλουν να αποφύγουν τις δεύτερες κάλπες
Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα είναι μία. Ο Ν. Ανδρουλάκης με όσα λέει και όσα κάνει προσπαθεί να μποϊκοτάρει ενδεχόμενη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς να αναλάβει το κόστος της μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ από κόμμα ευθύνης σε κόμμα διαμαρτυρίας και την ίδια στιγμή να αποφύγει πάση θυσία τις δεύτερες εκλογές. Αυτός περιγράφεται από τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως ένας διπλός αλλά αντιφατικός στόχος, ως δύο καρπούζια σε μία μασχάλη, ως μία αποστολή που πολύ δύσκολα θα τη φέρει εις πέρας.
Πέραν του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δύσκολα θα συνεχίσει την κόντρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά το μήνυμα Βενιζέλου (μέσω Δατσέρη) να σταματήσει, δεν υπάρχει άλλο πρωτοκλασάτο ή δευτεροκλασάτο στέλεχος του κόμματος που προτίθεται να διαφωνήσει με τον αρχηγό. Και όπως πονηρά λέγεται, τα στόματα θα ανοίξουν για καλό ή για κακό μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Πώς αναλύουν στο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ισχυρό χαρτί