Η βέβαιη επιστροφή Πολάκη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ως επιστέγασμα της συμφωνίας Κασσελάκη – Πολάκη, και το ποιος θα χρεωθεί τη διάσπαση Νο 2 πριν ή κατά το Συνέδριο είναι μείζονα ζητήματα για τον Στέφανο Κασσελάκη.
Η συμμαχία Κασσελάκη – Πολάκη είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, χωρίς τον βουλευτή Χανίων, ο κ. Κασσελάκης θα χάσει την οριακή πλειοψηφία που διαθέτει στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ αν υπάρξει ρήξη με τον «αψύ» Σφακιανό, το κόμμα Πολάκη θα είναι προ των πυλών και αυτό είναι επίσης ένα σενάριο που φοβάται ο κ. Κασσελάκης.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί, δηλαδή αν αποχωρήσουν ή διαγραφούν στελέχη της «φρουράς Τσίπρα» πριν ή κατά το Συνέδριο, τότε πολύ πιθανό σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να μείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στις τάξεις του 35 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ 31. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αν η «φρουρά Τσίπρα» αποχωρήσει, υπολογίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τουλάχιστον οκτώ βουλευτές, αν ακολουθήσουν την κίνηση αυτοί που έχουν υπογράψει το κείμενο των «87». Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή (την κερδίζει το ΠΑΣΟΚ).
Αυτό είναι κάτι που ούτε ο κ. Κασσελάκης ούτε όμως και ο κ. Τσίπρας θέλουν να συμβεί. Επειδή, όμως, πολλοί το βλέπουν να έρχεται, καθώς δεν υπάρχει καμία «γέφυρα» ανάμεσα στους «κασσελακίστας» και τους «τσιπρικούς», έχει σημασία το αν θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης αυτός που θα διαγράψει τους διαφωνούντες βουλευτές ή θα είναι οι βουλευτές εκείνοι που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κουμουνδούρου -μέσω ελεγχόμενων άρθρων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη ΜΜΕ- επιχειρεί από τώρα να «προπαγανδίσει» μια τέτοια εξέλιξη, διότι, πέραν του προφανούς, θα έχει σημασία ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη της διάσπασης Νο 2 από τον Ιούνιο του 2023 και μετά.
Σύμφωνα με συγκεκριμένη αρθρογραφία, το ενδεχόμενο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, εφόσον βουλευτές του αποχωρήσουν εκ νέου από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θα σημαίνει «μη σεβασμό της ψήφου του ελληνικού λαού» και «ιδιότυπο φαινόμενο πολιτικής αποστασίας», ή ακόμα και «ανήθικη πράξη».
Βεβαίως, τα ίδια έλεγε η Κουμουνδούρου του κ. Κασσελάκη και κατά την αποχώρηση των βουλευτών που συγκρότησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, αλλά ούτε εισακούστηκαν ούτε «πέρασαν» στην κοινή γνώμη ούτε καν στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησαν τη Νέα Αριστερά.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τη Λούκα Κατσέλη συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας
Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αποκλειστεί το σενάριο οι βουλευτές που θα διαγραφούν από τον κ. Κασσελάκη ή θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά να μην κρατήσουν την έδρα. Και δεν μπορεί να αποκλειστεί, διότι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει τέτοιο σήμα επειδή δεν θέλει να χρεωθεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνασπισμός
Ο κ. Τσίπρας φέρεται να προωθεί ένα σενάριο με βάση το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ όντως μπορεί να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, χωρίς να χάσει τις έδρες όσων αποχωρήσουν.
Το σενάριο αυτό προϋποθέτει τη διάσπαση Νο 2 στον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ που θα προωθήσει άμεσα την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς με τη δημιουργία ενός συνασπισμού που θα στηριχθεί στα υπάρχοντα κόμματα που δεν θα διαλυθούν, αλλά δεν θα κατέβουν αυτόνομα στις εθνικές εκλογές.
Αν παραμείνει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο, τότε τον νέο φορέα θα συνδράμουν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακολουθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς την «ταμπέλα» του κόμματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να ελπίζει ότι οι πολλοί θα ακολουθήσουν τον ιδρυτή και όχι την «ταμπέλα».
Σε μια τέτοια εξέλιξη, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ από εκείνους τους βουλευτές και εκείνα τα στελέχη που δεν θα ακολουθήσουν τον νέο τους αρχηγό στον νέο φορέα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν η «φρουρά Τσίπρα» κατορθώσει να επικρατήσει στο Συνέδριο και να ωθήσει τον Στέφανο Κασσελάκη σε παραίτηση, τότε η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά τη δημιουργία του κόμματος Πολάκη, που λίγο θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Σήμερα, το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κασσελάκης φαίνεται πως ετοιμάζει αιφνιδιασμό στην εσωκομματική αντιπολίτευση και πως πηγαίνει για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Συνέδριο, καθώς δεν κάνει βήμα πίσω από τις αλλαγές που προανήγγειλε ότι θέλει να προωθήσει και προκάλεσαν αντιδράσεις.
Οι άνθρωποί του λένε ότι ακόμα και αν η «φρουρά Τσίπρα» επιχειρήσει την έξοδο, θα είναι πολύ λίγα τα στελέχη που θα τους ακολουθήσουν και ακόμα λιγότεροι οι βουλευτές. Ισως και κάτω από πέντε, που είναι ο αριθμός τον οποίο χρειάζεται για να χάσει τυπικά και ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.