Ο Κασσελάκης στην ομιλία του κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματος να βγουν μαζί στην κοινωνία, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα με την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. Η Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για σοβαρή κρίση στο κόμμα λόγω των διαγραφών, τονίζοντας ότι «για την ενότητα άπαντες έχουν την ευθύνη, αλλά κυρίως ο πρόεδρος».
Σε ότι αφορά τους διαγραφέντες ο κ. Κασσελάκης δεν θέλησε να κατονομάσει κανέναν αλλά είπε: «Έδωσα την μάχη με κάθε δύναμη. Έδειξα ότι λειτουργώ ομαδικά, μέσα στο πλαίσιο του καταστατικού για χάρη του συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ. Πολλή δουλειά γίνεται στο Κοινοβούλιο, αλλά και για την αναδιοργάνωση του κόμματος.
Όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας. Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το Καταστατικό και τις θέσεις μας. Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου. Να μην είμαστε αυτοαναφορικοί.
Από μεριάς μου θέλω να τηρήσω τη θεσμική διαδικασία και θα παροτρύνω για ενότητα. Δεν μ’ ευχαριστεί αυτή η κατάσταση. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας».
Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε ρυθμό.
Σήμερα, κάνουμε ένα πρώτο βήμα, με την ενεργοποίηση του Εκτελεστικού Γραφείου.
Γιατί τα προβλήματα είναι εδώ. Και αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας, και να βγούμε στην κοινωνία. Να αλλάξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον Κυρ. Μητσοτάκη και την σκληρή Δεξιά του.
Η δική μας απάντηση σ’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί μέσα σε κλειστούς διαδρόμους.
Να μιλήσουμε με την κοινωνία, να ακούσουμε αδιαμεσολάβητα τις αγωνίες και τα προβλήματά της.
Αυτό έχω σκοπό να κάνω, από αύριο κιόλας. Πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου
Σας καλώ όλους και όλες να κάνουμε το ίδιο. Να βγούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην κοινωνία
Να βγούμε στο δρόμο, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, τα κινήματα, τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα, τη νεολαία
Και ταυτόχρονα, να δουλέψουμε σκληρά τον προγραμματικό μας λόγο.
Για να παράξουμε, επεξεργαστούμε και επικοινωνήσουμε συγκεκριμένες, συνολικές, αξιόπιστες, ρεαλιστικές απαντήσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες: ακρίβεια, Υγεία, Παιδεία, Στέγη, ασφάλεια, εθνικά θέματα.
Για αυτό έβαλα μπροστά τη δημιουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων/ Think tank.
Η Διάνα Βουτυρακου ήδη έχει γίνει αποδέκτρια ενδιαφέροντος στο email της, ενώ, ταυτόχρονα, οργανώνουμε τον isyriza, καθώς και εθελοντές, που θα είναι και εκλογικοί αντιπρόσωποι. Αυτό δεν σημαίνει υπέρβαση των οργάνων, αλλά περισσότερη δημοκρατία.
Όπως και την ενεργοποίηση και τον επανασχεδιασμό του isyriza, για να δώσουμε φωνή στα μέλη μας, να τα ενεργοποιήσουμε, να τα εμπλέξουμε στην παραγωγή πολιτικής. Να τα ακούσουμε. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα συλλογής βιογραφικών και δραστηριοποίησης εθελοντών.
●Έχω κλείσει ένα μήνα μόλις πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ .
Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρά τον περιορισμένο χρόνο, έτρεξα, έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που στηρίζαμε.
Έδωσα την μάχη με κάθε δύναμη. Έδειξα ότι λειτουργώ ομαδικά, μέσα στο πλαίσιο του καταστατικού για χάρη του συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ. Πολλή δουλειά γίνεται στο Κοινοβούλιο, αλλά και για την αναδιοργάνωση του κόμματος.
Όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας.
Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το Καταστατικό και τις θέσεις μας
Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου.
Να μην είμαστε αυτοαναφορικοί.
Από μεριάς μου θέλω να τηρήσω τη θεσμική διαδικασία και θα παροτρύνω για ενότητα. Δεν μ’ ευχαριστεί αυτή η κατάσταση. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα.
Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας.
● Αυτό που ζητώ από όλους και όλες, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα.
Και κάνω μια έκκληση προς όλους. Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας
Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ.
Οι όποιες διαφωνίες να τίθενται σε πολιτικό επίπεδο στα όργανα
Θα πάρω πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης
Το Ε.Γ συμφώνησε ότι απαιτείται η συντονισμένη παρουσία των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ.
Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή.
● Προτείνω να βγει σήμερα απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, για τη συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή. Το Γραφείο Τύπου θα καθορίσει τα διαδικαστικά.
Στην συνεδρίαση μετείχαν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας Θεοδώρα Τζάκρη, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, καθώς και τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας η Έφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Ρένα Δούρου .
Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στον απόηχο της απόφασης του προέδρου να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ πριν από δύο ημέρες η κ. Αχτσιόγλου σε κοινή δήλωση με τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο ζήτησαν σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και επίσπευσή του Συνεδρίου που έχει οριστεί για τις 23-25 Φεβρουαρίου.
ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση Κασσελάκη – Τσακαλώτου στην Κουμουνδούρου για τις διαγραφές
Συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει αυτή την ώρα στην Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, κι ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου και φέρεται να ζητάει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω τις διαγραφές στελεχών που του έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική.
«Ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, απομακρυνόμαστε από τις παραδοσιακές μας θέσεις», σχολίασε σε συνέντευξή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως είπε «Οι απόψεις του Κασσελάκη έρχονται από τις δικές του προσλαμβάνουσες που είναι διαφορετικές από την παράδοση τη δική μας». Παράλληλα όμως, εκτίμησε, ότι μέχρι στιγμής αυτό που διαφαίνεται είναι ότι από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος δεν διαφαίνεται η πρόθεση να γίνει καμία πολιτική συζήτηση.
Συγκεκριμένα μιλώντας στην εκπομπή Kontra 24 ο κ. Τσακαλώτος, αναφορικά για το εάν ετοιμάζει την «έξοδο» από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως σε δύσκολες στιγμές με όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στη Γάζα, σημείωσε πως χρειάζεται ηρεμία. «Δεν έχω απαίτηση να είμαι σε κόμμα που συμφωνούν με εμένα», είπε και παρέπεμψε σε εξελίξεις οι οποίες θα πρέπει να τρέξουν στις επόμενες εβδομάδες. «Αυτό που θα κριθεί είναι εάν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική αριστερά», σημείωσε.
Σχετικά με τον κ. Κασσελάκη είπε πως όπως φάνηκε στην δημοσκόπηση της GPO οι πολίτες δεν τον καταλαβαίνουν ως αριστερό, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να συζητηθούν όλα και η Αριστερά να καταθέσει προτάσεις στον δημόσιο διάλογο, όπως η μείωση του χρόνου εργασίας. Παράλληλα σημείωσε πως οι θέσεις του κ. Κασσελάκη δεν συνάδουν με τις παραδοσιακές θέσεις της Αριστεράς.
Το άγχος μου είναι εάν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο Κέντρο για την ανανεωτική αριστέρα. «Ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, απομακρυνόμαστε από τις παραδοσιακές μας θέσεις», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε δε πως ήταν αντίθετος με την εκλογή αρχηγού από τη βάση και το είχε εκφράσει πριν το τελευταίο συνέδριο, αλλά σημείωσε πως ο κ. Κασσελλάκης έχει νομιμοποιημένη θέση, ενώ τόνισε πως δεν ακούει στα σοβαρά τα περί καθαίρεσής του. Αναφορικά με το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως στελέχη που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη επιδόθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις.
Παράλληλα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τραυματισμένος από την εκλογική διαδικασία και επέρριψε την ευθύνη στα στελέχη που στήριξαν τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως είπε δε, τις επόμενες εβδομάδες δοκιμάζεται η ενότητα του κόμματος. «Δεν είμαι αισιόδοξος» σημείωσε και τόνισε πως ήταν λάθος οι διαγραφές στελεχών από τον κ. Κασσελάκη των στελεχών όπως Τζουμάκας και Φίλης. «Εάν θέλεις την ενότητα πρέπει να συζητάς εξοντωτικά για να την πετύχεις», είπε.
«Όταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή, δεν στέλνεις σήμα για ενότητα είπε, καθώς ο κ. Πολάκης ήταν ο πιο επιθετικός και το είχε δείξει όλα αυτά τα χρόνια», είπε.
«Αν ήμουν ο Τσίπρας, πριν από τις εκλογές θα έλεγα τρία πράγματα. Πρώτον ότι δεν υποστηρίζω κανέναν, ότι δεν πρέπει κανείς να λέει ότι τον στηρίζω και τρίτον ότι κανείς δεν πρέπει να λέει ότι με υπονομεύει», είπε ενώ στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες στον κ. Τσίπρα λέγοντας πως το γεγονός πως δεν το έκανε αυτό είναι μέρος του τραύματος που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.
Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος επέκρινε τον κ. Κασσελάκη για την απουσία του στις ΗΠΑ για μέρες ενώ τόνισε πως θα έπρεπε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών εκλογών, κάτι που δεν έγινε.
Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως υπάρχει κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν νιώθει ότι μπορεί να έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη και πως η πλειοψηφία έχει χάψει το επιχείρημά του για λαμπερά πρόσωπα. Η ηγεσία πρέπει να είναι ανοιχτή στην κριτική, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στα σχόλια του Στέφανου Τζουμάκα περί ολιγαρχίας που οδήγησαν στην διαγραφή του λέγοντας πως ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να απαντήσει πολιτικά.
Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε δε πως «θα τεστάρουμε τις επόμενες μέρες και εβδομάδες εάν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική αριστερά. Όχι για να κυριαρχήσει».
Αναφερόμενος στον κ. Πολάκη παρέπεμψε σε συμπεριφορές του λέγοντας πως κάνει επιθέσεις και μιλά άσχημα κάτι που ο ίδιος δεν κάνει. «Εμείς δεν απαντάμε έτσι. Εμείς βάζουμε, όχι μόνο η Ομπρέλα, έχουμε και ανθρώπους που υποστήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στον πρώτο γύρο, είναι και άλλοι που ανησυχούν για την πορεία αυτού του κόμματος».
Στέφανε κοίτα τι έκανες; Μαύρα σύννεφα στον ΣΥΡΙΖΑ από τα δημοσκοπικά ευρήματα
Την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα η αποδοκιμασία των θέσεων και της εμφάνισης Κασσελάκη είναι το μεγαλύτερο συμπέρασμα από τη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του STAR.Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες και οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν θα έχουν τα ίδια ευρήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει με 12,9% έναντι 11,9% του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 48% ,ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,8% υποσκελίζει τον Στέφανο Κασσελάκη που έχει 12,1%. Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μικρότερα ποσοστά καταλληλότητας από τον «κανένα» (18,1%).
Το σχίσμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στις απαντήσεις των ψηφοφόρων του κόμματος σχετικά με το «τι πρέπει να κάνουν τα στελέχη που διαφωνούν με τις επιλογές του Κασσελάκη».
Το 48,6% δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνουν και να μπορούν να ασκούν κριτική, ενώ μόνο το 43% συντάσσεται με τις αποφάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αποχώρηση από το κόμμα. Το 77,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι το κόμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 13% προς τη λάθος.
Σύγχυση επικρατεί και για το ιδεολογικό στίγμα του Κασσελάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 23,5% θεωρεί ότι είναι αριστερός ή κεντροαριστερός, όταν το 31,3% θεωρεί ότι είναι κεντροδεξιός ή δεξιός.
Το 48,6%, όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, θεωρεί ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Κασσελάκη πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική, ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν.
Μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές το 76,2% θεωρεί ότι η στάση των κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος και το 77,7% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση.
Ειδήσεις σήμερα
Η «καυτή» ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στη σκιά της «ανάφλεξης» στη Μέση Ανατολή