Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η στρατηγικής σημασίας συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση» των δύο πλευρών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνυπέγραψε τη στρατηγική συμφωνία με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ Ελ Σίσι στο αιγυπτιακό προεδρικό μέγαρο.
Στην τελετή παρέστησαν οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αυστρίας.
«Σήμερα εγκαινιάζουμε τη Στρατηγική και Ολοκληρωμένη συνεργασία μας με την Αίγυπτο» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα εργαστούμε μαζί σε έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επισημαίνει:
- Πολιτικές σχέσεις
- Οικονομική σταθερότητα
- Επενδύσεις & Εμπόριο
- Μετανάστευση
- Ασφάλεια
- Άνθρωποι και δεξιότητες
Six European leaders today in Cairo.
This shows how deeply we value our partnership with Egypt. pic.twitter.com/fE4NFDGHRi
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 17, 2024
Κάιρο: Συναντήθηκαν Μητσοτάκης και αλ Σίσι – Τι είπαν για ενέργεια και μεταναστευτικό
Την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε- Αιγύπτου σε Συνολική και Στρατηγική συνεργασία, για την υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο Κάιρο.
Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.
Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το απόγευμα Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του ΑΣΣ.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα. Η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμον Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ.
Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Γεωργία Σκιτζή, νωρίτερα προσγειώθηκε στο Κάιρο το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρωθυπουργό. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Για την Αίγυπτο είναι μια σημαντική μέρα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με ακόμη τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες, τους ομολόγους του από την Ιταλία, το Βέλγιο, τον καγκελάριο της Αυστρίας, τον πρόεδρο της Κύπρου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.
Στη συνάντηση αυτή θα τεθεί συμφωνία Βρυξελλών – Καΐρου για πακέτο στήριξης της Αιγύπτου που θα υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών που καταγράφονται.
Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο σε Συνολική και Στρατηγική συνεργασία και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπογραφεί μια κοινή δήλωση μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Πέρα από το μεταναστευτικό, θα προβλέπει η κοινή αυτή δήλωση και το πολιτικό σκέλος, δηλαδή ειρήνη, σταθερότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά βεβαίως και την οικονομική σταθερότητα της Αιγύπτου. Στο επίκεντρο επενδύσεις, εμπόριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ψηφιοποίηση και γεωργία. Και όλα αυτά προκειμένου να δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για να στηρίξουν την Αίγυπτο στους κρίσιμους αυτούς τομείς.