Γι’ αυτό και τον έχουν ενημερώσει ότι το ταξίδι του στις ΗΠΑ «για να τακτοποιήσει άγνωστες υποθέσεις του, πριν απ’ τη μόνιμη εγκατάστασή του στην Αθήνα» πρέπει να είναι σύντομο, καθώς πρέπει να βρίσκεται εδώ και πριν και μετά την κεντρική επιτροπή.
Αυτό που περιμένουν είναι ότι το κόμμα θα αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές κύμα φυγής κορυφαίων και μεσαίων στελεχών που αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη, σχεδιάζουν την έξοδό τους και γι’ αυτό κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους.
Μέχρι πρότινος, πίστευαν ότι -όπως γινόταν και στο παρελθόν- η «Ομπρέλα» αντιδρά για να διαπραγματευτεί τον ρόλο της εντός ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ του 17,8% και δεν πρόκειται αυτή η αντίδραση να οδηγήσει σε αποχώρηση. Με το επιχείρημα «τι θα κάνουν όλοι αυτοί εκτός ΣΥΡΙΖΑ, απλώς σκούζουν για να τους δώσουμε σημασία», ο Κασσελάκης, ο Πολάκης και η ομάδα του ήταν πεπεισμένοι ότι αν ο νέος πρόεδρος δεν αρχίσει τις διαγραφές, κανείς δεν πρόκειται να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μηνύματα όμως που πήραν, μετά την εμφάνιση Κασσελάκη στον ΣΕΒ και στο Κερατσίνι, τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι:
Πρώτον, η «Ομπρέλα» έχει μαζί της τους «6+6» αλλά και «προεδρικούς»-έκπληξη, που δεν θέλουν τον Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, θα δώσουν μάχη για να πάρουν το κόμμα πίσω και αν δεν τα καταφέρουν, τότε θα αποχωρήσουν μαζικά για να φτιάξουν ένα άλλο, νέο κόμμα. Γι’ αυτό και δεν έχει πλέον σημασία για την εσωκομματική μάχη το αν θα υπάρξουν διαγραφές ή αποχωρήσεις, το ποιος δηλαδή θα χρεωθεί τον «μουτζούρη», ο Κασσελάκης και ο Πολάκης ή οι αντίπαλοί τους.
Στην άλλη όχθη, τα πράγματα περιγράφονται λίγο διαφορετικά, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Κασσελάκη συμφωνούν ότι είναι πλέον τεράστιες οι πολιτικές, ιδεολογικές, προσωπικές διαφορές και η συνύπαρξη στο ίδιο κόμμα θα είναι καταστροφική.
Για τον Στέφανο Κασσελάκη λένε τρία βασικά πράγματα:
Πρώτον, ότι είναι «μαριονέτα» του Πολάκη, όχι του Τσίπρα (σ.σ.: θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί).
Δεύτερον, το δίδυμο Κασσελάκη – Πολάκη δεν θέλει στον ΣΥΡΙΖΑ την «Ομπρέλα», τους «6+6» και όποιον άλλο θεωρούν ότι στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους.
Τρίτον, ο Κασσελάκης, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, δεν πιστεύει ότι οφείλει να τηρεί τους κομματικούς κανόνες και είναι εκείνος που οδηγεί στην έξοδο όποιον διαφωνεί μαζί του ή όποιον αμφισβητεί τις θέσεις του.
Επικαλούνται τα όσα είπε πρόσφατα στο Κερατσίνι, με τον Παύλο Πολάκη στο ακροατήριο να χαμογελά και να χειροκροτεί (και να παρακολουθεί ποιος δεν χαμογελούσε και ποιος δεν χειροκροτούσε τον νέο πρόεδρο), και δεν χρήζουν πολύπλοκων ερμηνειών.
Το σύστημα Κασσελάκη – Πολάκη δεν θέλει υποψήφια την… ξινίλα του κόμματος και γι’ αυτό καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει αίτηση στο isyriza για να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ενώ δεσμεύεται ότι πέντε από τους 15 υποψήφιους ευρωβουλευτές θα αποτελέσουν επιλογή των νέων μελών. Πώς; Θα δείξει…
Μέχρι και στημένες ερωτήσεις έγιναν στο Κερατσίνι για να πει ο πολίτης «γιατί δεν διώχνετε τα βαρίδια;» για να απαντήσει ο νέος πρόεδρος ότι «για τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα δεν πρέπει να είναι «ξινίλα, αλλά μία μεγάλη αγκαλιά».
Επικαλούνται όμως και τα όσα είπε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου παρά την άποψη που αποκόμισαν για εκείνον τα μέλη του συνδέσμου, στον ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν ότι ο κ. Κασσελάκης έχει σκοπό τη διάλυση του κόμματος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ γελούν ακόμα με την… προειδοποίηση προς τους βιομήχανους να μη διανοηθούν να τον «προσεγγίσουν αθέμιτα» ή να επιχειρήσουν να συνδιαλαγούν μαζί του «για άδειες που θα διευκολύνουν αθέμιτα την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους», γιατί «θα τα βγάλει δημόσια στον κόσμο».
Δεν γέλασαν όμως όταν τους είπε «έχετε στον ΣΥΡΙΖΑ έναν σύμμαχο, ο οποίος -ελπίζω σύντομα- θα κληθεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα» και τους κάλεσε να «δουλέψουμε μαζί για αυτό το όραμα».
Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε από προχθές ότι τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης στον ΣΕΒ θα μπορούσε να τα πει εύκολα ένας φιλελεύθερος πολιτικός. Λένε όμως και κάτι άλλο: Οτι ο ίδιος δεν δείχνει ούτε να γνωρίζει ούτε να πιστεύει όσα λέει. Διαβάζει αυτά που του γράφουν και αυτοί που του τα γράφουν πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε περισσότερο από αυτά που κάνει σήμερα για να γίνει πρωθυπουργός. Δηλαδή;
Δηλαδή να βάζει απέναντι τον Μητσοτάκη και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και να πρωταγωνιστεί στα social media σαν αστέρι της show biz.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΣΙΠΡΑ
Του άνοιξε τον δρόμο, αλλά τώρα… παίρνει αποστάσεις
Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα λέγονται για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στο «τσουνάμι» Κασσελάκη που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την καθίζηση του περασμένου Ιουνίου.
Στην εσωκομματική αντιπολίτευση είναι πεπεισμένοι ότι ο Κασσελάκης είναι ένα project του Αλέξη Τσίπρα. Του χρεώνουν μάλιστα ότι έχει σκοπό να «τελειώσει» πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε ο ίδιος να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή ως επικεφαλής μίας νέας, πολυσυλλεκτικής κίνησης της κεντροαριστεράς, μετά τις ευρωεκλογές.
Στην Κουμουνδούρου απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες και επιμένουν ότι ο Τσίπρας ούτε ασχολήθηκε ούτε ασχολείται με τον Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο ίδιος έχει πάρει τις αποφάσεις του για συστηματική παρουσία στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, χωρίς σχέδια για νέο κόμμα κ.λπ.
Η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να πήγε το καλοκαίρι στο Σούνιο για να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα την «άδεια» να τον διαδεχθεί. Και ο Τσίπρας έδωσε την «άδεια», λέγοντας μάλιστα στους δικούς του να τον έχουν από κοντά και να του παρέχουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην καταλήξει το κόμμα στην Εφη Αχτσιόγλου ή ακόμα και αν καταλήξει, να υπάρχει ισχυρή η φωνή ενός δικού του στελέχους για να μην κάνουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ό,τι θέλουν.
Το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν διαρροές από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα που δείχνουν ότι προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τον Κασσελάκη. Φέρεται να θεωρεί ότι υπάρχει ένα σύστημα ανθρώπων γύρω από τον νέο πρόεδρο που αυτονομήθηκε και λειτουργεί χωρίς καμία εποπτεία από τον ίδιο. Ενα σύστημα του οποίου ηγείται ο Παύλος Πολάκης, που από πολλούς εμφανίζεται ως άτυπος αρχηγός του κόμματος και μέντορας του νέου προέδρου. Ενα σύστημα που, σε αντίθεση με τα όσα πρέσβευε τόσα χρόνια ο ίδιος ο Τσίπρας ως αρχηγός, θεωρεί ότι τα «βαρίδια» πρέπει να εκδιωχθούν από το κόμμα.
Λέγεται ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει φροντίσει να διαμηνύσει στην… απέναντι πλευρά πως ούτε ελέγχει ούτε στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη. Γι΄ αυτό και ο Δημήτρης Βίτσας σε μία συνέντευξή του είπε -όχι άσκοπα- ότι «ο Τσίπρας 15 χρόνια πρόεδρος, δεν έθεσε θέμα διαγραφών». Το αν τον έχουν πιστέψει, δεν διευκρινίζεται…
Ενισχυτικό πάντως των παραπάνω πληροφοριών το τελευταίο άρθρο του πιο στενού και έμπιστου συνεργάτη του τέως προέδρου, Θανάση Καρτερού, με τίτλο «Μόνο οι προσευχές έχουν μείνει πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ…».
Κάποιοι πάντως επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας, εκεί που περίμενε να δει πώς θα πάει το «πείραμα Κασσελάκη», τώρα πιστεύει πως ο νέος πρόεδρος είναι μεγαλύτερο βαρίδι από τα παλιά βαρίδια…