Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχει ένας καθαρός διάδρομος 8 μηνών, έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Το πολιτικό τοπίο θα είναι ένας χάρτης με «1+4 κόμματα». Δηλαδή μια ισχυρή και πολιτικά κυρίαρχη Ν.Δ. και 4 κόμματα που θα κινούνται μεταξύ του 8% και του 13%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα βεβαιότητα θα πάει στις ευρωεκλογές ως δυο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την «εκνευριστική στασιμότητα» και το ΚΚΕ θα είναι απολύτως ικανοποιημένο σταθεροποιούμενο στην περιοχή του 10%. Ο ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ των 4 «μεσαίου μεγέθους» κομμάτων θα αλλάξει και τις στρατηγικές τους και τις συμμαχίες τους, βλέποντας ότι η διαιώνιση του σκηνικού «1+4 κόμματα» δεν εξασφαλίζει σε κανένα προοπτική εξουσίας.
«Σφήνα» σε αυτό το πολιτικό λούνα παρκ ενδέχεται να αποτελέσει το «κόμμα Λοβέρδου», ανακατεύοντας ακόμα περισσότερο την τράπουλα. Αν ο Α. Λοβέρδος αποφασίσει τελικά να μην προσχωρήσει στη Ν.Δ., αλλά να δημιουργήσει ένα καθαρά κεντρώο κόμμα, προστίθεται ακόμα μία μεταβλητή στην ούτως ή άλλως δύσκολη μετεκλογική εξίσωση της αντιπολίτευσης. Το «κόμμα Λοβέρδου», εφόσον δημιουργηθεί (θα γίνει γνωστό εντός των προσεχών εβδομάδων), θα μετρηθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές. Κι αν περάσει τον πήχη του 3%, αυτομάτως γίνεται και πιο «κεντρικός παίκτης». Μπορεί, λένε όσοι προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την εποχή του 2027, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, το κόμμα αυτό να παίξει καταλυτικό ρόλο στον σχηματισμό μιας ευρωπαϊκής και μεταρρυθμιστικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Είτε η Ν.Δ. είναι αυτοδύναμη είτε πολύ περισσότερο, αν απαιτείται η σύμπραξη με ένα κόμμα, το οποίο δεν ρέπει στον λαϊκισμό και σε αναχρονιστικές αγκυλώσεις.
Ενα τέτοιο κόμμα έχει δυνητικό ακροατήριο και στο ΠΑΣΟΚ κι ενδεχομένως και σε επιφυλακτικούς κεντρώους, οι οποίοι δεν ανησυχούν για τον υπό εξαέρωση ΣΥΡΙΖΑ. Το ακροατήριο αυτό ενδέχεται να διευρυνθεί όσο θα ανοίγει (ουσιαστικά έχει ανοίξει με τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας) στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ η συζήτηση «με τον ΣΥΡΙΖΑ ή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».
Οπαδούς έχουν και οι δυο απόψεις, αν και σε λίγο δεν θα είναι σαφές για ποιον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται η συζήτηση. Προφανώς θα αφορά τον άγνωστου μεγέθους ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη (που θα απομείνει μετά τη διάσπαση). Η «αριστερή αντιπολίτευση» θεωρεί ότι το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και η γκάφα της απλής αναλογικής ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της αλλοίωσης της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οδήγησε στη διπλή συντριβή των πρόσφατων εθνικών εκλογών.
Η συζήτηση περί συμμαχιών και νέων στρατηγικών ασφαλώς θα αφορά και το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο αναζητά ακόμα άνοιγμα στο ταβάνι του 12,5%-14%, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν το κάνει κόμμα εξουσίας.
Ούτως ή άλλως όμως οι διεργασίες στους κόλπους της αντιπολίτευσης δρομολογούνται ήδη. Στον ΣΥΡΙΖΑ οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές φέρονται να έχουν αποφασίσει το διαζύγιο, αλλά κάνουν κινήσεις τακτικής αναζητώντας την καλύτερη για την κάθε πλευρά «στιγμή». Η επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. πιθανώς θα είναι το ορόσημο, καθώς εκεί θα γίνει νέα καταμέτρηση δυνάμεων. Η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, όπως εκτιμούν στελέχη της «Ομπρέλας», ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να προχωρήσει σε μια επιθετική κίνηση… 4 μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των σημερινών εκλογών, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στα στελέχη του κόμματος που αρνήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα τομεαρχών στον ανασχηματισμό που έκανε.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ΚΑΙ…
Επιτάχυνση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Μ. Μαξίμου βλέπει τη δυνατότητα διεύρυνσης και εμπέδωσης της πολιτικής κυριαρχίας και την κεφαλαιοποίηση της νίκης. Παρά την ανησυχία που υπάρχει για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή -η ΕΛ.ΑΣ., η ΕΥΠ και το Λιμενικό βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας- αναμένεται να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα, αλλά και να ενταθεί η μάχη κατά της ακρίβειας.
Την Τετάρτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με βασικά θέματα τη Δικαιοσύνη και την επιτάχυνση της απόδοσής της και το ασφαλιστικό των συνταξιούχων.
Παράλληλα θα επιταχυνθεί η διαδικασία για τα αντιπλημμυρικά έργα και τη στήριξη των πληγέντων. Ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Κ. Σκρέκας έχουν την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κυρίως μέσω της καταπολέμησης της αισχροκέρδειας. Αναμένεται ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ, αύξηση των ελέγχων με τη συμμετοχή των καταναλωτών και εντείνοντας την επιβολή τέτοιων προστίμων, τα οποία θα καθιστούν ασύμφορη την κερδοσκοπία. Χαρακτηριστικό είναι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην «Bic»: Ηταν διπλάσιο από το κέρδος που αποκόμισε η εταιρία παραβιάζοντας το περιθώριο μικτού κέρδους που επιτρέπεται.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, πέραν την υλοποίησης του προγράμματός της, να καταστήσει σαφές το κοντράστ που θα υπάρχει: Την ώρα που η αντιπολίτευση είναι εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια, η κυβέρνηση δουλεύει, παράγει έργο και αντιμετωπίζει προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο καθαρός διάδρομος των 8 μηνών εκτιμάται ότι επιτρέπει στον Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει και σε διορθωτικές κινήσεις που αφορούν είτε την ίδια την κυβέρνηση είτε κρίσιμους οργανισμούς του Δημοσίου που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.