Οπως έγινε γνωστό από το Μαξίμου, χθες, μετά από αρκετούς μήνες μετά το «Μητσοτάκης… γιοκ» που είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών. Οπως τόνισε το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον κ. Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.
Συμπαράσταση
Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια. Επικοινωνία όμως είχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεχμέτ Τσαβούσογλου. Οπως έγινε γνωστό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούν και δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια άμεσα στις προσπάθειες διάσωσης και στην αντιμετώπιση της ζημιάς. Τα παραπάνω αφήνουν μια ελπίδα προσέγγισης και αποκλιμάκωσης της έντασης, και ίσως ανοίξουν μια χαραμάδα διαλόγου που η Τουρκία με δική της ευθύνη είχε σταματήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα σε ανάρτησή της τόνισε:«Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας».
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμά ότι η κυβέρνηση πέρασε το… τεστ της κακοκαιρίας, δείχνοντας ότι μπορεί να μαθαίνει από τα λάθη της. Σε τηλεδιάσκεψη σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», έγινε αναλυτική ενημέρωση από κάθε υπουργείο για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του και διαπιστώθηκε ότι η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική εκεί που σημειώθηκαν προβλήματα. Εκεί που παραμένουν κάποια ζητήματα προς επίλυση είναι με την παροχή ρεύματος σε λίγες περιοχές -πολύ λιγότερες σε σύγκριση με το παρελθόν- και αναμένεται σύντομα να διευθετηθούν. Επίσης, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Σχετικές ανακοινώσεις θα εκδοθούν στη διάρκεια της ημέρας.
Ικανοποίηση
Ο πρωθυπουργός σημείωσε στη διάρκεια της σύσκεψης: «Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού συνολικά πιστεύω ήταν πολύ ικανοποιητική, με την έννοια ότι πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των πολιτών και ως προς την κατάσταση των δρόμων, αλλά και ως προς την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, κάτι το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν.
Να πω, επίσης, ότι φαίνεται πως πια μαθαίνουμε ως χώρα ότι πρέπει να ζούμε με την πρόληψη και ότι οι πολίτες ακούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Θεωρώ ότι και αυτή είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το μέλλον και βέβαια να επαναλάβω και το γεγονός ότι έχουμε πια στη διάθεσή μας τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης αλλά και της τηλεργασίας. Σίγουρα μας δίνουν τη δυνατότητα να μπορούμε να καλύψουμε ώρες οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χαμένες.
Καλό είναι ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση. Θα μπορούν να κάνουν και τηλεκπαίδευση και να παίξουν στα χιόνια. Μπορούν να κάνουν και τα δύο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Πάντως σε σχέση με το που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι στον τομέα αυτόν έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος».