Γράφει η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου*
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησαν αμέσως οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επίσης, πραγματοποιήθηκε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, και συγκλήθηκε Ειδική Εξεταστική Επιτροπή. Επιπρόσθετα, διευκολύνθηκε η έρευνα της Δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών και των ευρωπαϊκών οργάνων, ενώ αποδόθηκαν πολιτικές ευθύνες, χωρίς κανέναν δισταγμό.
ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, μάλιστα, που κάποιοι βρήκαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βυθίσουν τον δημόσιο βίο στη σκανδαλολογία, επενδύοντας στην πόλωση και υιοθετώντας ανυπόστατα δημοσιεύματα με λίστες σε «δόσεις», η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τις κορώνες και να εργαστεί ουσιαστικά. Εξαλείφει τις αδυναμίες και τις παθογένειες του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, θεσμοθετώντας τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, την ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, καθώς και την αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα.
ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ Σχέδιο Νόμου, εισάγονται στην ελληνική έννομη τάξη, για πρώτη φορά, καινοτομίες, όπως η συγκρότηση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στην ΕΥΠ, με σκοπό τη διερεύνηση περιπτώσεων διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος, ενώ οριοθετείται με σαφήνεια η δυνατότητα επίκλησης «λόγων εθνικής ασφαλείας» από υπηρεσίες. Επιπλέον, τυποποιείται η διαδικασία καταστροφής αρχείων, που μέχρι σήμερα δεν οριζόταν ρητώς και προβλέπεται η δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής της άρσης του απορρήτου, για λόγους εθνικής ασφάλειας, σε οποιονδήποτε την υπέστη και θέλει να λάβει γνώση, μετά την παρέλευση 3 ετών από την παύση της. Το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο παρέχει πλήρη θεσμικά εχέγγυα στους Ελληνες πολίτες, τηρώντας στο έπακρο τις δεσμεύσεις που έδωσε η Ελλάδα προς την Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΔΑ των προτεινόμενων παρεμβάσεων, στη λειτουργία της ΕΥΠ και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών, αποτελεί η διαφάνεια και η λογοδοσία, γι’ αυτό και διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να ορίζεται μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, ενώ ως υποδιοικητές μόνο δημόσιοι λειτουργοί και όχι ιδιώτες. Παράλληλα, η κατοχή ή εμπορία κακόβουλων λογισμικών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση, ενώ η χρήση τους τιμωρείται, ως κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών.
ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ, έτσι, μια ακατανόητη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγες μέρες πριν απ’ τη διάλυση της Βουλής, το 2019, άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα, με αποτέλεσμα η μεν υποκλοπή να τιμωρείται με φυλάκιση από 10 μέρες έως 5 έτη, ενώ η κατοχή και εμπορία κακόβουλων λογισμικών να αποποινικοποιηθεί εντελώς. Σήμερα, είναι βέβαια ο κ. Τσίπρας αυτός που κουνά το δάχτυλο και προσπαθεί να στήσει μια ακόμη σκευωρία τύπου Novartis, χωρίς αποδείξεις και τεκμήρια. Ηταν η δική του κυβέρνηση που έκανε τελικά εκπτώσεις σε ζητήματα κράτους δικαίου, ενώ γνώριζε πολύ καλά την ύπαρξη και τη χρήση κακόβουλων λογισμικών. Οι πολίτες, πλέον, διαπιστώνουν καθημερινά την απόσταση λόγων και έργων του.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, όμως, διαπιστώνουν και την προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας σε μια Ελλάδα, που δεν μπορεί πλέον να μένει προσκολλημένη στο παρελθόν αλλά προχωρά με σχέδιο για το παρόν και οικοδομεί με συνέπεια το μέλλον της.
*Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.