Οι δηλώσεις της Θεανώς Φωτίου περί σχεδίων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων κατά της κυβέρνησης -δηλώσεις που στήριξε, όχι τυχαία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- και του δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη που είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τις… αποκαλύψεις του «Documento», δεν έχουν ακόμα απαντηθεί από την Κουμουνδούρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι η έκδηλη αμηχανία που έχει παραλύσει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεραστεί με τη συνέχεια των αποκαλύψεων. Το πρόβλημα όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης συζητά πλέον για σκοπιμότητες και σκοτεινό παρασκήνιο πίσω από τις… αποκαλύψεις, τις οποίες παραλληλίζει με τη σκευωρία της Novartis.
Διαρροές
Εγιναν στοχευμένες διαρροές ότι ο κ. Τσίπρας είναι έξαλλος με την κ. Φωτίου και τον κ. Μαντζουράνη. Κάποιοι μάλιστα έλεγαν ότι ψάχνει τρόπους ώστε και οι δύο να μην είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, ενώ οι επιθέσεις που δέχθηκε ειδικά η κ. Φωτίου από επώνυμους και ανώνυμους λογαριασμούς του ΣΥΡΙΖΑ στα social media τις τελευταίες ημέρες, ήταν άνευ προηγουμένου.
Για τον κ. Τσακαλώτο δεν υπήρξε κάποια αντίδραση της Κουμουνδούρου, είναι όμως εξακριβωμένο πως ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών να μην είναι στην επόμενη Βουλή. Οπως είναι βέβαιο ότι στο επιτελείο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ πνέουν μένεα κατά του κ. Τσακαλώτου που ενίσχυσε όσα είπε η κ. Φωτίου, συμφωνώντας μαζί της ότι το θέμα των υποκλοπών είναι και ζήτημα οικονομικής διακυβέρνησης.
Αν όμως για τον κ. Τσακαλώτο και την κ. Φωτίου η εξήγηση είναι σχετικά απλή, καθώς είναι γνωστά στελέχη της «Ομπρέλας» και ο κ. Τσίπρας θέλει όλο και λιγότερα στελέχη της «Ομπρέλας» στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για τον κ. Μαντζουράνη τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
Καταρχάς, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα τι πραγματικά θέλει να πετύχει ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη όταν λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις και στοιχεία για την ενοχή Μητσοτάκη στην υπόθεση των υποκλοπών. Και πολύ περισσότερο όταν παραλληλίζει την υπόθεση των υποκλοπών με τη σκευωρία της Novartis, με τη σοκαριστική για τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δήλωση ότι «οι 10 κατηγορούμενοι της Novartis ήταν εξαρχής αθώοι!». Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να βρουν απαντήσεις για τη στάση του κ. Μαντζουράνη στο γεγονός ότι τώρα πλέον ασχολείται η Δικαιοσύνη με την υπόθεση και τα όσα καταγγέλλονται χωρίς απόδειξη μπορεί να έχουν επιπτώσεις. Και αυτές τις επιπτώσεις είναι που προσπαθεί να αποφύγει για τον πελάτη του Κώστα Βαξεβάνη ο πολύπειρος δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης.
Φίλοι και εχθροί
Οι γνωρίζοντες καλά το εσωκομματικό παρασκήνιο επιμένουν ότι ο κ. Μαντζουράνης έχει ισχυρούς φίλους εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ισχυρούς εχθρούς. Είναι πολλά τα στελέχη του κόμματος που έχουν διαμαρτυρηθεί στο επιτελείο του αρχηγού για τον τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Μαντζουράνης, ο οποίος ως γνωστόν έχει πάρει το «οκ» του κ. Τσίπρα για να είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Και την ίδια στιγμή που οι εσωκομματικοί αντίπαλοι ενοχλούνταν επειδή τον έπαιρνε από το… χεράκι στις γειτονιές της Β’ Αθηνών ο Νίκος Παππάς και εμφανίζονταν στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ως ισχυρό δίδυμο -όπως έκανε το 2019 με τον Χρίστο Σπίρτζη- πολλοί καταγγέλλουν ότι ο συνήγορος του Γ. Κοσκωτά στο παρελθόν και του Κ. Βαξεβάνη στο παρόν δεν παίζει καθαρά στον εσωκομματικό ανταγωνισμό των υποψηφίων. Για παράδειγμα, έχουν φτάσει στον κ. Τσίπρα πληροφορίες ότι πληρώνει πολλά σε ακριβές καταχωρίσεις στα social media, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει τη στήριξη ισχυρών οικονομικών συμφερόντων κ.λπ. Και αυτό είναι που φοβάται ο κ. Τσίπρας, λίγους μήνες πριν απ’ τις εκλογές. Μήπως η υπερπροβολή Μαντζουράνη και η ενόχληση των στελεχών ανοίξει την πόρτα για γενίκευση της κόντρας προεδρικών – Ομπρέλας εν όψει εκλογών.
Ελληνοτουρκικά: Ενημέρωση Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με φόντο τα ψηφοδέλτια
Είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει εντολή να «φορτωθούν» με ισχυρά και νέα στελέχη των προεδρικών τα ψηφοδέλτια της Α’ Αθήνας, του Βορείου Τομέα της Β’ Αθηνών, της Α’ Πειραιά και άλλων περιφερειών διότι εκεί θα πολιτευθούν κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας», όπως οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Θόδωρος Δρίτσας και άλλοι, που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει στη νέα κοινοβουλευτική του ομάδα.
Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, αν δεν γίνει εφικτός ο στόχος της μη εκλογής Τσακαλώτου, στόχος των προεδρικών είναι να μην είναι πρώτος ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ταυτόχρονα να μην εκλεγεί ο Πάνος Σκουρλέτης. Στην Α’ Αθήνας στόχος είναι η μη εκλογή του Νίκου Φίλη και το «ψαλίδισμα» του Νίκου Βούτση και αυτό θα επιχειρηθεί μέσω της ενίσχυσης των υποψηφιοτήτων του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Νάσου Ηλιόπουλου, αλλά και με νέα πρόσωπα, όπως η Μαρία Κουβέλη, κόρη του Φώτη Κουβέλη.
Στην Α΄ Πειραιά, αν ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρει να θέσει εκτός ψηφοδελτίου τον Θοδωρή Δρίτσα λόγω ηλικίας, τότε αναζητά κάποιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο για να πάρει τη μία έδρα που κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε ούτε ο κ. Δρίτσας να είναι στην επόμενη Βουλή.
«Κόντρα» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με φόντο το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να εναποθέτει όσες ελπίδες έχει για την αλλαγή συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό στη συνέχιση των αποκαλύψεων για την υπόθεση των υποκλοπών καθώς δεν έχει κάποιο άλλο αφήγημα εν όψει των επόμενων εκλογών, οι οποίες δεν αργούν. Και γι΄ αυτό θα επιτίθεται με όσες δυνάμεις έχει σε όποιον δεν πάει με τα νερά του σε αυτό το θέμα.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη με τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και των Νέων, του Βήματος, του Mega και άλλων ΜΜΕ Βαγγέλη Μαρινάκη.
Εκεί που ο κ. Τσίπρας κατέθετε ερωτήσεις στη Βουλή με αναφορές στα όσα έγραφαν το Βήμα και τα Νέα, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι συμφωνήθηκε… εκεχειρία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ξανά τις επιθέσεις κατά των ΜΜΕ του γνωστού εφοπλιστή και μιλά για δήθεν νέα συμφωνία που προβλέπει να φύγει από το «κάδρο» των υποκλοπών ο πρωθυπουργός, να αναδειχθεί ο ρόλος του Γρηγόρη Δημητριάδη στην υπόθεση κ.λπ.
Αλλαγή στάσης
Τα ίδια και με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εκεί που ήταν «συνοδοιπόρος», εν δυνάμει συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα κ.λπ., σε λίγο θα αντιμετωπίζεται πάλι ως… δεκανίκι της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο λόγος;
Ο λόγος είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προσανατολίζεται να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής στο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τα πήραν… κρανίο!
Οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν ήδη από ανώνυμους και επώνυμους λογαριασμούς του κόμματος στα social media και τους στρατευμένους αρθρογράφους και δημοσιολόγους του κ. Τσίπρα και σύντομα θα μεταφερθούν και στην επίσημη ατζέντα του κόμματος.
Ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλούνται ήδη να αντιμετωπίσουν προειδοποιητικά ερωτήματα του τύπου «είναι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση τόσο ικανοποιητικό σε πάρα πολλά σημεία, ώστε να τύχει θετικής ψήφου από το ΠΑΣΟΚ όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή;». Καλούνται ήδη να αντιμετωπίσουν επιθέσεις ότι ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί να θολώσει τα νερά γύρω από τη στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών.
Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του δεν μπορούν να… χωνέψουν το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «σημαντική δικαίωση» για τον ίδιο την κατάθεση από την κυβέρνηση του σχεδίου νόμου για την ΕΥΠ, όπως και ότι τόνισε πως «είναι ικανοποιητικό σε πάρα πολλά σημεία». Προσποιούνται πως δεν άκουσαν ότι διαφώνησε ανοικτά σε δύο σημεία.
Κυρίως όμως τρέμουν το σήμα που μπορεί να δώσει προς πάσα κατεύθυνση η ενδεχόμενη θετική ψήφος του ΠΑΣΟΚ στο εν λόγω νομοσχέδιο. Διότι θεωρούν ότι αν αυτό συμβεί, τότε ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορεί να μιλά για μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κατά του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ., αλλά κυρίως θα σημαίνει ότι ο Ανδρουλάκης θα δώσει μάχη για να κάνει σαφείς τις αποστάσεις του από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και για να απαντήσει στα περί συμπόρευσης, εικόνα που είτε ίσχυε είτε όχι, όσο επικρατούσε, βόλευε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.