Η υπόθεση αφορά πόσο ύψους 2.437.962 ευρώ που φέρεται να έλαβε ως «μίζα» ο κατηγορούμενος πρωην υπουργός για να βάλει την υπογραφή του στη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών του πολεμικού Ναυτικού, του 2003. Ενοχή πρότεινε ο εισαγγελεας για τη σύζυγο του πρωην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου αλλά και ένα στενό τους φίλο που, επίσης, κάθονται στο εδώλιο για ξέπλυμα χρήματος.
Στην πρόταση του ο εισαγγελέας περιέγραψε τη διαδρομή του μαύρου χρήματος με στόχο, σύμφωνα μου την κατηγορία, να καταλήξει στα χέρια του πρώην υπουργού «καθαρό». «Εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος για την ενοχή των κατηγορουμένων.
Ο εισαγγελικός λειτουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου πρώην υπουργού ότι η προέλευση των χρημάτων είναι η «θεία από το Νίγηρα» και η πρώην σύζυγος του. «Δεν πάει κατευθείαν χρήμα στο γραφείο του υπουργού! Πρέπει να είσαι τελείως ερασιτέχνης! Δεν πάει κανείς ν’ αφήσει στο γραφείο υπουργού τη μίζα!» τόνισε και μίλησε για τεράστια ζημιά του Δημοσίου καθώς, όπως είπε, επρόκειτο για μια διαδικασία που «θα μπορούσε να είχε γίνει τσάμπα από τα κονδύλια του πολεμικού ναυτικού».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
«Η σύμβαση αυτή έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκ. ευρώ. Γι’ αυτό έγινε η δωροδοκία, τίποτα δεν είμαι τσάμπα…» ανέφερε συμπληρώνοντας «Δε μπορεί να λέμε ότι η δωροδοκία θα γίνει μέσω web banking! Είναι αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, δια της μεταφοράς μετρητού χρήματος. Προέκυψε μεταφορά χρήματος που μεταφέρθηκε μέσω off shore εταιριών στην Ελλάδα. Προκύπτει ένα ποσό 1.250.000 ευρώ».
Ο εισαγγελέας της έδρας έκανε λόγο για «δυσνόητο αφήγημα» αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Γιάννου Παπαντωνίου σχετικά με την προέλευση των χρημάτων.
«Είπε για κάποια αδελφή του πατέρα του στο Νίγηρα που είχε χρήματα και του έδινε. Αυτά τα χρήματα τα αποταμίευε είπε και μπόρεσε να εξοικονομήσει το ποσό αυτό. Βέβαια, δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, έμενε ένα ποσό 700.000 ευρώ το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του την οποία είχε διευκολύνει και του το επέστρεψε από το 1993-1997 που απεβίωσε» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργία και συνέχισε «Το σύνολο των χρημάτων όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας…Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκ ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων. Δηλαδή… σκέφτηκε εκείνη την περίοδο όταν υπογράφηκε η σύμβαση, θυμήθηκε να τα πάει έξω στην Ελβετία τα χρήματα γιατί ήθελε να τα εξασφαλίσει. Σε ένα τρίτο που ακούει τέτοιο αφήγημα του δημιουργούνται αμφιβολίες και υποψίες ότι «κοροϊδευόμαστε». Στην εισαγγελική αρχή δε, δημιουργείται η πεποίθηση ότι αυτό είναι πρόσχημα!».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 και 12 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης και στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθούν, αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου.
Ειδήσεις σήμερα
Εύβοια: Στον εισαγγελέα οι γονείς του 23χρονου ΑμεΑ που πέθανε από θερμοπληξία
Πανελλήνιες 2024: Οι Βάσεις για τις δημοφιλείς σχολές του 4ου πεδίου [αναλυτικοί πίνακες]
Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Φωτιά σε Κέρκυρα, Κέα και Σουφλί, οριοθετήθηκε στην Κρήτη
Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε 13 περιοχές την Τρίτη 16/07 – Ο χάρτης πρόβλεψης
Μαρινάκης: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Υπόθεση NOVARTIS: Οι αποκαλύψεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ