«Οι δεσμοί μας ενισχύονται. Πολλοί Ισραηλινοί επενδύουν στην Ελλάδα. Και αυτή είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης. Και προσβλέπω να συζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες όπως και τις προκλήσεις ασφάλειας, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού του Ισραήλ υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες που επισκέφθηκαν το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και μάλιστα επανέλαβε την έκκληση να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά και να τεθεί το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.
«Επιτρέψτε μου να προσθέσω τη φωνή μου σε εκείνους που ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αλλά επιτρέψτε μου, επίσης, να προσθέσω τη φωνή μου σε εκείνους που εκφράζουν την ειλικρινή ελπίδα ότι το συντομότερο δυνατό θα υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ότι, επιτέλους, η απελευθέρωση των ομήρων θα συνοδεύεται από ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλους μας να σκεφτούμε την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις επαφές που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο του Λιβάνου, αλλά και της Συρίας, καθώς συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στην περιοχή -με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία- όπου ο άξονας Ελλάδας και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή.
Στους βασικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, είναι και η ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Συνεργασία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με στελέχη του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της ισχυρής υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσής της.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στις συναντήσεις έγινε ανταλλαγή απόψεων για ευκαιρίες σύμπραξης και συμπαραγωγής, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, στην έρευνα και την απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων.
Τονίστηκε, επίσης, η σημασία της αμοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο προστίθενται εταιρείες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το Ισραήλ αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό «παίκτη» στην περιοχή, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και τις άριστες σχέσεις του με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μέσω Ισραήλ θα υπάρξει ακόμα πιο άμεση επαφή με τον ένοικο του Λευκού Οίκου.
Στο τραπέζι των συζητήσεων φυσικά έπεσε και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ένα έργο που θα αναβαθμίσει όχι μόνο τον ρόλο της Ελλάδας στα ενεργειακά αλλά και της Κύπρου.
Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι το έργο δεν θα σταματήσει παρά τις αντιρρήσεις και τις προσπάθειες της Τουρκίας στο παρελθόν και για τον λόγο αυτόν έχουν γίνει ενέργειες με πολλούς Ευρωπαίους εταίρους μας στο πλευρό μας. Δεν αποκλείεται επίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να λειτουργήσει αποτρεπτικά για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Αγκυρας τόσο η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στον Πειραιά τον Απρίλιο όσο και κάποιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ.
Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε χθες δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος είχε προσκαλέσει και τους γονείς του 26χρονου Ιωνά Καρούση, ο οποίος έπεσε νεκρός σε τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2024 στη Γιάφα του Τελ Αβίβ. Εκεί, ο πρωθυπουργός, εμφανώς συγκινημένος, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια όλων των Ελλήνων στους γονείς του Ιωνά, εξήγγειλε ένα πρόγραμμα υποτροφίας στο όνομά του «για να φέρει», όπως είπε, «πιο κοντά νέους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα και είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του».