Στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρήκε το «εξιλαστήριο θύμα», που έψαχνε για να ισορροπήσει την κατάσταση εναντίον του, στο πρόσωπο της Κατερίνας Μπατζελή, η οποία, όσο εκείνος ήταν στις ΗΠΑ, διαφώνησε με την ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Παππά και τη χαρακτήρισε «τοξική», επειδή χαρακτήριζε τον Νίκο Παππά «κύριο 13-0».
Εχει αποφασίσει τη διαγραφή της κ. Μπατζελή και ελπίζει ότι αυτή η διαγραφή θα λειτουργήσει ως…φόβητρο για όσους διαφωνούν με τις αποφάσεις του και τον αμφισβητούν, αν και συνήθως αυτές οι κινήσεις μετατρέπονται σε μπούμερανγκ.
«Δεν θα γίνω Ιφιγένεια», διεμήνυσε σε μία από τις συνεντεύξεις της στην τηλεόραση η κ. Μπατζελή, ως απάντηση στην απόφαση Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι «μπορεί να υπάρχουν συγκρούσεις, ρήξεις και διαφοροποίησεις, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Επιτροπή οφείλει να καταλήξει σε έναν καινούργιο οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα πορευτεί το κόμμα». Σημείωσε πάντως ότι διαφωνεί και έχει διαφωνήσει και στο παρελθόν με την προοπτική συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση Ανδρουλάκη προκάλεσε την αντίδραση του Χάρη Δούκα, ο οποίος με διαρροή προς τα ΜΜΕ υποστήριξε: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Να προσθέτει και όχι να αφαιρεί. Οντως όλοι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στο ΠΑΣΟΚ και να μην ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα».
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν άφησε αναπάντητη την αντίδραση Δούκα: «Στο ΠΑΣΟΚ εργαζόμαστε για να γίνει ξανά το κόμμα μας η δύναμη κυβερνητικής αλλαγής που χρειάζεται η χώρα. Καλό θα είναι όσοι έχουν μείνει ακόμα στην περίοδο των εσωκομματικών εκλογών να κάνουν κι εκείνοι καμιά δουλειά στην ίδια κατεύθυνση».
Η πλευρά Δούκα έδωσε συνέχεια και κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη για «επιλεκτική ενόχληση». «Δεν γίνεται να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οταν σε δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (που είπε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τους Βαρουφάκη-Κωνσταντοπούλου), του γραμματέα της Κ.Ο. (που είπε ότι είναι γραφικοί όσοι μιλούν για εκλογές), της υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού (που είπε ότι είναι «μνημόσυνο» οι συγκεντρώσεις για τα Τέμπη) και του μέλους του Πολιτικού Κέντρου (που είπε ότι ήταν λάθος η συνυπογραφή μας με την Κωνσταντοπούλου) δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ηγεσία, τότε δεν μπορεί να ασχολείται επιλεκτικά με μια δήλωση μέλους ΚΠΕ», ανέφεραν οι συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων. Αναφέρθηκαν δηλαδή:
-Στον Παύλο Γερουλάνο που είχε πει «στην αμφίπλευρη διεύρυνση που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να χωρέσουν όλοι: Και οι Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Φάμελλος».
-Στην Αννα Διαμαντοπούλου που είχε πει μετά τη μεγάλη διαδήλωση για τα Τέμπη ότι «η κυβέρνηση δεν εγκαλείται ως ένοχη, αυτό δεν το ξέρει κανείς, δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης ως να μην κατανοεί ότι είναι ένα θέμα που μπαίνει σε κάθε σπίτι, και αγγίζει άνδρες, γυναίκες και κάθε ηλικία».
-Στον Θανάση Γλαβίνα που δήλωσε ότι διαφωνεί με τη συνυπογραφή της πρότασης μομφής με την Πλεύση Ελευθερίας, λέγοντας σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «εκ των υστέρων θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι ήταν λάθος να συνυπογράψουμε την πρόταση μομφής με την Κωνσταντοπούλου».
-Στον γραμματέα της Κ.Ο. Δημήτρη Μπιάγκη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Action24 είχε πει πως το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά εκλογές για να μη γίνει γραφικό, λέγοντας «οι εκλογές είναι το ζητούμενο. Μακάρι αύριο το πρωί να γίνονταν εκλογές. Μπορούμε να τις επιβάλουμε; Γιατί να το συζητάμε; Για να γίνουμε εμείς γραφικοί;».
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν απάντησε εκ νέου στον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Το έκανε όμως ο Παύλος Γερουλάνος, σημειώνοντας: «Η χρήση “επιχειρημάτων” της Ομάδας Αλήθειας -για πράγματα που ο Παύλος Γερουλάνος ουδέποτε είπε, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και απέναντι στον ίδιο τον πρωθυπουργό που χρησιμοποίησε αντίστοιχες ανοησίες- από συνεργάτες του κ. Δούκα μέσω διαρροών υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση. Κρίμα».
Σε όλο αυτό το σκηνικό εσωστρέφειας, ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας, Σπύρος Πώρος, γνωστός φωτογράφος, ανακοίνωσε με ανάρτησή του ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Ως σοσιαλιστής υπηρέτησα αυτόν τον σκοπό ανά τον κόσμο, χωρίς καμία υστεροβουλία. Δυστυχώς η ένταξή μου στο ΠΑΣΟΚ μετά από παρότρυνση φίλων δεν μου έδωσε την πληρότητα του ότι θα μπορούσα να αλλάξω και να συνεισφέρω στο αλλοιωμένο πολιτικό σκηνικό, όπου βασιλεύουν το γλείψιμο και η βρομιά. Επειδή μετά από μια στάση αναμονής που τήρησα κατ’ αρχάς βλέπω ότι η παρουσία μου στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα νόημα και έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα αυτή τη φορά η εμπιστοσύνη μου στην ηγεσία και ένα μεγάλο μέρος των στελεχών, αποχωρώ. Σας παρακαλώ όπως με διαγράψετε».
Σκηνικό διάλυσης στην Κουμουνδούρου
H κατά μέτωπο επίθεση Πολάκη κατά Φάμελλου και ένας καβγάς ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και στον στενό συνεργάτη του Παύλου Πολάκη, Μάρκο Χατζησάββα, με αφορμή τον ορισμό του Οργανωτικού, «τίναξαν στον αέρα» την Κεντρική Επιτροπή, η οποία είχε ξεκινήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει από το βήμα ότι «ο Μητσοτάκης μετράει μέρες»…
Η έντονη κριτική Πολάκη κατά Φάμελλου επιβεβαιώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίζει οργανωμένη αμφισβήτηση από τους Πολάκη – Παππά που κινούνται ως δίδυμο μέσα στο κόμμα.
Ο Παύλος Πολάκης ανέβηκε στο βήμα για να καταστήσει σαφές ότι αποτελεί τον άλλον πόλο στο κόμμα και διαφωνεί σε όλα με την νέα ηγεσία. Για την προσπάθεια προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι είναι «κίνηση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κόμματος» (σ.σ.: κάτι τέτοιο δεν ισχύει) απευθύνοντας το ερώτημα προς την ηγεσία: «Με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουμε, συντρόφισσες και σύντροφοι; Με αυτό που θεωρεί το πρόγραμμα ReArm Europe ως πρώτο βήμα και ζητά επιπλέον κεφάλαια ή με κάποιο άλλο φαντασιακό ΠΑΣΟΚ; Με αυτό που θέλει την κατάργηση του άρθρου 16 ή με το υπόλοιπο; Με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε υπέρ των Ωνάσειων σχολείων;». Για να απαντήσει στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε: «Αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία δεν είναι να πέσει ο Μητσοτάκης ως πρόσωπο, αλλά οι πολιτικές της Ν.Δ. Υπάρχει έστω μία ή ένας σε αυτήν την αίθουσα, που πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί με τη δημιουργία κοινού φορέα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη;».
Στο μόνο σημείο που συμφώνησε με τον Σωκράτη Φάμελλο είναι στην επίθεση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την οποία και ο κ. Πολάκης είπε ότι « είναι αδύνατον να βρεθούν κοινά σημεία με αυτήν».
Διαφώνησε όμως με την προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά που επιδιώκει με κάθε τρόπο ο κ. Φάμελλος, υπονοώντας ως και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση, ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει ανοιχτά, δημοκρατικά, όπως προβλέπει το καταστατικό μας και χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».
«Είμαστε υπέρ των συνεργασιών. Στη βάση σαφούς προγράμματος. Για να ξέρει ο λαός τι θέλουμε και γιατί, κάποιος συμπορεύεται ή δεν συμπορεύεται μαζί μας», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, κινούμενος πιο θεσμικά από τον νέο του (σ.σ.: και παλαιό του) «σύμμαχο» Παύλο Πολάκη, και πρόσθεσε: «Συνυπογράφω την πρόταση Μουζάλα, που -μεταξύ άλλων- λέει ότι τα προγραμματικά μας θεμέλια πρέπει να περιλαμβάνουν: δημόσια τράπεζα, ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσιο διυλιστήριο, φορολόγηση των υπερκερδών, αντιμετώπιση του στεγαστικού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία στο επίπεδο του μέσου όρου της Ε.Ε.».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δική του παρέμβαση, ο εξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Τσίπρας, είπε ότι ήταν η τελευταία φορά που μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι το κόμμα έχει απολέσει την αξιοπιστία του, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες το βλέπουν κατά βάση ως αναπαραγωγή μηχανισμών.
Στα διαδικαστικά, η ένταση που επικράτησε νωρίτερα, με τον Σωκράτη Φάμελλο να έχει διαπληκτισμό με στενό συνεργάτη του Παύλου Πολάκη, οδήγησε στην παραίτηση του Μάρκου Χατζησάββα, της Γιώτας Πελώνη και της Ζωής Καρκούλια.
Τελικά, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας πέρασε ομόφωνα, ενώ η πρόταση που κατατέθηκε από Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά για επιλογή νέας Γραμματείας του Οργανωτικού Γραφείου από την ΚΟΕΣ απορρίφθηκε. Σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Επιτροπής, με συντριπτική πλειοψηφία εξουσιοδότησαν την Πολιτική Γραμματεία να αποφασίσει τη σύνθεση του Οργανωτικού, θέση την οποία στήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος.