Ξεκινώντας από το πεδίο των σπουδών, «αναβαθμίστηκε συνολικά η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα δημόσια ΙΕΚ με νέες σύγχρονες ειδικότητες κέρδισαν την εμπιστοσύνη των υποψήφιων σπουδαστών, η ασφάλεια των φοιτητών και του ακαδημαϊκού προσωπικού κατέστη προτεραιότητα, ξεκινάει το ελληνικό “Erasmus” για την εσωτερική κινητικότητα των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων, καθιερώνονται επαγγελματικά μεταπτυχιακά και βιομηχανικά διδακτορικά για τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, ξεκίνησαν τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εξελίσσονται οι συμπράξεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού, δημιουργούνται προγράμματα εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας στα ΑΕΙ, ενώ οι ακαδημαϊκοί τίτλων σπουδών του εξωτερικού θα αναγνωρίζονται αυτόματα».
Ως προς την εργασία, «εισήχθησαν ο “ατομικός κουμπαράς” στις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων, τα ειδικά κίνητρα μειωμένου φόρου εισοδήματος για 7 χρόνια για την αναστροφή του brain drain, η διπλή αύξηση κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, η μείωση του ειδικού φόρου κινητής τηλεφωνίας για τους νέους, η κατάργηση φόρου γονικών παροχών-δωρεών έως 800.000 ευρώ, η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και το “Πρώτο Ένσημο” που επιδοτεί ουσιαστικά νέους που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα».
Όσον αφορά πτυχές της καθημερινότητας των νέων, «υπήρξε σημαντική αύξηση του επιδόματος στέγασης, καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη νεανική στέγη, αυξήθηκε το επίδομα παιδιού και καθιερώθηκε το ειδικό επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί, διευρύνθηκε ο αριθμός των ωφελούμενων από την επιδοτούμενη πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, εισήχθη το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς” για τη φύλαξη βρεφών και νηπίων, επεκτάθηκε το ολοήμερο σχολείο και καθιερώθηκαν για πρώτη φορά η ευέλικτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συμφωνία του εργαζόμενου και το δικαίωμα αποσύνδεσης εκτός του εργασιακού ωραρίου».
Όμως, «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε αυτά και άλλα επίπεδα που κατεξοχήν συνδέονται με τη νεότητα, όπως το περιβάλλον, οι τεχνολογίες και ο πολιτισμός. Διότι δεν αρκεί μόνο να περιμένουμε προσφορά από τους νέους αλλά οφείλουμε να τους παρέχουμε και εκείνα που θα κάνουν τη ζωή τους πιο ευτυχισμένη και θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες τους», σημειώνει στο άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας και προσθέτει:
«Οι νέοι, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας, αποτελούν την πιο ασφαλή επένδυση για το μέλλον. Θα πρέπει να επαναπατριστούν τα παιδιά που μετανάστευσαν προς αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής τύχης ή όσα διέπρεψαν σε σπουδαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και ξεκινούν τώρα να κεφαλαιοποιούν γνώσεις και ικανότητες εκτός πατρίδας. Θα πρέπει όμως να δώσουμε και στους νέους που παρέμειναν εδώ κίνητρα και ευκαιρίες. Και, πάνω απ’ όλα, να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας και αξιοκρατίας. Δεν είναι μόνο υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στα νέα παιδιά. Είναι και όρος επιβίωσης και ανάπτυξης για την Ελλάδα», συμπεραίνει ο υπουργός Επικρατείας.
Ειδήσεις σήμερα
Ανακύκλωση συσκευών: Χωρίς δικαιολογητικά η επιδότηση – Από Τρίτη οι αιτήσεις
Ελληνοτουρκικά: Χωρίς φρένα τα παραληρήματα του Ερντογάν… που επανήλθε
Στη Δυτική Μακεδονία το πρώτο «χωριό υδρογόνου» στην Ελλάδα