Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «ολοκληρώσαμε τις συναντήσεις στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Δεν θα γίνει συνάντηση φέτος και δεν μπορώ να είμαι περισσότερο ξεκάθαρος. Η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει μόνη τον εαυτό της από εδώ και πέρα» (χωρίς μάλιστα να επεξηγήσει).
Προσωπικά
Προχώρησε εκ νέου σε προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη (παραμένοντας στη γραμμή «Μητσοτάκης, γιοκ») και επικρίνοντάς τον ως ανέντιμο(!!) είπε: «Εξέφρασα τις αντιδράσεις μου για τη διαδικασία που ακολουθείται και είπα ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός. Εχουμε τελειώσει τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα», ενώ δεν ξέχασε ούτε αυτή τη φορά την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Και κατέληξε: «Για μένα δεν υπάρχει πια κανείς που να λέγεται Μητσοτάκης. Θα κρατήσουμε το λόγο του και θα συναντηθούμε μόνο με έντιμους πολιτικούς. Είμαστε αυτάρκεις. Ηταν ο άνθρωπος που είπε στις ΗΠΑ: “Μη δίνετε F-16 στην Τουρκία”. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι με την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλλον δεν θα ενεργήσουν σύμφωνα με το λόγο της Ελλάδας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος (προφανώς αναμένοντας θετική εξέλιξη στο τουρκικό αίτημα για τα μαχητικά αεροσκάφη).
Επίσκεψη
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στις 22 Ιουνίου στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι ο Σαουδάραβας ηγέτης θα επισκεφθεί την Αγκυρα. «Θα υποδεχθούμε τον πρίγκιπα διάδοχο την προσεχή Τετάρτη στο Κουλιγιέ»(το τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο). Αξίζει να τονιστεί ότι οι σχέσεις Αγκυρας-Ριάντ επανήλθαν τελευταία σε μια σχετική ομαλότητα μετά από τέσσερα χρόνια που ήταν παγωμένες.
Εναέρια παρενόχληση
Στο μεταξύ, νέα τουρκική παρενόχληση σημειώθηκε χθες στον εναέριο χώρο μας και στο Βόρειο Αιγαίο, αφού οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά.
Συγκεκριμένα, την ώρα που ο υφυπουργός μετέβαινε μαζί με τον Α/ΓΕΑ στον Αγιο Ευστράτιο, η Τουρκία ισχυριζόταν ότι το ελικόπτερο πετούσε εντός δικού της εναέριου χώρου!!!
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Οι χειριστές αδιαφόρησαν και συνέχισαν κανονικά την πορεία τους προς το νησί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αείμνηστο υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά, που έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τον εναέριο χώρο στον Αϊ-Στράτη. Ο υφυπουργός από το ακριτικό νησί είπε: «Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος που έχουν οικοδομήσει οι Ενοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού. Τριάντα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του ήρωα αξιωματικού, η καθημερινότητα στις ελληνικές θάλασσες, στους ελληνικούς ουρανούς δεν έχει διαφοροποιηθεί. Πάντοτε, όμως, θα είμαστε εδώ!»
Πιο ψύχραιμος ο Ακάρ
Τις ελληνικές επιφυλάξεις στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε χθες το πρωί με δήλωσή του ο Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σαφέστατα χρησιμοποίησε «χαμηλότερους» τόνους, έκανε λόγο για διπλωματική επίλυση των προβλημάτων, ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει τους Ελληνες πολιτικούς που «συνεχίζουν τη δράση και τη ρητορική τους», ενώ για πολλοστή φορά σχολίασε τα εξοπλιστικά μας προγράμματα που επιβαρύνουν πολύ τον ελληνικό λαό.
Ελληνοτουρκικά-Δένδιας: «Δεν είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση σε ρητορικό επίπεδο»
Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοικτή στο διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και «δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας, ούτε είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση στο ρητορικό επίπεδο», τόνισε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Σάιμον Κόβενι. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας επιδιώκει μείωση των εντάσεων και υπερασπίζεται τα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Εκτενώς ενημέρωσε τον Σάιμον Κόβενι για την επικρατούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι: «Η Ιρλανδία καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά από Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλωστε έχει μια πολύ μεγάλη θετική συνεισφορά στη διαμόρφωση της UNCLOS 3, και ιδιαίτερα στα ζητήματα των θαλάσσιων συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, των δικαιωμάτων των βραχονησίδων» και πρόσθεσε πως ευελπιστεί ότι η Ιρλανδία θα συνεχίσει τη στάση που μέχρι σήμερα τηρεί, να στηρίζει τις αρχές αυτές σε όλα τα διεθνή φόρα.
Ευχαρίστησε τον Ιρλανδό ΥΠΕΞ για την ενδελεχή ενημέρωση σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μαζί με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας. Μάλιστα, εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για αυτά που συμβαίνουν στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Επίσης, τον ευχαρίστησε για τη θέση του Δουβλίνου για το Κυπριακό και για την Αγια-Σοφιά μέσω της παρουσίας της Ιρλανδίας ως μη μόνιμου κράτους-μέλους του Σ.Α./ΟΗΕ.
Αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας πως υπάρχουν διαχρονικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, κοινές αξίες, κοινές αντιλήψεις, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επεσήμανε πως ο Σάιμον Κόβενι είναι ο πρώτος υπουργός της Ιρλανδίας που έπειτα από 17 χρόνια επισκέπτεται την Ελλάδα.
Ειδική αναφορά έκανε ο Ελληνας ΥΠΕΞ στη συμφωνία των δύο χωρών τον Ιανουάριο για την κατάρτιση ενός Οδικού Χάρτη εξέλιξης των διμερών σχέσεων, που περιέχει επτά τομείς συνεργασίας: Διασπορά, μεταναστευτικό, διατλαντικές σχέσεις, συνεργασία στον ΟΗΕ, εμπόριο, οικονομία, πολιτισμό.
Επιπλέον, συζήτησαν για την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και για το πώς οι Ελληνες φοιτητές μπορούν να βρουν το δρόμο τους για τα διεθνούς κύρους ιρλανδικά πανεπιστήμια. Σε αυτό το σημείο, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Ιρλανδό ομόλογό του για το ότι τα ελληνικά διδάσκονται στο Δουβλίνο από το 1952. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την έκδοση του «μνημειώδους μυθιστορήματος» Ulysses (Οδυσσέας) του γνωστού φιλέλληνα Τζέιμς Τζόις, «ενός ένθερμου μελετητή» των ελληνικών γραμμάτων, και χαρακτήρισε συγκινητική την ανάρτηση του Ιρλανδού υπουργού Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ο Τζέιμς Τζόις είχε την ελληνική σημαία στο διαμέρισμά του στο Παρίσι.
Αμφότεροι τόνισαν ότι έχουν κοινές απόψεις αναφορικά με τη βάναυση εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.