Θυμίζουμε ότι οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Εβρου Ν. Γκαρά είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι η νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και ζητούσαν εξηγήσεις για το καθεστώς κυριαρχίας. Μόνο που η περιοχή που επικαλούνταν δεν περιλαμβάνει καμία νησίδα! Συγκεκριμένα, ο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, μοναδικός για κάθε ακίνητο) 11035ΕΚ00075 αντιστοιχεί σε Ειδική Εκταση, δηλαδή μπορεί να είναι δρόμος, αιγιαλός, παραλία, λίμνη, παρόχθια -παραλίμνια έκταση, ποταμός- ρέμα… Οχι πάντως νησίδα.
Οι νομικοί και τοπογράφοι που είχαν μιλήσει στον «Ε.Τ.» ξεκαθάριζαν πως αν υπήρχε νησίδα στην περιοχή που ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτή θα εμφανιζόταν ως περίκλειστο γεωτεμάχιο με ΚΑΕΚ που δεν θα περιείχε τα γράμματα «ΕΚ» που υποδηλώνουν την ύπαρξη ειδικής έκτασης. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι μια διοικητική πράξη όπως είναι το Κτηματολόγιο, είναι δεσμευτική για ένα κράτος. Αρα δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση όταν πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
«Τα σύνορα έχουν καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και δεν ακολουθούν την κοίτη του ποταμού που αδειάζει ή γεμίζει», σημείωναν. «Επίσης θέλει ιδιαίτερη προσοχή η χρήση αεροφωτογραφιών, καθώς πρέπει να ξέρεις ποια χρονολογία λήφθηκαν αλλά και των συντεταγμένων, καθώς μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πλαίσιο αναφοράς, αν είναι το GPS (Global Positioning System) ή το HEPOS (Hellenic Positioning System). Πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο τεχνικό ζήτημα που αφορά τη μηχανική και την τοπογραφία».
Επιπλέον, όπως σημείωνε μεταξύ άλλων σε ιδιωτική του ανάρτηση ο δικηγόρος Μιχάλης Χατζηφώτης, με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο του Κτηματολογίου «η Συνθήκη της Λωζάννης πολύ σοφά δεν ακολουθεί την κοίτη του ποταμού αλλά σταθερά σημεία, γιατί η κοίτη αλλάζει και προέβλεψε τη σύσταση μιας μόνιμης τριεθνούς επιτροπής για την επίλυση τυχόν διαφωνιών που θα προκύψουν εξ αιτίας ακριβώς της αλλαγής της κοίτης του ποταμού, για να μην έχουμε κάθε βδομάδα βαλκανικό πόλεμο. Το πού βρίσκονται τα σύνορα στο χάρτη είναι μεν γνωστό, αλλά το τι βρίσκεται κάτω από αυτά τα σύνορα ειδικά στον Εβρο δεν είναι κάτι δεδομένο».
Επίσης, τόνιζε ότι αυτό που βλέπει κάποιος στο maps.gov.gr είναι ορθοφωτοχάρτες παραγωγής 2015, άρα κάλλιστα έχει αλλάξει η κατάσταση εκεί.
Ειδήσεις σήμερα
Έβρος: «Γράψτε λάθος», λέει τώρα η ΜΚΟ για τη νησίδα – Αφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ