Ο υπουργός Εξωτερικών, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ανέφερε πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης «η τουρκική κοινή γνώμη φαίνεται να μην “αγοράζει” το ανθελληνικό παραλήρημα από το οποίο διακατέχει αυτόν τον καιρό το τουρκικό πολιτικό σύστημα. Λυπάμαι που δεν μπορώ να πω μόνο, την τουρκική ηγεσία, γιατί η τουρκική αντιπολίτευση λέει πράγματα που είναι χειρότερα από τα απαράδεκτα που διατυπώνει η τουρκική ηγεσία», προσθέτοντας ότι «η τουρκική κοινή γνώμη δεν ‘αγοράζει’ το αφήγημα, αλλά αντιθέτως διατυπώνει την άποψη ότι οι δύο αυτές κοινωνίες μπορεί να ζήσουν μαζί στο μέλλον και να δημιουργήσουν μία ενιαία αντίληψη».
Ο κ. Δένδιας, επισήμανε πως «είμαστε ίσως μία από τις τελευταίες χώρες που πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει ακόμα την ελπίδα να αναστρέψει πορεία και να στραφεί προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αφήνοντας στην άκρη τους αναθεωρητισμούς».
Απαντώντας σε αναφορές του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με το παράνομο «τουρκολυβικό σύμφωνο», ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν το αγνοούσε ως πιθανότητα. Για αυτό και είχαν ενημερωθεί οι εταίροι και φίλοι μας για να το αποτρέψουν ως πιθανότητα». Μάλιστα ανέφερε πως είχε συναντηθεί και με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας και της Γαλλίας και μάλιστα ο τελευταίος, όταν του έδειξε τους χάρτες του τουρκολυβικού «μνημονίου» εκείνος τον κοίταξε και του είπε: «ah, exotique», αναδεικνύοντας το νομικό absurdum αυτής της ιστορίας. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Δένδιας, έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά αυτό που πλήρωσε είναι την απουσία από τη Λιβύη και τη Συρία για πολλά χρόνια, κάτι που σε μεγάλο βαθμό διορθώθηκε επί της παρούσας κυβέρνησης.
Σχετικά με τον ενεργειακό και στρατηγικό σχεδιασμό επισήμανε πως η επιλογή της Αλεξανδρούπολης στη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 απέδειξε σε σύντομο χρόνο την τεράστια σημασία αυτής της επιλογής.
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες: Θα πάω τους συκοφάντες στη Δικαιοσύνη, είναι θέμα αξιοπρέπειας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, νωρίτερα μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και ερωτώμενος για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία της Αθήνας, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει μια συνεχής διεθνής αντίδραση. Ξεκαθάρισε πως θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ αλλά και ότι εγκλωβίζεται η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βόσπορο ανέφερε πως ο ίδιος ήταν υπέρ αυτής συνάντησης, καθώς θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» οι σχέσεις των δυο χωρών με ένα άνοιγμα που θα γινόταν από πάνω προς τα κάτω. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως η εικόνα που δημιουργήθηκε ήταν ότι όλα είχαν πάει εξαιρετικά και είναι αδύνατον να ιχνηλατηθεί το τι συνέβη από πλευράς της Τουρκίας και το άσχημο είναι πως υπάρχει μια διαρκής επιδείνωση. Ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως το δόγμα Καραμανλή το οποίο παρέμενε στόχος και της αμυντικής εξωτερικής μας πολιτικής ήταν η αναλογία 7-10 υπέρ της Τουρκίας. Πλέον αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας, αλλά έχει γίνει 10-0.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην Ολομέλεια, υπογράμμισε πως «παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες αισθάνονται ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει βρεθεί πάντα στην ίδια σελίδα μαζί μας, σε ό,τι αφορά την τουρκική απειλή, είναι γεγονός ότι αισθανόμαστε πολύ περισσότερο ασφαλείς μέσα στη Συμμαχία, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, παρά μακριά από αυτή την “ομπρέλα προστασίας”. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι προσπαθούμε να αμβλύνουμε την τουρκική επιθετικότητα και στο πλαίσιο της Συμμαχίας, παραπέμποντας στα έντονα διαβήματα του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Ειδήσεις σήμερα
Έβρος: «Γράψτε λάθος», λέει τώρα η ΜΚΟ για τη νησίδα – Αφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάρτηση του Τσίπρα στις 16 Αυγούστου που τον εκθέτει