Ανταλλάσσοντας θερμή χειραψία και ασπασμό στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν προχώρησαν στην αίθουσα της συνάντησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις που διήρκησαν πάνω από δύο ώρες πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, όπου οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν τις πάγιες θέσεις των χωρών τους.
«Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις συζητούμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως πρέπει να έχουμε «συνείδηση της ανάγκης σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και να συνεισφέρουμε στην ειρήνη».
Είχαμε μία «αρχική και ειλικρινή συζήτηση ενός κρίσιμου ζητήματος», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δύο χωρών», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως υπήρξαν και «δύσκολες στιγμές», όμως υπήρξε και «άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας».
Σημείωσε πως ο επόμενος γύρος συζητήσεων της λεγόμενης θετικής ατζέντας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα 2 και 3 Δεκεμβρίου, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών και δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας. Τόνισε, δε, πως οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών αποκτούν μία κανονικότητα, αυτή που θα πρέπει να έχουν οι επαφές μεταξύ δύο γειτόνων.«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στο πλαίσιο των κριτηρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Αθήνα παραμένει σταθερή στη θέση για μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ ανάφερε πως έγινε συζήτηση για τις μειονότητες, χωρίς όμως να αναφέρει τον όρο «μουσουλμανική».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ξεκινώντας τις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για τη θερμή φιλοξενία και είπε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες προχωράνε προς θετική κατεύθυνση, και ενισχύεται η πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός. Υπάρχουν νέα πεδία συνεργασίας είπε και προσέθεσε ότι συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο.
«Στη δύσκολη αυτή γεωγραφία οι δυο χώρες πρέπει να κινούνται εντός αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μπορούμε να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win win» είπε και προσέθεσε ότι οι δύο ηγέτες κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκης έθεσαν την πολιτική τους βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.
Η αιώνια γειτονιά μας πρέπει να μετατραπεί σε αιώνια φιλία είπε ο κ. Φιντάν και τόνισε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη μελέτησαν τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες. Σημείωσε ότι στις αρχές του 2025 θα γίνει στην Αγκυρα η 6η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και είπε ότι συζητήσανε πιθανές συμφωνίες επάνω στη σύνοδο αυτή, ενώ αυξάνονται και οι επαφές μεταξύ των υπόλοιπων υπουργείων. Παράλληλα ανέφερε ότι συνεχίζονται οι κοινές προσπάθειες να αυξηθεί στα 10 δισ. δολάρια ο όγκος του διμερούς εμπορίου.
Σχετικά με τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φιντάν υποστήριξε ότι «πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά και να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων». Σημείωσε ότι είναι αλληλένδετα τα προβλήματα και πρέπει να βρούμε λύσεις και «δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ολα τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τριβές πρέπει να τα συζητήσουμε». Επίσης έκανε λόγο για «δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο» κάτι που όπως είπε υποστηρίζει η χώρα του. Εκτίμησε πως «αν κινηθούμε με το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα» ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί»: «το μοντέλο της Ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στην Κύπρο».
ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ «ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ»
Πρόκληση Φιντάν για τη Θράκη
Σακελλαροπούλου για Βαρδή Βαρδινογιάννη: Σφράγισε ανεξίτηλα την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας
Για τα ζητήματα των μειονοτήτων ανέφερε ότι εξέφρασε τις προσμονές «που έχουν οι ομογενείς μας στην Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία θεωρεί πολύ σημαντική την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και μπορεί η χώρα του να βοηθήσει σε αυτό. Είπε επίσης ότι προσμένει «πιο αποτελεσματική συνεργασία με Ελλάδα στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων με πρώτο το FETO το ΡΚΚ και DHKP-C» γιατί «είναι προς όφελος των δύο χωρών»: «Πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς ως Τουρκία δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή μας».
ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
«Καμία απολύτως συνδιαχείριση στο Αιγαίο»
Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι στη συνάντηση αποτιμήθηκε η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, που είχε ξεκινήσει από το Βίλνιους, όταν οι δύο ηγέτες, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν αποφάσισαν να ξεκινήσουν έναν δομημένο διάλογο για καλύτερες σχέσεις γειτονίας που θα δονηθούν σε στέρεες βάσεις δέσμη μέτρων.
«Εχει σημειωθεί πρόοδος, οι σχέσεις είναι καλές, και οι δύο αποδεχθήκαμε ότι δεν είναι εύκολο διαφορές δεκαετιών να καλυφθούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι επαφές θα γίνουν βήμα βήμα, ενώ για πρώτη φορά συζητήσαμε και το πλαίσιο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι οι διαφορές παραμένουν μεγάλες.
«Διαπιστώσαμε τη διαφορετική θέση αφετηρίας και είναι σίγουρο ότι υπάρχει σημαντική απόσταση αλλά είναι ειλικρινής η συζήτηση και θα συνεχισθεί ο διάλογος σε εύθετο χρόνο. Είμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο, δεν έχουμε μπει στο ουσιαστικό της στάδιο, αλλά για εμάς υπάρχει μόνο ένα ζήτημα που μπορεί να τεθεί στη διεθνή δικαιοδοσία. Ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, δεν πρόκειται να αποστούμε από αυτή τη θέση».
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα συνδιαχείρισης, όπως υποστήριξε ο κ. Φιντάν μιλώντας για «καζάν καζάν», ο κ. Γεραπετρίτης ήταν κατηγορηματικός:
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα επέτρεπε ποτέ μια τέτοια προσέγγιση. Υπάρχουν περιθώρια για αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες σε τομείς όπως η οικονομία, ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, το κοινό πρόβλημα μετανάστευσης και η πρόκληση της κλιματικής κρίσης. Ομως στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεκμετάλλευσης», είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που έχουμε, σημαντικό είναι να μπορούμε να συζητούμε.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε το θετικό κλίμα και να μη δημιουργούνται κρίσεις, ενώ για το Κυπριακό σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική κινητικότητα, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
«Προσβλέπουμε σε επόμενα βήματα και να αναζητηθεί λύση μόνο στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Θέλουμε μόνο μια ενιαία Κύπρο, θα αποτελέσει οικουμενικό σύμβολο η επανένωση του νησιού».
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ
Είδαν θετικό κλίμα τα τουρκικά ΜΜΕ
Διάθεση για win-win συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου, αλλά και «ξεκάθαρο μήνυμα Φιντάν για το Κυπριακό» όπως ήταν ο τίτλος ανταπόκρισης της «Milliyet», είδαν τα τουρκικά ΜΜΕ στη χθεσινή συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του.
«Ο Φιντάν υπογράμμισε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη κι έχει αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου ότι το μοντέλο της Ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον» σημείωσε η εφημερίδα.
«Μήνυμα για την Κύπρο από τον ΥΠΕΞ: Το μοντέλο Ομοσπονδίας έχει ξεπεραστεί» τιτλοφορείται ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Sabah». Στο ίδιο μήκος κύματος και το τηλεοπτικό κανάλι aHaber, που τόνισε και τη δήλωση Φιντάν πως η Τουρκία «εξακολουθεί να θέλει δίκαιο διαμοιρασμό στη Μεσόγειο». Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT υπογράμμισε το «καλό κλίμα των συνομιλιών» και τη δήλωση Φιντάν πως «οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας προχωρούν σε θετική κατεύθυνση».
Ειδήσεις σήμερα
Εφορία: Οι 3 αλλαγές στην αντικειμενική αξία των ακινήτων