Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, για κάθε νόμιμο συνδρομητή στην Ελλάδα υπάρχει ένας παράνομος (σ.σ. περίπου 800.000 στην κάθε κατηγορία). Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου Ελληνες «πειρατές», λαμβάνουν συνδρομές ακόμα και από 60.000 άτομα, με το μηνιαίο αντίτιμο συνήθως να κυμαίνεται από τα 10 έως 15 ευρώ το μήνα.
Το πρωί της Τετάρτης, τα στελέχη της Υπηρεσίας τερμάτισαν τη δράση δύο ακόμα παράνομων μεταπωλητών συνδρομητικών καναλιών, που εκτιμάται ότι μοίραζαν «πειρατικά» εικόνα σε περισσότερους από χίλιους συνδρομητές με το αζημίωτο. Μάλιστα οι δύο κατηγορούμενοι, στη θέα των αστυνομικών που έφτασαν στο σπίτι τους στον Ταύρο για έρευνα, «ξεφορτώθηκαν» από το παράθυρο σε ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας, ψηφιακές συσκευές, αλλά και το πόσο των 127.000 ευρώ, το οποίο φαίνεται ότι αποτελούσε το παράνομο κέρδος τους.
Από τις Αρχές εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πέντε συσκευές IPTV Android Box, τρεις συσκευές κινητής τηλεφωνίας, δώδεκα εσωτερικοί δίσκοι, επτά USB Stick, μία πλακέτα – κάρτα ψηφιακού αποκωδικοποιητή, ένα σημειωματάριο με ιδιόχειρες σημειώσεις, τρείς Η/Υ, δύο ψηφιακοί αποκωδικοποιητές της εταιρίας Nova, δύο διακομιστές και το χρηματικό ποσό των 128.050 ευρώ. Μέσω αυτών των ψηφιακών συσκευών, οι κατηγορούμενοι είχαν πρόσβαση σε ενεργή διαχειριστική πλατφόρμα (portal) IPTV, με πλήθος διαθέσιμων ενεργών καναλιών και «μπουκέτων» καναλιών, καθώς και πλήθος ροών κατ’ απαίτηση (on demand) περιεχομένου ταινιών και σειρών, με εκατοντάδες ενεργούς τελικούς χρήστες – συνδρομητές. Ολα τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασε στα ίχνη των δύο ανδρών, μετά από καταγγελία που έγινε μέσω email στην Υπηρεσία. Πρόκειται για πατέρα και γιο, με καταγωγή από την Ελλάδα και τη Βραζιλία. Το mail ανέφερε ότι ο 27χρονος γιος έκανε εδώ και χρόνια «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών. Η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίζεται περίπου δέκα αντίστοιχες υποθέσεις τον χρόνο, με τις περισσότερες να ερευνώνται μετά από καταγγελίες. Σε άλλες περιπτώσεις η έρευνα ξεκινάει μετά από στοιχεία που προκύπτουν από πωλητές συσκευών ψηφιακής αναμετάδοσης.
Μετά τον εντοπισμό των αποκαλούμενων «πειρατών», ο ανακριτής αποφασίζει εάν θα αναζητηθούν και οι «πελάτες» τους, οι οποίοι όμως δεν είναι αντιμέτωποι με την κακουργηματική κατηγορία της διακεκριμένης παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς συνήθως είναι υπόλογοι για πλημμέλημα ως απλοί θεατές. Ο εντοπισμός πάντως είναι μια τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ποινικές ευθύνες βαραίνουν τους μεταπωλητές και όχι τους θεατές.
Ειδήσεις σήμερα
Ινδονησία: Το ηφαίστειο Λεβοτομπί εκρήγνυται ξανά, οι αρχές επεκτείνουν τη ζώνη ασφαλείας
Ολυμπιακός: Αποθεώθηκε ο Μπαρτζώκας – Δείτε πως οι φίλαθλοι υποδέχτηκαν τους παίκτες [βίντεο]