Εαν η Χάγη είναι κοντά, θα δρομολογηθούν εξελίξεις και στο εσωτερικό πεδίο της χώρας μας, καθώς καμία τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού ή τη συμφωνία περισσοτέρων του ενός κομμάτων.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και στο βάθος του μυαλού του έχει τα όσα πέτυχαν οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Κεμάλ Ατατούρκ, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει αυτό που έχει πει και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης,: «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες.
Γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και τα πάθη που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά δεν διαγράφονται μονοκονδυλιά. Ομως έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και στην αμοιβαία κατανόηση. Να αναζητήσουμε κοινούς τόπους και να διαρρήξουμε εδραιωμένες αντιλήψεις, και όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην οδηγούν σε εντάσεις». Επίσης, στο πλαίσιο αυτό αναμένεται και η συμφωνία για την παράταση του μορατόριουμ στο Αιγαίο, και μάλιστα χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική πλευρά προτάσσει στις συζητήσεις τη θετική ατζέντα τονίζοντας ότι πρέπει στις σχέσεις μας με την Τουρκία να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αγκάθια δεν παραμένουν και αφορούν τόσο τα θέματα της ΑΟΖ όσο και το Μεταναστευτικό, και φυσικά το Κυπριακό.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, θέλουν να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, για αυτό έχουν συμφωνήσει η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη (η πρώτη μετά το 2016).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα προσδιόρισε τον οδικό χάρτη των κινήσεων των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με αυτόν, οι διερευνητικές επαφές (που ξεκίνησαν πριν από 22 περίπου χρόνια) περνούν πλέον σε πολιτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι θα εμπλέκονται άμεσα στη διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ελληνοτουρκικά: Συζητήσεις και σε επίπεδο υπουργών
Ο κ. Γεραπετρίτης, από τη μεριά του, έχει ανακοινώσει μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν: «Συμφωνήσαμε για το επόμενο διάστημα σε έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα: Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει από την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στις 16 Οκτωβρίου. Δεύτερον, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα εκκινήσουν το επόμενο προσεχές διάστημα. Και, τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών θετικής ατζέντας υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, σε τομείς όπως ο τουρισμός, επενδύσεις στη γεωργία, ναυτιλία, κλιματική κρίση». Παράλληλα, δρομολογούνται εκ νέου τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τα οποία είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα από τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ. Στόχος τους, να αποτρέπουν τυχόν εντάσεις και να σβήνουν εν τη γενέσει τους ενδεχόμενες εστίες κινδύνου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ομιλία στον ΟΗΕ και επαφές με ομογενείς
Στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου η νέα εκδήλωση «REBRAIN GREECE» - Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις
Ο πρωθυπουργός, την επομένη της συνάντησής του με τον Ερντογάν, θα απευθύνει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη θα έχει ακόμα συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Ελληνοτουρκικά: Τι είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά είπε:
«Θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ την στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία δεν μπαίνουν ποτέ σε συζήτηση. Τα ζητήματα της εδαφικής ακεραιότητας και της Εθνικής Κυριαρχίας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Τα ζητήματα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι ζητήματα που θα συζητήσω με την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα προς την ΕΕ και να είναι συνεργάσιμη στο ΝΑΤΟ.
Επειδή εμείς ακολουθήσαμε μία αποτελεσματική πολιτική τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, περνάει μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα ακόμα όπλο που έχουμε στα χέρια μας. Έχουμε να διαχειριστούμε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, δεν θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Να συμφωνήσουμε πολιτισμένα για το πού διαφωνούμε. Να μην οδηγεί σε ρητορική επεκτακτική και σε ένταση στο πεδίο. Τα υπόλοιπα μετά τη συζήτηση με τον κ. Ερντογάν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι απλή. Συζητάμε 40 χρόνια με την Τουρκία. Οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Οφείλω να ερευνήσω αν μπορούμε να πετύχουμε κάτι παραπάνω. Και να μην μπορέσουμε να το πετύχουμε, αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα κόκκινα και στην ένταση των τελευταίων τεσσάρων ετών».
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης στον ΕΤ για τον Μπελέρη: Παραβιάζει τους κανόνες του κράτος δικαίου η Αλβανία