Οι άνθρωποί του τον παρουσιάζουν πεπεισμένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Ιδίως μετά το παράθυρο που άφησε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στο συνέδριο για την υγεία.
Πολιτικοί συσχετισμοί
Το γεγονός όμως ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται βέβαιος για τη νίκη και με διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ -είναι σε γνώση του ότι προκαλεί και ειρωνικά σχόλια στα social media ακόμα και από φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, με ατάκες όπως «δεν κοιμάμαι τα βράδια επειδή είμαι ανήσυχος για το τι θα παραλάβω»-, δεν είναι επειδή πετάει στα σύννεφα.
Οπως και το 2019, έτσι και τώρα γνωρίζει πολύ καλά τους πολιτικούς συσχετισμούς και τη δυναμική των κομμάτων, ξέρει πολύ καλά τι τον περιμένει, είτε γίνουν εκλογές το φθινόπωρο είτε την άνοιξη του 2023. Και αυτό προετοιμάζεται να διαχειριστεί.
Στο εσωτερικό του κόμματός του εξελέγη από τα μέλη του κόμματος παίρνοντας απόσταση από κομματικά όργανα και κορυφαία στελέχη, «ξεδόντιασε» τους δυνητικούς αμφισβητίες του, έβαλε σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, έφτιαξε το «κόμμα του ενός» και ελαχιστοποίησε τις πιθανότητες να ξεκινήσει οργανωμένη κίνηση αμφισβήτησής του μετά από νέα ή νέες εκλογικές ήττες. Οπως αναφέραμε και την περασμένη Κυριακή, αυτό που κυρίως τον φοβίζει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει κάτω από το 31,53% του Ιουλίου του 2019. Και τον φοβίζει διότι του λένε ότι είναι το πλέον πιθανό, σχεδόν βέβαιο, σενάριο.
Εξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει τη μάχη του όπως γνωρίζει και θα περιμένει το αποτέλεσμα.
Δημοσκόπηση-σοκ
Την εβδομάδα που πέρασε οι επιτελείς του κ. Τσίπρα πήραν στα χέρια τους μία δημοσκόπηση από εταιρία που εμπιστεύονται, καθώς συνεργάστηκαν αρκετά χρόνια μαζί της και «πάγωσαν». Τα στοιχεία της μέτρησης της Κάπα Research για τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022 έγιναν φύλλο και φτερό από τους επιστήμονες και τους αναλυτές του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και τη διευθύντριά του Δανάη Κολτσίδα, όπως και από τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Η εικόνα που έδωσε η Κάπα Research δυσαρέστησε την Κουμουνδούρου, καθώς τα στοιχεία της ήταν απογοητευτικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον κ. Τσίπρα.
Η εικόνα του 2019 δεν έχει ανατραπεί και δεν διαφέρει σημαντικά από το σήμερα, παρά τη φθορά της κυβέρνησης από τη διαχείριση μεγάλων και συνεχόμενων κρίσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, στη μέτρηση μίας εταιρείας που η Κουμουνδούρου εμπιστεύεται και δεν μπορεί να βγει να την αμφισβητήσει ή να την απαξιώσει, δεν εμφανίζονται ως εναλλακτική επιλογή για τους πολίτες.
Το μόνο βέβαιο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές, είτε γίνουν το φθινόπωρο είτε την άνοιξη του 2023, τόσο στις πρώτες όσο και στις δεύτερες εκλογές. Και αυτό καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δείχνουν ανθεκτικότητα, αλλά δεν έχουν τη δυναμική για να προσπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να τον πλησιάσουν όμως μπορούν.
» Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι στη νίκη του, για την οποία εμφανίζεται βέβαιος, δεν πιστεύουν ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το κλίμα δεν έχει περιθώρια να αλλάξει, ιδίως αν οι εκλογές γίνουν φθινόπωρο. Στο σύνολο των ψηφοφόρων, μόλις το 22% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το 58% πιστεύει ότι θα κερδίσει η Ν.Δ. και ανάμεσα σε αυτούς είναι αρκετοί που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Να λοιπόν γιατί όπου σταθεί και όπου βρεθεί σε αυτές τις προεκλογικού τύπου περιοδείες, ο κ. Τσίπρας λέει πόσο βέβαιος είναι ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Μήπως και αυτό το 58%-22% στην παράσταση νίκης μετακινηθεί λίγο.
» Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι οι Ελληνες πολίτες δεν τον ακούν ή δεν συμφωνούν με τα διακυβεύματα που βάζει στην ατζέντα. Ο κ. Τσίπρας μιλά με θέρμη υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και κατά των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Στην έρευνα της Κάπα Research το 55% τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 38% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.
» Το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα είναι ότι σε κανένα σημαντικό πρόβλημα, πλην της ακρίβειας που έχει τα ίδια σχεδόν ποσοστά με την κυβέρνηση και αυτό επειδή η κυβέρνηση έχει χάσει πόντους εμπιστοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν προκύπτουν ως πρώτη επιλογή.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 44%, ο Αλέξης Τσίπρας 28% και ο Κανένας 26%. Στην ερώτηση ποιος διαχειρίζεται καλύτερα τα μεγάλα θέματα, στα εθνικά θέματα η Ν.Δ. συγκεντρώνει 44% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22%, στην οικονομία η Ν.Δ. 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, στην ασφάλεια του πολίτη η Ν.Δ. 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17%, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων η Ν.Δ. 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22%, στο μεταναστευτικό η Ν.Δ. 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19%, στην πανδημία η Ν.Δ. 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%. Με εξαίρεση την ακρίβεια, όπου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 24% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, με το κυβερνών κόμμα να είναι χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο του και τον ΣΥΡΙΖΑ στα συνήθη χαμηλά ποσοστά του, η Ν.Δ. προηγείται ακόμα και σε τομείς που θεωρούνται προνομιακοί για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά η Ν.Δ. θεωρείται πιο κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο με 78% έναντι 7% του ΣΥΡΙΖΑ, πιο κοντά στους ιδιωτικούς υπαλλήλους με 32% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, πιο κοντά στη μεσαία τάξη με 33% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ. Και βρίσκεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα γενιά με 26% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ, στους ανέργους με 22% έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ, στους δημόσιους υπάλληλους με 28% έναντι 36% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο μη συμπαγής ΣΥΡΙΖΑ
Πέραν της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης είναι μπροστά από τον κ. Τσίπρα και στη δημοτικότητα (46% θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό, 32% θετικές γνώμες για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ενώ σε θέματα που οι πολιτικοί αναλυτές δίνουν μεγαλύτερη σημασία από τον πολίτη, η Ν.Δ. θεωρείται συμπαγές και ενωμένο κόμμα από το 42% και ενωμένο κόμμα με διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της από το 35%, όταν τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί συμπαγές και ενωμένο κόμμα μόνο το 14% και ενωμένο κόμμα με διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του το 43%.
Αυτό που ταρακούνησε και παράλληλα ενόχλησε τον πυρήνα της Κουμουνδούρου είναι το ότι η Κάπα Research έγινε η πρώτη εταιρία που πραγματοποίησε μέτρηση για τις δεύτερες εκλογές, αυτές δηλαδή που θα γίνουν αν μετά την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Και σε αυτή τη μέτρηση η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. και κατά του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει από το 8,1% (32% έναντι 23,9%) στο 8,6% (34,4% έναντι 23,9%). Η ενόχληση προέκυψε από το γεγονός ότι η ψαλίδα για τις δεύτερες εκλογές σε σύγκριση με τη διαφορά για τις πρώτες εκλογές ανοίγει. Το ταρακούνημα επειδή η Κάπα Research, που παραδοσιακά δεν δίνει υψηλά ποσοστά στη Ν.Δ. στις μετρήσεις της, την φέρνει κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας στη μέτρηση για τη δεύτερη Κυριακή.
Διπλό παιχνίδι με ΠΑΣΟΚ
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εκλογές δεν είναι μόνο η μάχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Είναι σημαντική για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ειδικά από το σημείο που αποφάσισε να χρεωθεί ο ίδιος το εκλογικό αποτέλεσμα, βάζοντας στην άκρη τα άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματός του- και η έκβαση της μάχης με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει διπλό παιχνίδι έναντι του ΠΑΣΟΚ και του νέου του προέδρου. Ο κ. Τσίπρας κάνει τα ανοίγματα και πιέζει για συνεργασία και από κάτω στελέχη όπως ο Πολάκης, ο Καρτερός και άλλοι ή «στρατευμένες πένες» εμφανίζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη από «λίγο» έως «ενεργούμενο του Μητσοτάκη». Οσο το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει ανακόψει πορεία και εμφανίζει στασιμότητα στις δημοσκοπήσεις ή αρχίζει να πέφτει, η τακτική αυτή δεν θα αλλάξει. Αν το ΠΑΣΟΚ αρχίσει να… τσιμπάει ξανά στις μετρήσεις, τότε στην Κουμουνδούρου θα χτυπήσει νέος συναγερμός…