Η 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών έφτασε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης στο Μαξίμου και όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ έρχονται με τις καλύτερες διαθέσεις.
«Θέλω να τονίσω εξαρχής ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε κι εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχική τοποθέτησή του κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους εκπροσώπους και τόνισε ότι πρόθεσή του είναι αρχικά να τους ακούσει όλους και στη συνέχεια να τους παρουσιάσει κάποιες προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί.
«Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή συνάντηση και να σας πω εξ αρχής ότι πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους, εφόσον επιθυμείτε να τοποθετηθείτε όλοι, και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα τα οποία υποψιαζόμαστε ότι θα μας θίξετε.
Θέλω να τονίσω εξ αρχής ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε και εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης, όπως νομίζω ότι έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οπότε, αυτά ήθελα να σας πω εισαγωγικά. Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται να συζητήσουμε τα θέματα εκτενώς, αλλά προκειμένου να μπορείτε να τοποθετηθείτε όλοι θα ήθελα να είστε λίγο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις σας, για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να απαντήσουμε σε αυτά τα οποία θα μας πείτε».
Εκ μέρους της επιτροπής ο κ. Ρίζος Μαρούδας σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας -που είναι και αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό- και ταυτόχρονα μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε.
Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε -θα τα πούμε βέβαια και αναλυτικά- ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού.
Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση.
Θεοδωρικάκος: Τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν και το 2025
Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».
Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
«Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την σημερινή συνάντηση.
Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι «το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα βήμα».
Οι αγρότες γνωστοποίησαν τα ονόματα των 15 αντιπροσώπων τους που αποτελούν την επιτροπή και είναι τα εξής:
- Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
- Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
- Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
- Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
- Νίκος Κούτρας
- Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
- Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
- Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
- Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
- Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
- Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
- Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
- Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
- Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
- Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)
Μητσοτάκης σε αγρότες: Νέα έκπτωση στο ρεύμα και επιδότηση πετρελαίου στην αντλία
Λευκός καπνός θα βγει σήμερα στις 12 από το Μέγαρο Μαξίμου ή μαύρος από τα τρακτέρ των αγροτών, που λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των εκπροσώπων τους θα έχουν κλιμακώσει τις αντιδράσεις τους; Πάντως όλα επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντηση δεν θα πάει με άδεια χέρια και χθες επιστρέφοντας από το Βελιγράδι πραγματοποίησε σύσκεψη, ενώ ζήτησε τους τελικούς φακέλους με τις προτάσεις των εμπλεκόμενων υπουργείων.
Ηδη πληροφορίες μιλούσαν για το θέμα του ρεύματος, το κόστος του οποίου επηρεάζει σημαντικά το κόστος παραγωγής, παρά την κυβερνητική πρόταση για 10%. Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα επανέλθει με αύξηση του ποσοστού έκπτωσης – πιθανότατα από 15% έως 18% και όχι μόνο για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου αλλά για όλο το χρόνο. Μία ακόμη πρόταση που φαίνεται να παίρνει πράσινο φως αφορά στο πετρέλαιο. Εκεί φαίνεται ότι θα υπάρξει επιδότηση στην αντλία μέσω του Ταμείου Ρύπων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 (Παπαδάκης-Αναστασοπούλου) τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει μια «πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.
«Δεν διαφωνεί κανείς στην ουσία ότι χρειάζεται στήριξη ο πρωτογενής τομέας, αλλά τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι στενεμένα. Αυτά τα 83 εκατομμύρια ευρώ της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου δεν ήταν εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό, να το λάβουμε υπόψη αυτό. Δεν θέλω να προσπερνάμε εύκολα το γεγονός ότι αυτά δεν υπήρχαν στον Προϋπολογισμό και ότι προστίθενται», είπε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι αναζητείται τρόπος να γίνει προκαταβολικά μέρος της επιστροφής του φόρου, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των καλλιεργητών. «Ενδεχομένως μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, ώστε να διευκολύνουμε το ταμειακό κομμάτι, να μην περιμένουν μέχρι τέλος του χρόνου οι αγρότες για την επιστροφή του φόρου».
«Οι αγρότες ξέρουν ότι η κυβέρνηση τους στηρίζει και θα συνεχίσει να τους στηρίζει, και πράγματι κι εκείνοι στήριξαν την κυβέρνηση», τόνισε και ανέφερε εν συνεχεία: «Οι αγρότες ζητούν μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που έχει ήδη γίνει, από το 13% στο 6%, χωρίς να αποτελέσει αντικείμενο αγροτικών κινητοποιήσεων», τόνισε εμφατικά ο κ Βορίδης.
Αναφερόμενος στο αίτημα των αγροτών για αναπροσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο υπουργός υπογράμμισε: «Εχει αλλάξει η κατανομή του ποσού από την ΚΑΠ, δεν έχει αλλάξει το ποσό που αναλογεί στη χώρα μας. Προσέξτε, οι Πράσινοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές πίεζαν την Ευρωβουλή για να υπάρχει πιο αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής προσαρμογής» και σημείωσε: «Ολες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να έχουμε κοινή στάση για την αναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ».
Από τη μεριά του, αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη είπε: «Η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Με τη συνέχιση του διαλόγου προσδοκούμε ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Βεβαίως θα τα καταφέρουμε». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη με μεγάλο έρεισμα τους αγρότες. Είμαστε και θα είμαστε στο πλάι κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο και μελισσουργό».
Τα ονόματα των αγροτών που αποτελούν την επιτροπή και θα συμμετάσχουν στη συνάντηση στο Μαξίμου είναι τα εξής:
Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Εβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).
Ωρα μηδέν για τα αγροτικά μπλόκα
Την αυλόπορτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες, καθώς θα ικανοποιηθεί η επιθυμία τους για τετ α τετ συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση είχε από την αρχή διαμηνύσει ότι η πόρτα του διαλόγου παραμένει ορθάνοιχτη. «Για εμάς δεν υπάρχει αγροτικό “μέτωπο”. Το μόνο “μέτωπο” που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της προσέγγισης των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Η 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα καθίσει απέναντι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα κάνει μία γενική τοποθέτηση και θα ακούσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να αποκαλύψει τι βρήκε «ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού», όπως ανήρτησε προχθές στο Facebook. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα περαιτέρω κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και θα ξεκαθαρίσει ότι τα οικονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Λογικά, οι αγρότες θα ζητήσουν κάποιο χρονικό περιθώριο προκειμένου να επεξεργαστούν τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης και να τοποθετηθούν επίσημα. Μέχρι τότε, τα «πιόνια» (δηλαδή τα τρακτέρ στα μπλόκα) στην παρτίδα «σκακιού» παραμένουν στη θέση τους.
Στο μεταξύ, οι αγρότες προχώρησαν και χθες σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. Φρόντισαν να μην είναι πολύωροι, καθώς δεν ήθελαν να τραβήξουν το σχοινί την παραμονή της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό. Στα συνοριακά περάσματα με την Τουρκία (Κήποι και Καστανιές) έχουν παραταχθεί τρακτέρ. Ειδικά στους Κήπους, οι αγρότες έκλειναν κατά διαστήματα τα σύνορα στα φορτηγά, αλλά επέτρεπαν τη διέλευση λεωφορείων και επιβατικών αυτοκινήτων. Την ίδια ώρα, στο συνοριακό πέρασμα με τη Βόρεια Μακεδονία, στους Ευζώνους Κιλκίς, βρέθηκαν αγρότες. Παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου, με σκοπό να παραμείνουν στο σημείο τουλάχιστον μέχρι και τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό. Παρά το γεγονός πως η Αστυνομία είχε στήσει φραγμούς για να μην καταφέρουν οι αγρότες να προσεγγίσουν το τελωνείο, εκείνοι διήλθαν με τα τρακτέρ τους μέσα από τα χωράφια και μετά από διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς τους επετράπη να περάσουν.
Στο μπλόκο των Μαλγάρων (Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών), οι αγρότες έκλεισαν και πάλι το δρόμο για περίπου δύο ώρες. Στις 12:00 οι αγρότες από το μπλόκο στον Ε-65 πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης των Φαρσάλων. Το απόγευμα στο κέντρο των Τρικάλων κατέβηκαν για μία ακόμη φορά τα τρακτέρ. Επίσης, οι αγρότες προχώρησαν σε κλείσιμο του δρόμου Φλώρινας – Θεσσαλονίκης από τις 16:00 έως τις 17:00 στον κόμβο του Φιλώτα. Οι αγρότες της Φλώρινας προχώρησαν σε συμβολικό τρίωρο κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία στο συνοριακό πέρασμα της Νίκης. Στα Ιωάννινα, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εφορίας, ενώ τα τρακτέρ των αγροτών της Θεσπρωτίας παραμένουν παραταγμένα στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας χωρίς όμως να προχωρήσουν σε αποκλεισμό. Ωστόσο, από κοινού με αγρότες των Ιωαννίνων σήκωσαν χθες τις μπάρες των διοδίων της Εγνατίας Οδού για τους διερχόμενους οδηγούς.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ
Ειδική αποζημίωση σε γιατρούς
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Μιχαήλ Χουρδάκη σχετικά με τις αποσπάσεις ιατρικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε φορείς του ΕΣΥ, ανακοίνωσε: «Οι ιατροί και το υγειονομικό προσωπικό των Ε.Δ. που θα μεταβαίνουν σε άλλο νομό θα λαμβάνουν εφεξής επιπλέον ειδική αποζημίωση, η οποία για τους γιατρούς θα ανέρχεται στο ποσό των 1.800 ευρώ για κάθε μήνα που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ».
Ο κ. Κεφαλογιάννης, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε: «Είναι κάτι το οποίο έχω θέσει στο υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα και βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι θα γίνει πράξη με σχετική νομοθετική ρύθμιση».