Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα στο ερώτημα για την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Το 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ και μόλις το 35% κατά. «Ναι» λέει το 71% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων δηλώνει υπέρ αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει βάλει στο τραπέζι τη συγκεκριμένη πρόταση, που άλλωστε πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Από την άλλη, όμως, μπορεί κανείς να φανταστεί ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων, αν άνοιγε αυτή η συζήτηση, παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι τους αντιμετωπίζουν θετικά τη μεταρρύθμιση.
Την ίδια ώρα, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το 52% λέει «ναι» και το 41% λέει «όχι». Εδώ ο διαχωρισμός, όμως, είναι ξεκάθαρος. Υπέρ δηλώνει το 75% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 53% εκείνων του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στον Νίκο Ανδρουλάκη, αν επιμείνει να κρατήσει τη στάση που επέλεξε στη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ. Αναμενόμενη η στάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με το 73% να δηλώνουν αντίθετοι, όπως και των μικρών κομμάτων της Αριστεράς με 68%.
Οσον αφορά στη διαχείριση του προβλήματος του εθισμού των εφήβων από το Διαδίκτυο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν μέτρα. Το 46% είναι υπέρ της απαγόρευσης και το 42% υπέρ του περιορισμού της χρήσης, για τους ανήλικους κάτω των 15 ετών. Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες ανακοινώσεις, επιλέγει την οδό του περιορισμού σε συνεννόηση πάντοτε με τις οικογένειες των εφήβων.
Τέλος, το 51% των πολιτών θεωρεί πως μια ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα αποτελέσει ένα κορυφαίο γεγονός στην Ιστορία της Ελλάδας, ενώ το 40% ένα σημαντικό γεγονός, αλλά όχι από τα κορυφαία. Ακόμα και σε αυτό το ερώτημα υπάρχει έντονη κομματική χροιά, καθώς οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων της Αριστεράς αρνούνται να χαρακτηρίσουν την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών ως ένα ιστορικό γεγονός.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ
Αύριο στη μεγάλη δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»
- Η πρόθεση και η εκτίμηση ψήφου των κομμάτων
- Η αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών
- Η εμπιστοσύνη στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας
- Πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο στην Προεδρία της Δημοκρατίας
- Προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα
- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα
- Η οικονομική κατάσταση χώρας και νοικοκυριών σήμερα σε σχέση με το 2019
- Τι πιστεύουν τα νοικοκυριά για τις μειώσεις φόρων
- Η καθιέρωση επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές
- Δέκα χρόνια μετά, πως χαρακτηρίζουν οι πολίτες το δημοψήφισμα του 2015