Σπουδές
Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973 και από τα σχολικά του ακόμα χρόνια ασχολήθηκε με τα κοινά συμμετέχοντας σε μαθητικά συμβούλια και κινητοποιήσεις. To 1991 αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Τρικάλων και πέρασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας σε σχολή της Αθήνας, καθώς, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, έχει «σχέση ζωής» με το ραδιόφωνο και τη μουσική. Γι’ αυτό και ήταν παρών στα πρώτα βήματα δύο ραδιοφωνικών σταθμών.
Το 2002, άρχισε να εξασκεί το επάγγελμα του ηλεκτρονικού μηχανικού με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών έργων, αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων software για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και την ενασχόλησή του με τα κοινά, αφού εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στα Τρίκαλα, μια «θητεία» που ανανεώθηκε -κατ’ απαίτηση των δημοτών- και το 2006. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Εργων, αντιπρόεδρος της ΔΕΚΑ και της ΔΕΥΑΤ, ενώ υπήρξε μέλος του Δημοτικού Θεάτρου και του Πανελλήνιου Δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και τα Ποδήλατα, καθώς και της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού.
Ωστόσο, σταθμό για τη μετέπειτα εξέλιξη όχι μόνο του ιδίου αλλά και του Δήμου των Τρικάλων αποτέλεσε η πρώτη του εκλογή ως δημάρχου στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 με ποσοστό 53,02%, ενώ την επόμενη τετραετία, στις εκλογές της 26ης Μαΐου του 2019, επανεξελέγη με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, άνω του 57%.
Επιτεύγματα
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν ο άνθρωπος που μετέτρεψε τα Τρίκαλα σε μία από τις πιο «έξυπνες» πόλεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης.
Από τα πρώτα επιτεύγματά του ήταν η εγκατάσταση ελεύθερου ασύρματου δικτύου Wi-Fi, αλλά και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε δημόσιους χώρους ήδη από το 2017, πριν ακόμα γίνει υποχρεωτικό σε όλη τη χώρα. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν και ο άνθρωπος που κατάφερε να ενσωματώσει το ποδήλατο στην καθημερινότητα των δημοτών του, δείχνοντας πρώτα ο ίδιος το παράδειγμα.
Στον τεχνολογικό τομέα, μεγάλη καινοτομία αποτέλεσε το e-ΚΕΠ, το κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στην είσοδο του δημαρχείου και στο οποίο οι δημότες μπορούν να στέλνουν είτε μέσω εφαρμογής στο κινητό είτε με e-mail είτε ακόμα και τηλεφωνικά τα προβλήματα που εντοπίζουν, από λακκούβες μέχρι λάμπες, προκειμένου να διεκπεραιωθούν άμεσα.
Εξέχουσας σημασίας, βέβαια, ήταν και το Σύστημα Εξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού.
Κομβικής σημασίας για τον δήμο ήταν και το έργο Smart Parking, μια εφαρμογή που ενημερώνει τους οδηγούς σε ποια σημεία υπάρχουν ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ στην πόλη. Παράλληλα, στις θέσεις ΑμεΑ έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες και αν παρκάρει κάποιος που δεν είναι άτομο με ειδικές ανάγκες σε αυτές τις θέσεις, αμέσως ενημερώνεται η Δημοτική Αστυνομία και επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.
Τα Τρίκαλα, δε, είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που «λάνσαρε» το λεωφορείο χωρίς οδηγό, το οποίο, αν και στην αρχή λειτούργησε πιλοτικά στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, το προσεχές διάστημα θα κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους.
Μήνυση της Λινού στον Πολάκη για συκοφαντικές επιθέσεις - «Η αλήθεια θα φανεί στα δικαστήρια»
Επιπλέον, χάρη στον πρώην δήμαρχο και νυν υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πόλη διαθέτει σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών και προσφέρει online παρακολούθηση βλαβών και καμένων λαμπτήρων στους κυκλοφοριακούς κόμβους της πόλης που ελέγχονται από φανάρια, καθώς και σύστημα παρακολούθησης και ρύθμισης ηλεκτροβανών δικτύου ύδρευσης.
ΣΤΟΧΟΙ
Τεχνητή Νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια και ενίσχυση του gov.gr
Αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σκιαγράφησε τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση, αν και, όπως είπε εν είδει αστείου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής «δυστυχώς, η διοίκηση Πιερρακάκη-Λιβάνιου τα έκανε σχεδόν όλα. Ευτυχώς, δεν πρόλαβαν να κάνουν κάποια. Γι’ αυτό μαζί με τον υφυπουργό Κώστα Κυρανάκη θα πρέπει πολύ άμεσα να τρέξουμε και να προχωρήσουμε αυτά που έχουν, μεν, προωθηθεί, δεν έχουν τελειώσει, δε, και να δούμε και καινούργιους τομείς».
Στους άμεσους, λοιπόν, στόχους του υπουργείου προέταξε τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση, αλλά και την κυβερνοασφάλεια για τη θωράκιση του Δημοσίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων, για τις οποίες απαιτείται η δημιουργία μιας πλατφόρμας στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, όπου θα συλλέγονται ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στη σύνταξη των συμβολαίων και θα καταχωρίζονται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.
Στοίχημα για τον κ. Παπαστεργίου αποτελεί και ο εμπλουτισμός του gov.gr, το οποίο παρέχει 1.532 υπηρεσίες, ωστόσο ο αριθμός τους, όπως σημείωσε, μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 5.000.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «μεγάλη του αγάπη», την Αυτοδιοίκηση, προαναγγέλλοντας έργα «Smart Cities», τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν κατά 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 232 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Τέλος, αναφέρθηκε στον φάκελο ασθενούς, ο οποίος έχει μεν ξεκινήσει από τον προκάτοχό του, περιλαμβάνοντας την άυλη συνταγογράφηση, τα παραπεμπτικά, καθώς τις ιατρικές εξετάσεις και βεβαιώσεις ασθενών, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμα την τελική του μορφή.
Ακολουθώντας κατά γράμμα την οδηγία του πρωθυπουργού για λίγα λόγια και πολλή δουλειά, ο Δημήτρης Παπαστεργίου απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πριν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όμως, όπως φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ευθύνη για το έργο που κλήθηκε να παραγάγει είναι τεράστια και δεν αποτελεί τιμή μόνο για τον ίδιο, αλλά για ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι μαζί με την ομάδα του συνεχίζει τη σκληρή δουλειά που είχε αρχίσει ο προκάτοχός του, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ειδήσεις σήμερα
Η ένσταση, το όπλο (υπό όρους) κατά των «Σπαρτιατών» – Τι λέει στον ΕΤ ο Παναγιώτης Λαζαράτος
Στον ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν να προλάβουν τη ΔΕΘ – Το παρασκήνιο της Πολιτικής Γραμματείας