Οι «Σπαρτιάτες» κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό 4,63% και να εκλέξουν 12 βουλευτές, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τελικά το κόμμα χρησιμοποιήθηκε ως όχημα από τον καταδικασμένο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, με το «μπλόκο» του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου στο κόμμα «Ελληνες».
Παραπλανήθηκαν οι δέκα αρεοπαγίτες δικαστές στην απόφασή τους; «Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι απολύτως νόμιμη κατά την εκτίμησή μου, γιατί με τα πραγματικά και νομικά δεδομένα που είχε μπροστά του ο Αρειος Πάγος εκείνη την ημέρα δεν προέκυπτε απολύτως καμία σύνδεση του κ. Κασιδιάρη και του κόμματος “Σπαρτιάτες”, πολλώ μάλλον δεν προέκυπτε σύνδεση για να τον χαρακτηρίσει τότε κανείς πραγματικό ηγέτη. Δεν υπήρχε ούτε στη σφαίρα της φαντασίας. Η απόφαση είναι απολύτως νόμιμη και η νομιμότητα της απόφασης του Αρείου Πάγου κρίνεται μόνο με τα πραγματικά και νομικά δεδομένα άρα δεν τίθεται θέμα νομιμότητας της απόφασης» εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Λαζαράτος.
«Δεν τίθεται κανένα θέμα νομιμότητας των εκλογών. Η εκλογική διαδικασία έγινε άψογα, άψογα συμμετείχε το κόμμα “Σπαρτιάτες” στη διαδικασία» σημειώνει και διευκρινίζει: «Είναι ένα άλλο θέμα αν μετά από αυτές τις εκλογές, με συγκεκριμένες ενέργειες συσσωρευόμενες, ο κ. Κασιδιάρης ή ο κ. Στίγκας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ρητό ή έμμεσα συναγόμενο από ένα συνδυασμό πραγμάτων ότι ο κ. κύριος Κασιδιάρης είναι και θεωρείται από τον κόσμο και από τους βουλευτές του ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος. Οταν και αν συμβεί αυτό μπορεί κανείς να κάνει αίτηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ζητώντας την έκπτωση των βουλευτών από το αξίωμά τους».
Οι προθεσμίες
Από το άρθρο 58 του Συντάγματος προκύπτει πως εντός 15 ημερών μπορεί κάποιος να καταθέσει ένσταση για έλλειψη νόμιμου προσόντος του βουλευτή. «Ενσταση μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε πολίτης στην περιφέρεια του οποίου έχει εκλεγεί βουλευτής των “Σπαρτιατών”. Η ένσταση θα γίνει κατά της κηρύξεως, συγκεκριμένου βουλευτή. Επομένως μπορεί να την κάνει μόνο πολίτης που είναι στην ίδια έδρα ή οποιοσδήποτε επιλαχών βουλευτής της ίδιας έδρας. Φυσικά μπορούν περισσότεροι βουλευτές με ομοδικία ή και πολίτες, εφόσον υπάρχει λόγος, και να προσβάλλουν την κήρυξη του συγκεκριμένου βουλευτή» αναφέρει ο κ. Λαζαράτος.
Ωστόσο, ο καθηγητής επισημαίνει μια ακόμη σημαντική παράμετρο, η ένσταση κατά της οποίας είναι… απρόθεσμη. «Υπάρχει μία δεύτερη δυνατότητα να ζητήσει κάποιος να κηρυχθεί έκπτωτος ένας βουλευτής. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο κ. Κασιδιάρης είναι αρχηγός και τυπικά του κόμματος “Σπαρτιάτες” και οι βουλευτές τον αποδέχονται, τότε δημιουργείται λόγος εκπτώσεως για τον οποίο δεν υπάρχει προθεσμία. Με απλά λόγια, αν συντρέξει λόγος εκπτώσεως του βουλευτή του κόμματος “Σπαρτιάτες” μπορεί να ζητηθεί από το ΑΕΔ η κήρυξή του ως έκπτωτου σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο χωρίς προθεσμία, από τη στιγμή που θα συντρέξει ο λόγος εκπτώσεως».
Στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να είναι ένας λόγος έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα, η απάντηση είναι μάλλον συνθέτη. «Οταν ο εκλογέας εκτιμήσει έχοντας στα χέρια του το αποδεικτικό υλικό -βλέποντας τι γίνεται καθημερινά στα Μέσα Ενημέρωσης για παράδειγμα-, μπορεί να ζητήσει την κήρυξη της εκπτώσεως θεωρώντας ότι συνέτρεξε ένα καινούργιο κόλλημα, μία καινούργια έλλειψη νόμιμου προσόντος, ένα καινούργιο ασυμβίβαστο. Ποιο είναι αυτό; Οτι ο βουλευτής συμμετέχει σε ένα κόμμα που ξαφνικά έγινε αντιδημοκρατικό, υπό την έννοια του νόμου, ότι απέκτησε ηγέτη καταδικασμένο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» υπογραμμίζει ο κ. Λαζαράτος.
Σχετικά με την ένσταση των 15 ημερών, κομβικό σημείο είναι η ύπαρξη ικανού αποδεικτικού υλικού για να στοιχειοθετηθεί ότι εντός των 15 ημερών έχουν ήδη συντρέξει αρκετά περιστατικά που αποδεικνύουν την έλλειψη νόμιμου προσόντος του άρθρου 58 του Συντάγματος, το οποίο καταλαμβάνει τόσο τα τυπικά νόμιμα προσόντα του άρθρου 55 όσο και τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα του 56 και 57 του Συντάγματος.
«Αν κατατεθεί ένσταση, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας, δεν πρέπει να κατατεθεί επειδή υπήρχε εκλογική παράβαση, γιατί δεν υπήρχε καμία. Μάλιστα, αν αυτό το έκανε κάποιος και κέρδιζε θα έπρεπε να ξαναγίνουν εκλογές. Αν λοιπόν κατατεθεί ένσταση, θα πρέπει να κατατεθεί επειδή υπάρχει έλλειψη ή έκλειψη των νόμιμων προσόντων. Μέσα στα νόμιμα προσόντα είναι και το να είσαι βουλευτής ενός κόμματος που καθίσταται αρχηγός του στη συνέχεια κάποιος καταδικασμένος» σημειώνει ο καθηγητής και εξηγεί πως αν οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» δεν ανεξαρτητοποιηθούν και αναγνωρίζουν ως αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη συντρέχει σοβαρή περίπτωση να ζητηθεί η έκπτωση του βουλευτή.
Ανακατανομή εδρών
Σε περίπτωση που ευδοκιμήσει κάποια ένσταση έχουν διατυπωθεί ήδη δύο απόψεις για το τι πρόκειται να συμβεί, με τον κ. Λαζαράτο να εξηγεί ότι σε εκλογές θα πήγαινε ξανά η χώρα αν υπήρχε ζήτημα εκλογικής παράβασης. «Ομως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Μια διοικητική πράξη κρίνεται με τα πραγματικά περιστατικά του χρόνου εκδόσεως».
Αυτό που θα μπορούσε όμως να συμβεί είναι η ανακατανομή των εδρών σε περίπτωση που το ΑΕΔ κρίνει ότι οι βουλευτές πρέπει να εκπέσουν του αξιώματος επειδή για παράδειγμα δέχονται ως αρχηγό τους τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη. «Οι έδρες δεν μπορούν να πάνε στους υπόλοιπους βουλευτές των “Σπαρτιατών” γιατί θα συντρέχει το ίδιο κόλλημα. Μόνο εάν ανεξαρτητοποιηθεί κάποιος δε θα χάσει την έδρα του» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ανώτατη πηγή του Αρείου Πάγου επισημαίνει πάντως στον «Ε.Τ.» ότι οι κυβερνητικές τροπολογίες λειτούργησαν πολύ καλά, καθώς απέκλεισαν το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου από την είσοδο στη Βουλή. «Θα μπορούσε ίσως να έχει γραφτεί στο τέλος της ρυθμίσεως, ότι εάν ο φυλακισμένος αποκτήσει την ιδιότητα του αρχηγού μετά τις εκλογές συντρέχει λόγος εκπτώσεως των βουλευτών. Θα έπρεπε να είχε γραφτεί για να μην προχωρήσουμε σε αναλογικά συμπεράσματα γιατί αυτό ενέχει μια ερμηνευτική δυσκολία που θα “δυσκολέψει” και στο ΑΕΔ».
Ποτέ βγαίνει από τη φυλακή
Στο μεταξύ, ο Ηλίας Κασιδιάρης θεμελιώνει δικαίωμα υφ’ όρων απόλυσης τον Φεβρουάριο του 2024, σε χρόνο που το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν αναμένεται να έχει εκδώσει απόφαση. Οπως εξηγούν νομικοί κύκλοι στον «Ε.Τ.», ο Κασιδιάρης έχοντας εκτίσει σημαντικό κομμάτι της ποινής του για να θεμελιώσει δικαίωμα απόλυσης με όρους και με ενεργό το τεκμήριο αθωότητας εφόσον υπάρχει μόνο πρωτόδικη απόφαση, ενδέχεται να βρεθεί εκτός φυλακής.
Πάντως, σε «τιτίβισμά» του μέσα από τη φυλακή έκανε λόγο για «ανεπανάληπτο θρίαμβο» αναφερόμενος στην είσοδο του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για πανωλεθρία του συστήματος εξουσίας. «Είμαι και εγώ έτοιμος να καταρρεύσω, αλλά θα παραμείνω όρθιος, θα ανακτήσω τις δυνάμεις μου και θα επανέλθω στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, ενισχυμένος και αναβαθμισμένος» έκλεινε στο μήνυμά του, ενώ ακολούθησε το ευχαριστήριο μήνυμα του αρχηγού των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα για τη στήριξή του.