Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων αλλά και το Ουκρανικό, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι η ελληνική θέση είναι στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ελληνοτουρκικά
Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ανησυχεί για μια σύγκρουση με την Τουρκία, αλλά θα επισημάνει το πόσο κρίσιμο θα είναι το διάστημα που οι δυο χώρες θα μπαίνουν σε παράλληλη προεκλογική περίοδο, την ώρα που η Αγκυρα συνεχίζει την αναθεωρητική της στρατηγική και την πολεμοκαπηλία, που δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη.
Παράλληλα αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία, από τις τελευταίες προκλήσεις της τουρκικής ακτοφυλακής και τα επικίνδυνα παιχνίδια που συνεχίζει να παίζει στο Αιγαίο με τους μετανάστες, επιδιώκοντας ένα «θερμό επεισόδιο» για να το εκμεταλλευτεί στην προεκλογική του ατζέντα ο Τούρκος πρόεδρος για να συσπειρώσει γύρω του τους πολίτες. Αναφορές θα γίνουν και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό καθώς η Αγκυρα επιχειρεί εδώ και καιρό να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι έχει μια ειδική οικονομική σχέση με τη Ρωσία, αφήνοντας όμως την ίδια ώρα έκθετη την Ατλαντική Συμμαχία με την αναποφασιστικότητά της, στο θέμα των κυρώσεων, όπου παίζει διπλό παιχνίδι.
Δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης, να έχει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με σκοπό κατά την προεκλογική περίοδο και κυρίως στη συνέχεια, κατά το χρονικό διάστημα έως τις πιθανές δεύτερες εκλογές, όπου θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, να βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή και αεροπλανοφόρων από συμμαχικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Και αυτό να λειτουργήσει ως σχέδιο αποτροπής στα όποια σχέδια του Ερντογάν, ιδιαίτερα εάν στις 14 Μαΐου, που είναι ο πρώτος γύρος των τουρκικών εκλογών, διαπιστώσει ότι δεν του βγαίνουν οι σχεδιασμοί του και θα θελήσει να αναβάλει τον δεύτερο γύρο, δημιουργώντας μια τεχνητή κρίση με την Ελλάδα. Στόχος της Αθήνας είναι να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα και στον Τούρκο πρόεδρο να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένταση στο Αιγαίο.
Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά στο ΝΑΤΟ και στο πώς η Αγκυρα δομεί τις σχέσεις εντός της Συμμαχίας, καθώς το πρόσχημα των ενδεχόμενων ασκήσεων θα είναι ενταγμένο, όπως έχει γραφτεί και στο παρελθόν, στο ευρύ πρόγραμμα εκπαιδεύσεων που εξελίσσονται διαρκώς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) και στους συμμάχους μας.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση των ΗΠΑ συζητείται η συμμετοχή του αεροπλανοφόρου που εκείνη την περίοδο θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου. Εξάλλου η αμερικανική παρουσία στη χώρα μας είναι έτσι και αλλιώς αναβαθμισμένη, μέσω της Αλεξανδρούπολης προς την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και με το νέο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που επιτρέπει μεγάλες μετακινήσεις στρατευμάτων γι’ αυτόν τον σκοπό.
ΣΥΡΙΖΑ: Στην «αγκαλιά» του Κασσελάκη 77 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής - Αναλυτικά η λίστα
Τα F-35
Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρχουν συναντήσεις με Αμερικανούς παράγοντες, στις οποίες θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η κοινή πρόθεση για τα F-35, αλλά και για το «πάγωμα» των όποιων συζητήσεων με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τα F-16, από τη στιγμή που η Αγκυρα, εκτός των άλλων, μπλοκάρει την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Στη δε περίπτωση της Γαλλίας, με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμφωνο αμοιβαίας συνδρομής, η συζήτηση αφορά στο μοναδικό αεροπλανοφόρο που διαθέτει το γαλλικό ναυτικό, το «Σαρλ ντε Γκωλ», ενδεχομένως και σε συνδυασμό με κάποιο από τα ελικοπτεροφόρα τύπου «Μιστράλ» που πραγματοποίησαν επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις στο Αιγαίο με τις ελληνικές Ε.Δ. κατά το πρόσφατο παρελθόν. Η «θερμή» περίοδος που θα πρέπει να καλυφθεί είναι περίπου 15 ημέρες και ιδιαίτερα αυτή που μεσολαβεί από τις 14 Μαΐου μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα, διάστημα που θα κριθεί ποιος θα είναι ο νικητής των τουρκικών εκλογών.
Παράλληλα σε επιφυλακή θα παραμείνουν όλο αυτό το διάστημα ο στόλος μας στο Αιγαίο και τα σκάφη του Λιμενικού.
Ποιοι θα είναι στο Μόναχο
Στην περσινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια είχαν λάβει μέρος μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και η υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ο Μπιλ Γκέιτς, με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος «Bill & Melinda Gates», ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κλίμα Τζον Κέρι κ.ά. Από τη διάσκεψη απείχε η ρωσική κυβέρνηση, καθώς, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα θεωρεί ότι η διοργάνωση «έχει χάσει την αντικειμενικότητά της» και έχει εξελιχθεί «σε ατλαντικό φόρουμ». Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να πράξει και φέτος.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Γιατί άκουσε το τρίτο όχι για την αποφυλάκισή της – Τι ρόλο έπαιξαν Παντσέρι και Τζόρτζι
Βιασμός 13χρονης: Φρίκη στη Λιβαδειά με ραντεβού-παγίδα μέσω social media
Μίλτος Τεντόγλου: Ενας ωραίος, ιπτάμενος… τρελός!