Όπως ανέφερε ο ίδιος η νεά κοινοβουλευτική Ομάδα έχει ως στοχο «να ξαναφέρει ένα ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο που θα έχει πρόσημο στην δημόσια συζήτηση, που θα είναι αριστερό και θα απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες». Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά όχι η τοξικότητα και η χυδαιότητα που εκπέμπεται το τελευταίο διάστημα και είναι προσβλητικό για όλον τον χώρο της αριστεράς και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.
Ερωτηθείς αν αυτή η τοξικότητα και η χυδαιότητα στην οποία αναφέρθηκε ανήκει στον κ. Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα, ο ίδιος απάντησε πως «όποιος παρακολουθεί με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα τον δημόσια συζήτηση αυτό συμπεραίνει».
Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως η απόφαση να φύγουν ήταν επώδυνη και ότι σεβόνται αυτούς που μένουν πίσω.
«Εμείς δεν φύγαμε -όπως μας λένε- για τις καρέκλες ίσα ίσα μας προτάθηκαν καρέκλες και της αρνηθήκαμε αν μας ενδιέφεραν οι καρέκλες θα ήμασταν εκεί και δεν θα παίρναμε το ρίσκο να φύγουμε. Αυτό που θέλαμε και είχαμε συζητήσει είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα σαφές πολιτικό σχέδιο, που πάμε, τι θέλουμε να πούμε στους Έλληνες πολίτες, ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και να δούμε πως θα συγκροτηθεί μια ομάδα που να μπορέσει να φέρει σε πέρας αυτό το σχέδιο. Δυστυχώς τίποτα από τα δύο δεν έγινε. Είδαμε επιλογές που οδήγησαν σε εκφυλισμό έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο και εμείς πήραμε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη απόφαση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.
Εξήγησε πως κ. Κασσελάκης έκανε τις επιλογές του σε σχέση με την κεντρική ηγετική ομάδα την οποία ήθελε να έχει γύρω και η οποία εξέπεμψε και το σήμα του πως θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα.
Συμπλήρωσε πως ο στόχος τους είναι διπλός. «Αφενός να διαμορφώσουμε μια αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που απουσιάζει στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή μια πειστική δύναμη της αντιπολίτευσης η οποία να αντιπαρατίθεται ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι σε αυτήν και νομίζω πως μπορούμε να έχουμε μια τέτοια αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη. Το δεύτερο είναι να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη, πειστική ριζοσπαστική και συνάμα ρεαλιστική πρόταση προς τον ελληνικό λαό.
Ο ίδιος ανέφερε πως θα δώσουν την μάχη των ευρωεκλογών για να εδραιωθεί το νέο κόμμα και πως θα προχωρήσουν συντεταγμένα το επόμενο διάστημα.
Ερωτηθείς αν αισθάνεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη ή το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, ο ίδιος απάντησε πως «Θέλουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε».
Νάσος Ηλιόπουλος για νέο κόμμα: Το όνομα δεν θα είναι Αριστερά Μπροστά
Στην διάψευση των πληροφοριών ότι το νέο εγχείρημα των 11 βουλευτών, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ονομάζεται «Αριστερά Μπροστά» προχώρησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Λίγες ώρες πριν την αποκάλυψη του ονόματος, ο κ. Ηλιόπουλος , μιλώντας στο OPEN, δεν έδωσε λεπτομέρειες και αρκέστηκε να πει: «Θα έχει ένα καθαρό πολιτικό στίγμα που θα δείχνει ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο ξεκίνημα».
Για τις επόμενες κινήσεις της ομάδας των 11, είπε πως «σήμερα συγκροτείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα και επίσημα συγκροτείται όταν θα κατατεθεί και το χαρτί στην Ολομέλεια. Την Τετάρτη θα μπούμε στην Ολομέλεια για το φορολογικό νομοσχέδιο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να «υπάρχει μαχητική» αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Σχετικά με το γιατί δεν παρέδωσαν την έδρα τους, ο κ. Ηλιόπουλος είπε: «Είμαστε άνθρωποι που εκλεγήκαμε από μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, το μέσα σε 3 μήνες να την αλλάζαμε αυτό θα ήταν πραγματικά μια παρέκκλιση από τα ζητήματα ηθικής».
Ηλιόπουλος: Υπάρχει επικοινωνία με τον Πέτρο Κόκκαλη
Ερωτηθείς για το εάν ο Πέτρος Κόκκαλης θα είναι μαζί τους, ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε: «Θα ήταν ένα πολύ καλό ενδεχόμενο να μπορέσουμε να κατέβουμε μαζί στις εκλογές. Υπάρχει επικοινωνία. Ο κ. Παπαδημούλης έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει αυτή την προσπάθεια και το έχει πει πως δεν θα ξανακατέβει στην ευρωβουλή. Είναι η τελευταία του θητεία. Με τον κ. Κούλογλου δεν έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία».
Για τη συνάντηση που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι δεν μεταφέρει τι συζητήθηκε σε ένα ιδιωτικό τετ α τετ. «Ό,τι και να γίνει, για μένα είναι ο άνθρωπος που συνάντησα πρώτα σαν γραμματέας στη νεολαία το 2001, είναι ο άνθρωπος που έκανε την Αριστερά κυβέρνηση και κατάφερε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Θεωρώ κατανοητή την επιλογή του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και να μην έχει μιλήσει δημόσια μέχρι αυτή τη στιγμή. Δεν είμαστε απέναντι από τον κ. Τσίπρα, είμαστε σε ένα διαφορετικό πολιτικό χώρο. Απέναντί μας είναι ο κ. Μητσοτάκης».
Ηλιόπουλος: Με τον κ. Κασσελάκη υπάρχουν διαφωνίες -Έχει κάνει συντηρητική μετατόπιση
Στη συνέχεια, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν διαφωνίες.
«Με τον κ. Κασσελάκη υπάρχουν διαφωνίες και υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα και μια συντηρητική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα πολιτικό κενό. Σε οποιαδήποτε άλλη συγκυρία, άνθρωπος είχε κάνει την δήλωση που έκανε ο υπουργός για τους δικηγόρους και τους κούριερ, θα είχε φύγει σε 5 λεπτά. Έμεινε στη θέση του ο κ. Τσακλόγλου ακριβώς γιατί υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει μόνος του. Το γεγονός πως σήμερα συζητάμε για μια χώρα όπου άνθρωπος 82 ετών ανάπηρος πετιέται στο δρόμο, είναι στοιχεία κοινωνικής χρεοκοπίας. Το σημερινό κόμμα του κ. Κασσελάκη δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη γιατί σε κεντρικά ζητήματα σε 4-5 μέρες μπορεί να έχει διαφορετικές τοποθετήσεις και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Και σε άλλα ζητήματα, έχει κάνει μια συντηρητική μετατόπιση και ένα τρίτο θέμα είναι πως όταν θέλεις να υπάρχει μια συνύπαρξη, πρέπει να υπάρχει στοιχειωδώς μια σχέση εμπιστοσύνης. Αν η διαφορετική άποψη αντιμετωπίζεται ως υπονόμευση, πέμπτη φάλαγγα κτλ. Αντικειμενικά εκεί δεν μπορεί να υπάρχει συνύπαρξη».
Σχετικά με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε: «Θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να μην πάει. Είναι αστείο και μόνο που το συζητάμε. Δείχνει πανικό να το επικαλείται κάποιος. Το ποιες είναι οι κεντρικές θέσεις κρίνεται στις κεντρικές τοποθετήσεις του νέου προέδρου».
Ηλιόπουλος: Στην ΚΕ ο Κασσελάκης συμπεριφερόταν σαν CEO σε εταιρεία που θα κάνει απολύσεις
«Η Κεντρική Επιτροπή ήταν μια σοκαριστική στιγμή γιατί είδες έναν άνθρωπο που δεν συμπεριφέρεται σαν πολιτικός αρχηγός αλλά σαν CEO σε μια εταιρεία υπό εκκαθάριση, που έχει έρθει να κάνει απολύσεις. Και αυτό δεν είναι πολιτική διαδικασία. Ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν είχε μιλήσει για οποιαδήποτε διαφωνία με τη φράση “πέμπτη φάλαγγα”. Εκεί ξεπερνιόνται τα όρια της συνύπαρξης. Δεν έχω πρόβλημα να είμαι σε έναν πολιτικό χώρο και να είμαι η μειοψηφία, έχω πρόβλημα όμως όταν δεν μπορώ να παλέψω για τη γνώμη μου», υπογράμμισε.
Ειδήσεις σήμερα
Βασίλης Βασιλικός: Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο του σπουδαίου συγγραφέα
«Καλάθι του νοικοκυριού»: Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024
Μητσοτάκης: Κεντρική υποχρέωση της πολιτείας οι πολιτικές για ΑμεΑ