Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου με τον τίτλο «Από την ένταση στον πόλεμο», εκδόσεις Αρμός;
Η ιδέα προήλθε από τη συνεχή ενασχόληση με το θέμα, από τη γνώση των εξελίξεων στην περιοχή κι από τη συνείδηση πως ο πόλεμος δεν θα τελειώσει γρήγορα.
Ο τίτλος «Από την ένταση στον πόλεμο» είναι συμβολικός ή δηλώνει κάτι κυριολεκτικά;
Είναι συγκερασμός των γεγονότων που οδήγησαν στη σύγκρουση, καθώς και η παρακολούθηση των πολυποίκιλων διαστάσεων που εκδηλωθήκαν αφού ξέσπασε ο πόλεμος.
Ποιοι είναι οι λόγοι που ξεκίνησε η αντίθεση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία;
Η ανασφάλεια της Ρωσίας που πατροπαράδοτα ανησυχεί για οτιδήποτε συμβαίνει κοντά στα σύνορά της, αλλά και η αλαζονική συμπεριφορά της Ουκρανίας που πίστεψε πως η απειλή της αντίδρασης της Δύσης θα απέτρεπε τη Μόσχα από την εκδήλωση επιθετικών συμπεριφορών. Το Κίεβο φαίνεται να πίστευε πως θα έμπαινε στο ΝΑΤΟ πριν το Κρεμλίνο έμπρακτα αντιδράσει. Κάτι βέβαια που δεν πρόλαβε να πετύχει.
Ποια είναι τα πώς και τα γιατί της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία;
Αυτή είναι η ουσία όλου του βιβλίου. Εντελώς συνοπτικά, όταν η Μόσχα συνειδητοποίησε πως η Δύση με αιχμή τις βαλτικές χώρες, τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας και την Ουκρανία είχε εξαφανίσει το λεγόμενο «στρατηγικό βάθος» της Ρωσίας και μεγάλωσαν οι κίνδυνοι περικύκλωσής της, οι φόβοι έγιναν υστερία. Βέβαια αυτό δεν δικαιολογούσε την εισβολή. Διότι με την αναγνώριση των δύο περιοχών του Ντονμπάς το Κίεβο δεν μπορούσε πλέον να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτή υπήρξε τότε και η άποψη Ρώσων ειδικών. Πάντως η Δύση αγνόησε πλήρως τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις της Μόσχας.
Γιατί έγινε αυτός ο πόλεμος; Δεν μπορούσε να αποφευχθεί;
Βεβαίως και μπορούσε να αποφευχθεί. Οπως θα μπορούσε και τώρα να σταματήσει. Αλλά πρέπει όλοι να λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες της άλλης πλευράς. Η αλαζονεία οδηγεί σε κλιμάκωση και τραγικά αδιέξοδα.
Ποιος κερδίζει από αυτό τον πόλεμο;
Για την ώρα, κανείς. Η Ρωσία έχει κατακτήσει κάποια εδάφη, αλλά έχει επίσης χάσει εδάφη, κι έχει πάθει ζημιά το στρατιωτικό της κύρος. Από την άλλη πλευρά, οι κυρώσεις οι οικονομικές της Δύσης έχουν χτυπήσει στο κενό, ενώ η Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Εχουν επιβληθεί κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και καταρρέουν πολλές αμερικανικές κι ελβετικές.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος σε περιοχές που αναπτύσσονται κοντύτερα ή μακρύτερα από τα θέατρα επιχειρήσεων;
Σίγουρα πάρα πολύ άσχημες. Και σε υποδομές και σε ανθρώπους, και κυρίως οικονομικά.
Γράφετε: «Αυτός ο πόλεμος θα σημάνει πάρα πολλά πράγματα για την εποχή μας. Ο κόσμος δεν πρόκειται ποτέ πλέον να είναι ο ίδιος». Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτή τη σκέψη σας;
Οι γεωπολιτικές και οι γεωοικονομικές επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές. Θα αλλάξουν οι δομές ενεργειακής βάσης πολλών χωρών. Αυτό θα μεταβάλει τους προσανατολισμούς πολλών οικονομιών αλλά και το γενικότερο προφίλ των οικονομικών τους υποδομών. Θα έρθουν στο προσκήνιο οικονομίες της Αφρικής που παράγουν τα απαραίτητα μέταλλα για υπολογιστές, semicοnductors (ημιαγωγούς) και θα υποχωρήσουν όσες παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Εκ των πραγμάτων η βιομηχανική παραγωγή θα αποκτήσει καινούργιο χαρακτήρα, όπως και θα ανέβει ο ρόλος της γεωργίας.
Τα κείμενα του βιβλίου φέρνουν στο προσκήνιο πράγματα που δεν είναι γνωστά. Πώς μπορείτε και προσεγγίζετε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις;
Εχω ζήσει πολλά χρόνια στη Ρωσία, όπως και σε ΗΠΑ, Αγγλία. Γνωρίζω επίσης καλά την Κίνα και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Συνδυάζοντας αυτά με εξαντλητικό διάβασμα πολλών πηγών, οπλίζεσαι ώστε να καταλαβαίνεις κάποια πράγματα.
Σήμερα εκδίδονται πολλά πολιτικά βιβλία. Για ποιο λόγο υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον;
Υπάρχει μια στροφή του ενδιαφέροντος στη γεωπολιτική. Αν και τα social media και η τηλεόραση κυριαρχούν. Ο κόσμος όμως, όχι όλος βέβαια, θέλει ουσιαστική γνώση και βάθος. Αυτό μπορεί να το βρει μόνο στα βιβλία.