Ελλείψει κεντρικής γραμμής, για δύο ώρες τα μισά ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για τα «λεφτόδεντρα» που βρήκε ο Μητσοτάκης και για τις εκλογές που «μυρίζουν» και τα άλλα μισά έψαχναν να βρουν… ασάφειες στη δέσμευση περί αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Τα τηλέφωνα στην Κουμουνδούρου από τους δημοσιογράφους είχαν «σπάσει» διότι είχαν περάσει δύο ώρες από το τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη και αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπήρχε. Και τελικά, η ανακοίνωση ήρθε. Και έλεγε τα αναμενόμενα περί «9μηνης λεηλασίας» και «τρομοκρατημένου πρωθυπουργού», αλλά για την… ταμπακιέρα όχι και πολλά. Καλά τα μέτρα; Κακά τα μέτρα; Τι είπε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το δημόσιο ταμείο και να βγάλει χρήματα των φορολογουμένων «για να καλύψει μέρος των σπασμένων από τα υπερκέρδη των εταιριών, και ιδιαίτερα της ΔΕΗ». Και ότι «ο Μητσοτάκης αφήνει ανέγγιχτο το μηχανισμό της αισχροκέρδειας».
Παραδοχή
Απορία ψάλτου βηξ, λέει η παροιμία, αλλά ο ψάλτης δεν είχε θράσος σαν τα υψηλά κλιμάκια, που έσπευσαν να ασκήσουν πίεση να βγάλουν μία ανακοίνωση απαξιωτική, που να μηδενίζει τα μέτρα, όταν χθες τα στελέχη της Κουμουνδούρου, είτε τριγύριζαν στους διαδρόμους είτε μιλούσαν στα τηλέφωνα, παραδέχονταν ότι η κυβέρνηση πέρασε πολύ πάνω από τον πήχυ που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και έλεγαν δύο πράγματα για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες. Οτι τα μέτρα είναι καλά και θα είναι αποτελεσματικά και ότι θα καλύψουν πολύ μεγάλο μέρος όσων επλήγησαν από το κύμα ακρίβειας των τελευταίων μηνών.
Απόπειρα απαξίωσης
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Νωρίτερα, στην περιοδεία του στην Καβάλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για πρωτοφανή αδιέξοδα από την ακρίβεια και τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ επιχείρησε προκαταβολικά, όπως έκανε και προχθές στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, να απαξιώσει τα μέτρα που ανακοίνωσε αργότερα ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας: «Αφού 9 μήνες ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική του να αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια στην ενέργεια έχει λεηλατήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σήμερα, έντρομος μπροστά στην οργή και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας, προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα για να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται. Για εμάς, όποια μέτρα, έστω και τα πολύ αργοπορημένα, είναι καλοδεχούμενα».
Για να μαζέψει ψήφους
Επειδή, όμως, στην Καβάλα, όπως και προχθές στον Πύργο, ο κ. Τσίπρας δεν πήγε για να συμπαρασταθεί στους πολίτες που δοκιμάζονται από την ακρίβεια, αλλά για να μαζέψει καμία ψήφο για την εσωκομματική κάλπη της 15ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας, αφού είπε ότι στην Καβάλα κυριαρχούν η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η ανεργία και η ανέχεια, προχώρησε στο… παρασύνθημα: «Στις 15 του Μάη λοιπόν καλούμε τους πολίτες στις εσωτερικές μας διεργασίες. Να συμμετάσχουν ενεργά και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρία χρόνια τώρα εργάζεται άοκνα για να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Οσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τοπικό κανάλι Center TV, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε όσα ανακριβή λέει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τη ΔΕΗ κ.λπ. Για πρώτη φορά δημοσίως, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το χρηματιστήριο ενέργειας ήταν πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και επιβλήθηκε ως κοινοτική οδηγία, λέγοντας: «Το χρηματιστήριο της ενέργειας είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν -βεβαίως δεν είχαν κι άλλη επιλογή, εφόσον ήταν κοινή απόφαση- από το 2018».
ΚΙΝ.ΑΛ. – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ: Χαμηλοί τόνοι και αίτημα για πλαφόν στη λιανική
Το ΚΙΝ.ΑΛ. κινήθηκε με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικούς τόνους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά, προσπαθώντας να προλάβει τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις με μία δική του τροπολογία, καλώντας την κυβέρνηση να επιβάλει πλαφόν στη λιανική τιμή και στη συνέχεια με μία λιτή ανακοίνωση, με την οποία έδειξε ότι μάλλον δεν διαφωνεί με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εκφράζει αμφιβολίες για την άμεση εφαρμογή τους. «Η ενεργειακή κρίση, που στη χώρα μας έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, απαιτεί θεσμικές παρεμβάσεις, ανθεκτικές στο χρόνο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν μαζί με μια επιδοματική πολιτική. Επιμένουμε στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, που ανακουφίζει άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους υπέρογκους λογαριασμούς και επιμερίζει το κόστος σε όλους τους συντελεστές της αγοράς. Αλλη μια φορά συμφώνησε με την εδώ και μήνες διατυπωμένη θέση μας για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας. Επιτέλους, από τα λόγια, ας περάσει στις πράξεις», ήταν η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις. Νωρίτερα, είχε παρουσιάσει και καταθέσει στη Βουλή μία τροπολογία που επί της ουσίας προέβλεπε πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, με το οποίο -όπως υποστήριξε η Χαριλάου Τρικούπη- οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν πάνω από 10% σε σχέση με αυτά που πλήρωναν πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση (1/5/2021)», προβλέπει όμως και «απαγόρευση της διακοπής του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όταν τους επιβάλλεται χρέωση που υπερβαίνει το πλαφόν του 10%. Για τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από λογαριασμούς ρεύματος από 1ης/5/2021, η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ. έκανε λόγο για δυνατότητα ρύθμισης σε 240 δόσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για ρεύμα: Αποσυμπίεση με γενναία μέτρα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις
ΔΕΗ επιστροφή: Πώς θα δοθούν τα αναδρομικά από τον Δεκέμβριο