Γράφουν οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή έρχεται από το επόμενο δικαστικό έτος, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να καθιερώσει την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων της ποινικής δίκης, απελευθερώνοντας χιλιάδες αστυνομικούς και δικαστικούς υπαλλήλους που είχαν εγκλωβιστεί σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο 1.500.000 δικόγραφα διακινούνται από την Ελληνική Αστυνομία, μέσα από τη χρονοβόρα διαδικασία της φυσικής επίδοσης, η οποία πλέον αναμένεται να περιοριστεί αισθητά. Η τροποποίηση θα εξειδικευτεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία θα αναφέρονται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές και λεπτομέρειες εφαρμογής της ηλεκτρονικής επίδοσης.
«Αυτή η πρωτοβουλία, πέραν του εκσυγχρονισμού και της επιτάχυνσης των δικονομικών διαδικασιών, απαλλάσσει και απελευθερώνει 1.500 αστυνομικούς από αυτό το κατ’ εξοχήν γραφειοκρατικό πάρεργο. Οι αστυνομικοί αυτοί, επιστρέφουν στα κύρια αστυνομικά τους καθήκοντα, δίπλα στον πολίτη, στις γειτονιές, στις αναγκαίες περιπολίες, οπουδήποτε πραγματικά χρειάζονται και ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία της νέας ψηφιακής εφαρμογής.
Δικαστικοί υπάλληλοι
Τοξικός μέχρι τη διάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατήγγειλε θάνατο που δεν συνέβη - Σφοδρή επίθεση από Γεωργιάδη
Εκτός από τους 1.500 αστυνομικούς, αναμένεται να «απελευθερωθεί» και ένας μεγάλος αριθμός δικαστικών υπαλλήλων που είχε επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο. Παράλληλα, η ψηφιοποίηση της διαδικασίας πρόκειται να βάλει τέλος στις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, επιταχύνοντας την απόδοση δικαιοσύνης.
«Η ηλεκτρονική επίδοση καθιερώνεται ως ο κύριος τρόπος επίδοσης για την ποινική δικαιοσύνη, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που εξασφαλίζουν απόλυτη διαφάνεια, ταχύτητα και εγγυήσεις αντικειμενικότητας. Με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζονται πλήρως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποινικής δίκης», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι το υπουργείο εργάζεται μεθοδικά για την ψηφιακή μετάβαση του εθνικού δικαστικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φυσική επίδοση δεν καταργείται πλήρως, αναμένεται όμως να περιοριστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν αξιολόγησης του αρμόδιου εισαγγελέα. Θα λαμβάνεται υπόψη το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας, (λ.χ. νησιά, δύσβατες ορεινές περιοχές, παραμεθόριες περιοχές κ.λπ.), αλλά και η επικινδυνότητα που εγκυμονούν οι επιδόσεις σε εμπλεκομένους σε ειδικές κατηγορίες παραβατικών συμπεριφορών.
«Δυνατό παράδειγμα»
«Νομίζω ότι είναι το καλύτερο δυνατό παράδειγμα πώς τα ψηφιακά μέσα μπορούν να έρθουν να συμβάλουν και να γίνουν αρωγοί σε ένα καλύτερο σχεδιασμένο κράτος», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι: «Είμαστε σε μία πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να μπορέσουμε να ψηφιοποιήσουμε πολλές ακόμα διαδικασίες».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr