Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εφόσον αυτό το κλίμα διατηρηθεί το επόμενο διάστημα θα ανοίξει ο δρόμος και για την πραγματοποίηση, το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ νωρίτερα, τον Απρίλιο, θα γίνει η συνάντηση κλιμακίων των δύο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στην Αγκυρα.
Το γεύμα του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν διήρκεσε δύο ώρες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στη συνέχεια, κατά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για μια «πολύ ανοιχτή και πολύ ειλικρινή συζήτηση». Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών σχέσεων, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό έγινε χωρίς την οξύτητα και την ένταση που έχει υπάρξει όλο το προηγούμενο διάστημα από τουρκικής πλευράς.
Θεμέλια συνεργασίας
«Εχουμε μεγάλες διαφορές, οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, στα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος, κατά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στο γεύμα που είχε προηγηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα και εξέφρασε την ελπίδα πως «συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».
Οικονομία
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν «επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε, όμως, έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μια σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες». Εκτίμησε μάλιστα πως εφόσον όλα πάνε καλά «θα μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα, το φθινόπωρο». «Νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, έχουμε μεγάλες διαφορές, οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μια στιγμή στην άλλη».
Πέφτουν οι τόνοι
Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, καθώς υπήρξε συναντίληψη όσον αφορά στο γεγονός ότι μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προς όφελος και των δύο χωρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως είναι προς όφελος όλων να πέσουν οι τόνοι και να συνεργαστούμε εκεί που πρέπει να συνεργαστούμε και να μην προσθέτουμε και άλλα προβλήματα και εντάσεις.
Η αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι πως οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σαν σύμμαχοι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις οικονομικές σχέσεις και στη θετική ατζέντα των δύο χωρών, συμπεριλαβανομένου και του ζητήματος της ενέργειας.
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.
Από την πλευρά της, η Τουρκική Προεδρία επεσήμανε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίστηκε ιδιαίτερα η ευθύνη που φέρουν για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την εστίαση στη θετική ατζέντα.
Ο Τούρκος πρόεδρος
Επίσης, ότι παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, ενώ ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο και ότι οι δύο χώρες πρέπει πάντοτε να συνομιλούν, και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.
Πριν την έναρξη του γεύματος οι δύο ηγέτες είχαν χαλαρό διάλογο, με τον κ. Μητσοτάκη να δείχνει ενδιαφέρον για τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια, τον κ. Ερντογάν να δηλώνει αρκετά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα αλλά να τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε στην περιοχή μας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr