Σήμερα, το ίδιο ερώτημα δεν οδηγεί στην ίδια απάντηση. «Θα δούμε…», σου απαντούν.
Απόκτησε «αντίπαλον δέος» ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μήπως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι εκεί όπου ετοιμαζόταν να πάει σε ένα συνέδριο και μία εκλογή από τη βάση χωρίς αντίπαλο, τώρα πρέπει να ετοιμαστεί για μάχη; «Θα δούμε…».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έδειχνε να έχει πολιτικές φιλοδοξίες αλλά αντιδρά -όπως και τα στελέχη των 53+ και της «Ομπρέλας»- επειδή αντιλήφθηκε ότι ο Τσίπρας σκοπεύει να φτιάξει ένα αρχηγικό κόμμα, που θα διοικείται από αυτόν και θα λειτουργεί για αυτόν, και ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι, δεν θα έχει ρόλο.
Και είναι αλήθεια ότι ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπήρχε και υπάρχει ένα τεράστιο ιδεολογικό, πολιτικό και πολιτισμικό χάσμα και από την αρχή οι δυο τους ήταν σαν «ξένοι στο ίδιο κόμμα». Τώρα είναι και εσωκομματικοί αντίπαλοι.
Με εισήγηση του Γιάννη Δραγασάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετείχε στην εξάδα των οικονομολόγων που έβγαλε μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας το 2014, για να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη και τις Βρυξέλλες ότι θα μπορέσει να χειριστεί τα της οικονομίας σε καιρό κρίσης και Μνημονίων, παρά τα όσα έλεγε ο ίδιος για κατάργηση Μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο, «σεισάχθεια» κ.λπ.
Ο Δραγασάκης ήταν ο επικεφαλής μαζί με Σταθάκη, Τσακαλώτο και Μηλιό από τη μία και Βαρουφάκης και Λούκα Κατσέλη (μυστικοσύμβουλος ακόμα τότε και εισηγητής της «σεισάχθειας» που ποτέ δεν υπήρξε) ως επιλογές Τσίπρα. Από τότε, Αλέξης και Ευκλείδης δεν… κολλούσαν, αλλά ο Ευκλείδης είχε αναλάβει (κατόπιν εισήγησης Δραγασάκη) τις άτυπες, προεκλογικές επαφές με την τρόικα. Ηταν μαρξιστής και ριζοσπάστης, όπως και ο Μηλιός, αλλά περισσότερο ρεαλιστής, όπως -ευτυχώς- αποδείχθηκε λίγους μήνες αργότερα.
Δεν υπάρχει χημεία
Από τότε, ο Αλέξης, με την ιδιοσυγκρασία και τα κόμπλεξ που κουβαλά ένα λαϊκό παιδί που έφτασε να διεκδικεί την πρωθυπουργία λόγω συγκυρίας, επληροφορείτο από διάφορους… καλοθελητές ότι ο Ευκλείδης «είναι έτσι», «είναι αλλιώς», «είναι φίλος του Στουρνάρα», «έχει ακριβά γούστα», «έχει φράγκα έξω» και διάφορα τέτοια. Ποτέ δεν υπήρξε χημεία μεταξύ τους, ποτέ δεν έδεσαν ως ομάδα.
Για παράδειγμα, ο Ευκλείδης δεν έχει περάσει ακόμα την πράσινη γκαραζόπορτα της βίλας του Σουνίου, όπου ο Αλέξης καλεί συχνά κόσμο, όχι μόνο για δουλειά, αλλά και για χαλάρωση. Και δεν την έχει περάσει και επειδή ποτέ δεν τον κάλεσε ο Αλέξης, αλλά και ποτέ ο ίδιος δεν επιδίωξε να καλεστεί, όπως έχουν κάνει τόσοι και τόσοι για να μπουν στην παρέα του αρχηγού. Και κάποιες φορές γινόταν «τούρμπο» ο Αλέξης όταν μάθαινε ότι ο Τσακαλώτος, με τη σύντροφό του ή την παρέα του, έφτανε μέχρι το Λαύριο (που του αρέσει πολύ και πάει συχνά), αλλά ποτέ δεν έκανε μία κίνηση να διανύσει άλλα τρία χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο και να φτάσει μέχρι τη βίλα του Σουνίου.
Μία από τις χειρότερες στιγμές του Αλέξη Τσίπρα στο εξάμηνο του 2015 ήταν όταν αναγκάστηκε, κατόπιν εισήγησης Δραγασάκη που είχε ενημερωθεί αναλυτικά για την καταστροφική διαχείριση/ διαπραγμάτευση Βαρουφάκη από τους Χουλιαράκη, Λιάκο, Κουτεντάκη, αλλά και τρόικας (επειδή τον ήξεραν) να κάνει υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Είχε μάθει ο Αλέξης από τους «καλοθελητές» την περίοδο της «σκληρής διαπραγμάτευσης» ότι ο Ευκλείδης είχε σημαντικές ενστάσεις για τη διαπραγμάτευση από Βαρουφάκη και Παππά, αλλά δεν πήγαινε στον ίδιο και τις έλεγε στον Δραγασάκη για να τις μεταφέρει, επειδή θεωρούσε ότι και να του εξηγήσει, δεν θα καταλάβει. Αυτή ήταν και αυτή είναι η άποψη του Τσακαλώτου για τον Τσίπρα. Ενας ανασφαλής, τακτικιστής που, λόγω… Αλαβάνου και συγκυρίας, ανέβηκε κατευθείαν τη σκάλα και δεν πήγε σκαλί σκαλί.
Κακές σχέσεις
Δεν τα πήγαινε καλά και με τους «σωματοφύλακες» του Τσίπρα ο Τσακαλώτος. Τον Παππά, τον Πολάκη, τον Καρτερό, τη Γεροβασίλη, τον Γιώργο Τσίπρα και πολλούς άλλους. Συμφώνησε το 3ο πιο σκληρό και αχρείαστο Μνημόνιο, απομακρύνοντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, έγινε κατόπιν εντολής των Βρυξελλών προς τον Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης και μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά ποτέ δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Τσίπρα. Και όταν πια τα σύννεφα της ήττας που ερχόταν, μετά τη συμφωνία του Ιουνίου του 2017 με την τρόικα για το κλείσιμο του προγράμματος, γίνονταν από όλους ορατά, το κλίμα ανάμεσα στον Αλέξη και τον Ευκλείδη επιδεινωνόταν.
Το «σύστημα Τσίπρα» δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ως υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είχε δεχθεί να συμμετάσχει στη «φιέστα» για την οικονομία που διοργάνωνε ο Τσίπρας το καλοκαίρι του 2018 για να φορέσει γραβάτα για να πει «Μνημόνιο τέλος».
Ο λαός όμως δεν «μάσησε». Και μετά την τριπλή εκλογική ήττα, το «σύστημα Τσίπρα» επεδίωξε να μετατρέψει τον Τσακαλώτο σε «αποδιοπομπαίο τράγο». «Χάσαμε επειδή γ@μ@σ@με τη μεσαία τάξη», ανέκραξε ο «σωματοφύλακας» Πολάκης, κατηγορώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο γι’ αυτό, λες και τις αποφάσεις τις έπαιρνε μόνος του. «Επηρεάστηκε από την άρχουσα τάξη, τις τράπεζες και τους θεσμούς. Αν υπήρχε η βούληση, το πλεόνασμα των 47 δισ. θα μπορούσε να ήταν μικρότερο και να στηρίζαμε την πραγματική οικονομία», έγραψε και ο Γιώργος Τσίπρας (σ.σ.: ο εξάδελφος που τον είχε διώξει κακήν κακώς ο Νίκος Κοτζιάς από το υπ. Εξωτερικών και τον είχε κάνει ο Αλέξης επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού), εξειδικεύοντας το «πολάκειο» βέλος. «Δεν μετανιώνω για το “μαξιλάρι”», απάντησε τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Πολάκης αλλά και ο Τσίπρας ο ίδιος ποτέ δεν συγχώρησαν στον Τσακαλώτο ότι συνέχιζε να είναι φίλος με τον Στουρνάρα, όταν ο ίδιος και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταστήσει βασικό στόχο τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, με σκοπό -τότε- να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί…
Τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις ΠΟΥ ΕΡΙΞΑΝ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
Μετά τα πολιτικά, άρχισαν και οι… απειλές. Το «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη και αρκετά περιθωριακά ΜΜΕ με τα οποία ο Νίκος Παππάς διατηρούσε και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις άρχισαν να θυμούνται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό. Το αποκορύφωμα ήταν όταν το «Μακελειό» του Στέφανου Χίου έκανε πρωτοσέλιδο την προσωπική ζωή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δηλαδή το διαζύγιό του με τη σύζυγό του και τη νέα του σχέση με μία νεαρότερη κοπέλα. «Ροζ σκάνδαλο, κλέφτηκε με 35άρα», έγραφε το «Μακελειό» στις 21 Ιουλίου του 2020 για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Ξέρω ποιος διακινεί τι», είπε κάποια στιγμή ο Τσακαλώτος σε ένα Πολιτικό Συμβούλιο, «δείχνοντας» την Κουμουνδούρου και την παρέα του Τσίπρα.
Και φρόντιζε να φαίνονται όσα τον χωρίζουν με τον Τσίπρα, και πολιτικά και ιδεολογικά και πολιτισμικά. Και δεν σταμάτησε ακόμα και τότε που ο Αλέξης Τσίπρας τον υποβάθμισε ξαφνικά δίνοντας τον τομέα Οικονομίας στον Εφη Αχτσιόγλου ή αποκλείοντάς τον από την εκδήλωση για την οικονομία στο Ζάππειο, για να δείξει -όπως του έλεγαν οι σύμβουλοί του- ότι ο υπεύθυνος για τα δεινά της μεσαίας τάξης ήταν, όπως έλεγε και ο Πολάκης, ο Τσακαλώτος και όχι ο ίδιος…
Διαφοροποίηση
Πολύ πριν φτάσουμε στη συνέντευξη στην «Καθημερινή» και τη Μαρία Κατσουνάκη, ο Τσακαλώτος φρόντιζε να διαφοροποιείται -και αυτό να γίνεται γνωστό- χωρίς να τραβάει το σχοινί. Και ύστερα από αυτό, ο Τσακαλώτος υπερασπίστηκε τον Στέλιο Κούλογλου όταν έγινε στόχος της ηγεσίας μέσω Πολάκη και έγραψε στο tvxs για τη «χαμένη συλλογικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει παραδεχθεί στη Βουλή ότι ήταν θετικό το PSI επειδή διόρθωνε το λάθος του πρώτου Μνημονίου που είχε τη διευθέτηση χρέους στο τέλος του προγράμματος, έστειλε μήνυμα στον Τσίπρα ότι «το αρχηγικό κόμμα είναι στα αζήτητα της Ιστορίας».
Σημείο-καμπή, που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τη σχέση τους, ήταν όταν ο Τσακαλώτος διαφώνησε ανοιχτά με τον Τσίπρα όταν είχε αποκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολιτικό απατεώνα». «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες. Από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: Πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης. Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοί μας δεν είναι, και δεν θα μπορούσαν να είναι, απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο -πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών- και δεν είναι πειστική», είχε γράψει εξοργίζοντας -για άλλη μία φορά- τον αρχηγό. Και, φυσικά, ο Τσακαλώτος έχει καταθέσει -χωρίς να εισακουστεί- τη διαφωνία του και με την απευθείας εκλογή αρχηγού και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.
Με το βαμβάκι…
Και ήρθε το… σφάξιμο με το βαμβάκι. Ο «ανασφαλής» και «τακτικιστής» Τσίπρας, που δεν ξέρει να διαλέγει συμβούλους. Και, μάλιστα, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ξέρει. Αλλά και σε αντίθεση με τον ίδιο που -όπως είπε- διαθέτει «αστική αυτοπεποίθηση». Το μεγαλύτερο πλήγμα στο αρχηγικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα από το 2018 και μετά. Με τρεις γραμμές, ο Τσακαλώτος τσάκισε το πολιτικό ego του Τσίπρα, τον έβγαλε εκτός τροχιάς διεκδίκησης όχι μόνο των επόμενων εκλογών αλλά και της ηγεμονίας της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Και το «σύστημα Τσίπρα»… λύσσαξε. Ελίτ, αριστοκράτης, χρήματα στο εξωτερικό, σνομπ, αν δεν του αρέσει να φύγει, δεν είναι αριστερός αυτός και πολλά άλλα. «Μετά από ένα σημείο δεν άντεξα…», παραδέχθηκε ο Ευκλείδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.
Στην Κουμουνδούρου ΒΛΕΠΟΥΝ… ΣΧΕΔΙΟ
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Στην Κουμουνδούρου δεν αντιμετωπίζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως μπον-βιβέρ της πολιτικής ή απλώς άλλον έναν εκπρόσωπο της «αστικής Αριστεράς». Βλέπουν… σχέδιο κατά Τσίπρα. Λένε ότι δεν είναι τυχαίο που μέσα σε 24 ώρες ο Τσακαλώτος φιλοξενήθηκε από την «Καθημερινή» και το MEGA ούτε ότι επιτέθηκε τώρα κατά του Τσίπρα, όχι κάνοντας κριτική, αλλά στοχεύοντας στην απομείωση του αρχηγικού προφίλ του. Και θεωρούν ότι προσπαθεί να ενισχύσει το δικό του πολιτικό και αρχηγικό προφίλ, για να αναμετρηθεί με τον αρχηγό στο συνέδριο. Και αν δεν επικρατήσει, να ηγηθεί μίας οργανωμένης μειοψηφίας μέσα στο κόμμα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live εικόνα από τα μέτωπα και λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμα 4 ομογενείς νεκροί στο χωριό Σαρτανά – 10 Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους
- Ουκρανία: Ο Πούτιν θα κάνει πρόεδρο τον… κουμπάρο του
- Πόλεμος στην Ουκρανία: 7 αλήθειες πίσω από την κλαγγή των όπλων
- Κακοκαιρία Μπιάνκα: Κλειστή για τα βαρέα οχήματα η Εγνατία Οδός από το βράδυ του Σαββάτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr