Γράφει ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Αυτή η οδυνηρή συνειδητοποίηση αποτυπώθηκε τόσο στο κλίμα που επικράτησε στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής όσο και στις αποφάσεις που πάρθηκαν. Οι οποίες μπορεί να μην ήταν «καταστροφικές» για τον Πούτιν -ένδειξη της έλλειψης εσωτερικής συνοχής- αλλά μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικές για την Ε.Ε. στη «νέα εποχή».
Ολα αλλιώς…
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τα πάντα σε πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο. Αποφάσεις οι οποίες κάτω από άλλες συνθήκες θα απαιτούσαν μεγάλο χρόνο διαβουλεύσεων και αξεπέραστη «μικρο-λογιστική» γραφειοκρατία, πάρθηκαν με πρωτοφανή ταχύτητα. Δύο πολύ κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν με εισήγηση του Κ. Μητσοτάκη και με σημαντική στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και αρκετές άλλες χώρες-μέλη δείχνουν ότι η Ευρώπη μοιάζει πιο κοντά στο να κάνει το «μεγάλο βήμα».
1 Ανατέθηκε στην Κομισιόν να εκπονήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο -στα πρότυπα της αντιμετώπισης της πανδημίας- με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, με πρώτη την ακρίβεια που πνίγει πλέον όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο της Κομισιόν θα προβλέπεται η δημιουργία ενός «νέου Ταμείου» (στο μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης), το οποίο: Α) Θα χρηματοδοτείται από μελλοντικές εισροές ρύπων και θα επιτρέψει την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για ένα είδος «Ενεργειακού Κουμπαρά», ο οποίος μπορεί να ανακουφίσει τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μην υπάρξει ένα νέο κύμα ανεργίας. Β) Να προωθηθούν ενέργειες για κοινή αγορά ενέργειας -όπως έγινε και με τα εμβόλια για τον Covid- ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση για απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη σχεδόν μονομερή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και προσφυγή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η απόφαση έχει ευνοϊκές συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς αναβαθμίζεται η σημασία και η αξία του «καλωδίου σύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο», που μετατρέπει τη χώρα σε ευρωπαϊκή ενεργειακή πύλη. Ταυτοχρόνως, αποκτούν προστιθέμενη αξία τόσο ό αγωγός EastMed όσο και η «πράσινη ενέργεια», στην οποία η Ελλάδα περνάει όλο και περισσότερο.
2 Τέθηκε στα σοβαρά στο τραπέζι της ευρωπαϊκής ηγεσίας η δυνατότητα να εξαιρούνται οι αμυντικές και οι εξοπλιστικές δαπάνες από το έλλειμμα και να μην έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα. Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι παραπέμπει σε πιο χαλαρό Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική και η αναπτυξιακή πολιτική στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κι αυτή η ελληνική πρόταση βρήκε ισχυρή στήριξη από τη Γαλλία και την Ιταλία. Ενώ ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα της Συνόδου Κορυφής η συνειδητοποίηση ότι η Ευρώπη περνά στη νέα εποχή, με το τέλος της μετα-ψυχροπολεμικής περιόδου, αντιλαμβανόμενη πως δεν μπορεί πλέον να αφήνει την άμυνά της στα εξωτερικά σύνορά της «στους άλλους». Οπου «άλλοι», η Ιταλία, η Ελλάδα και ορισμένες χώρες στα Βορειοανατολικά σύνορά της.
Στήριξη νοικοκυριών
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Το θετικό έδαφος που βρήκαν οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη, αλλά και η διαφαινόμενη ευρύτερη αλλαγή σκέψης της Ε.Ε. αλλάζουν τα δεδομένα και στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση, με την ωρίμανση και την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, θα έχει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, της μεσαίας τάξης, αλλά και των επιχειρήσεων, ώστε να διατηρηθεί η καθοδική πορεία της ανεργίας. Είναι προφανές ότι με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες και με το μεγάλο χρέος της χώρας, αλλά και το έλλειμμα που τροφοδότησε η πανδημία (η οποία δεν έχει τελειώσει…), η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ενισχύσει καθοριστικά την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Ελληνες πρόσφυγες από την Ουκρανία, «με ανοιχτές αγκάλες», όπως είπε προχθές ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου. Οπως είναι έτοιμη να στηρίξει με ανθρωπιστική βοήθεια άλλες χώρες οι οποίες θα δεχθούν μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα και οι οποίες βοήθησαν την Ελλάδα, όταν αντιμετώπιζε μόνη της το μεταναστατευτικό εξ ονόματος σχεδόν όλης της Ευρώπης.
Παράλληλα, η άφρων πολιτική του Β. Πούτιν που οδήγησε στη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία καβάλα στο άρμα του αναθεωρητισμού δικαιώνει στην πράξη την πολιτική της κυβέρνησης. Συνήψε αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Εξόπλισε τη χώρα (Rafale, Belharra, τορπίλες κ.λπ.), ώστε να καταστεί σοβαρό αντίπαλο δέος απέναντι στον αναθεωρητισμό του Τ. Ερντογάν. Ενώ οι εξελίξεις που προκάλεσαν σοκ σε όλη την κοινωνία έριξαν άπλετο φως και στην πολιτική στάση όλων των κομμάτων. Και κυρίως των κομμάτων που καταψήφισαν τις αμυντικές δαπάνες του Προϋπολογισμού, τις διμερείς αμυντικές συμφωνίες και τον εξοπλισμό της χώρας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και αξιωματική αντιπολίτευση και διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει λειτουργήσει πολύ επιβαρυντικά και ο ισαποστακισμός του από τον θύτη (Ρωσία) και το θύμα (Ουκρανία-Διεθνές Δίκαιο). Στο όνομα ενός ισοπεδωτικού «αντι-ιμπεριαλισμού», ο οποίος καταλήγει ουσιαστικά να αθωώνει τον εισβολέα.
Δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία η Ν.Δ. εμφανίζεται να ανεβαίνει κατά 1%, ο ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει σχεδόν μία μονάδα, ενώ το ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια «ξεφουσκώματος». Από τους ειδικούς θεωρείται βέβαιο ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας και την κήρυξη του πολέμου οι τάσεις αυτές θα ενισχυθούν. Καθώς αποτελεί ιστορικό δεδομένο ότι σε περιόδους μεγάλων κρίσεων και πολέμων οι κοινωνίες συσπειρώνονται γύρω από τις κυβερνήσεις τους. Ειδικά αν τις βλέπουν να κινούνται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Στο πλαίσιο αυτό, το Μ. Μαξίμου είναι αποφασισμένο να υπογραμμίσει σε όλους τόνους ότι «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση», καθώς και ότι η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Αυτή η λογική αναμένεται να συγκρουστεί μεθαύριο στη Βουλή -κατά τη συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις και τις συνέπειές τους- με την αμήχανη και αντιφατική λογική του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται με ενδιαφέρον, π.χ., αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη θέση ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» ή αν θα επιμείνει στην καταψήφιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live εικόνα από τα μέτωπα και λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμα 4 ομογενείς νεκροί στο χωριό Σαρτανά – 10 Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους
- Ουκρανία: Ο Πούτιν θα κάνει πρόεδρο τον… κουμπάρο του
- Πόλεμος στην Ουκρανία: 7 αλήθειες πίσω από την κλαγγή των όπλων
- Κακοκαιρία Μπιάνκα: Κλειστή για τα βαρέα οχήματα η Εγνατία Οδός από το βράδυ του Σαββάτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr