«Εδώ που έχουμε φτάσει με αυτήν την κυβέρνηση, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση οδηγούμαστε σε χρεοκοπία αλλά πλέον, και αν κλείσει, η χώρα θα σέρνεται σε συνθήκες ύφεσης, οικονομικής οπισθοδρόμησης και μαρασμού», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προσδιόρισε στα 12 δισ. το κόστος στην πραγματική οικονομία από την «αέναη διαπραγμάτευση».
Για τη Ν.Δ. είναι σαφές πως η κυβέρνηση «έχει ήδη αποδεχθεί τα δύσκολα, όπως τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου». «Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα», επισημαίνουν στην Πειραιώς, θεωρώντας ότι η δραματοποίηση γίνεται με το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας.
«Υπάρχει μια διαπραγμάτευση που αποσκοπεί στο εσωτερικό ακροατήριο και όσο περνά ο χρόνος η χώρα χάνει σε διαπραγματευτική ισχύ», τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας πει κάποια στιγμή τι έχει κερδίσει η χώρα από αυτές τις καθυστερήσεις», πρόσθεταν.
«Στην ουσία, διαπραγματεύεται με τις συνιστώσες του κόμματός του το πολιτικό του μέλλον», τόνιζε την ίδια ώρα ο Βασίλης Κικίλιας και συμπλήρωνε: «Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την εξουσία του. Επέλεξε συνειδητά να ρίξει τη χώρα στο καναβάτσο, αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες από τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης».
Σε ό,τι αφορά το κόστος των καθυστερήσεων, υπογράμμισε:
— Μόνο το 2016, η κυβέρνηση δεν εισέπραξε 6,1 δισ. από τις δόσεις του τρίτου Μνημονίου, στερώντας ρευστότητα
που θα κατευθυνόταν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.
— Το ΑΕΠ μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο 2016 κατά 1,2%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου, με το χαμένο εισόδημα να ξεπερνά τα 500.000.000 ευρώ σε ένα τρίμηνο!
— Τα «κόκκινα δάνεια» αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ μόνο τον Ιανουάριο του 2017.
— Οι εκροές καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων εντείνονται, παρά τα capital controls, ξεπερνώντας τα 2,3 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 2017.
— Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 500.000.000 ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
— Το ΑΕΠ ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα αυξηθεί το 2017 με ρυθμό 1,6%, αντί για 2,7%, δηλαδή άλλα 2 δισ. ευρώ χαμένο εισόδημα!
Συνάντηση με Κουτσούμπα
Η αναγνώριση της ανάγκης να υπάρχει «αξιοπιστία και σεβασμός», ακόμη και αν οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων είναι «αγεφύρωτες», όπως συμβαίνει με τη Ν.Δ. και το ΚΚΕ, αποτέλεσε το βασικό μήνυμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Οι ιδεολογικές και οι πολιτικές διαφορές υπάρχουν και θα υπάρχουν αλλά είναι χρήσιμο να μπορούμε να επικοινωνούμε», σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ν.Δ. στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή. «Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι, πάνω απ’ όλα, η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία και ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέφερε στον κ. Κουτσούμπα ένα ιστορικό ντοκουμέντο από το αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το αρχείο του ΚΚΕ. Πρόκειται για τη Συμφωνία της Θερίσσου (7/11/1943) μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΟΚ και ΕΑΜ, το κείμενο της οποίας γράφτηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και απέβλεπε στην αποφυγή του εμφυλίου στην Κρήτη.
Αποτιμώντας τις επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης ο Β. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «ανέδειξε πολλές συγκλίσεις και την κοινή εκτίμηση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ότι είναι επιβεβλημένη η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου αλλαγών σε όλους τους τομείς».
Γαλάζια πρόταση Εξεταστικής για την Υγεία από το 1996
Με δική της πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία που θα διερευνήσει την περίοδο από το 1996 μέχρι σήμερα απάντησε η Ν.Δ. στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αφήσει εκτός πεδίου διερεύνησης τα πεπραγμένα της τελευταίας διετίας.
Στην πρόταση, που υπογράφεται από τον Κυρ. Μητσοτάκη και σύσσωμη την Κ.Ο. της Ν.Δ., καταλογίζονται «κομματικές σκοπιμότητες» στην πρόταση των κυβερνητικών βουλευτών και γίνεται λόγος για «μικροπολιτική υστεροβουλία» καθώς «αφαιρεί από το πεδίο της διερεύνησης τόσο την περίοδο της παρούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. όσο και άλλες περιόδους, ευαίσθητες για νυν κυβερνητικά στελέχη ερχόμενα από το παρελθόν».
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τη δική του πρόταση «όχι από ενδιαφέρον, αλλά από την ανάγκη ενός πολιτικού αντιπερισπασμού», καθώς «χρησιμοποιεί τις Εξεταστικές Επιτροπές σαν το μοναδικό “αντίμετρο” που μπορεί να προσφέρει προς την κοινή γνώμη έναντι των ατέλειωτων μέτρων περικοπών συντάξεων και εν γένει εισοδημάτων που προκαλεί η κυβερνητική ανικανότητα».
Φάκελοι δικογραφίας
Οι βουλευτές της Ν.Δ. επισήμαναν ότι «ιδιαιτέρως η περίοδος των δύο τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μιας Εξεταστικής Επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προσθεσμία του άρ. 86 του Συντάγματος».
«Οσοι βουλευτές αρνηθούν να εξεταστεί η συγκεκριμένη περίοδος στην πραγματικότητα θα έχουν αποδεχθεί
και προκαλέσει την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ζητά η Δικαιοσύνη να ελεγχθούν», πρόσθεσαν.
Στην πρόταση αναγνωρίζεται πως «μια αντικειμενική έρευνα οφείλει να αφορά σε διακριτές και ολόκληρες κυβερνητικές περιόδους» και διευκρινίζεται: «Δεδομένου ότι εάν εκκινούσε από το 1981 θα ήταν χαοτική, θα πρέπει να εκκινήσει από το 1996 ώστε να περιλάβει τις τέσσερις κυβερνητικές περιόδους πριν από την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και να φθάνει μέχρι και σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας και τις κυβερνητικές περιόδους μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό αυτό».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου